Vuosikatsaus 2017 -Osa 1

04.01.2018

       Millaiselta sinun vuosi 2017 näytti? 

Meillä jokaisella vuosi 2017 oli varmasti vähän erinäköinen. Jokainen meistä varmasti miettii mennyttä vuotta ja se saattaa herättää monenlaisia tunteita. Se on saattanut sisältää mm. matkustamista, muuttamista, työpaikan vaihdosta, opiskelujen aloitusta tai loppumista, uusia ystäviä, iloja, suruja, huippuhetkiä, tavallista arkea, sairastelua, yllätyksiä jne. Ehkä haluat muistaa vuoden yhtenä parhaimmista tai olet lähinnä iloinen, kun vuosi taas vaihtui.   

Itselleni kulunut vuosi 2017 on ollut melko haastava terveyden puolesta, mutta on siihen sisältynyt paljon iloisiakin asioita. Tänä vuonna tuli mm. reissattua tavallista enemmän kotimaassa. Yksi ulkomaanmatkakin tuli tehtyä, joka suuntautui Tanskaan. Vähemmän tuli kuitenkin reissuja tehtyä kuin vuonna 2016. Ehkä hyvä niin, koska saimme vähän sisustettua kotia. Monessa mielessä varsinkin loppuvuosi oli varsin mielenkiintoinen. Sain mm. töissä kiinnostuksen mukaisia vastuualueita.


TAMMIKUU

Vuoden ensimmäisenä päivänä olin lasten kanssa konsertissa Mikaelinkirkossa Turussa, josta alkoi Ristin maa 2017 konserttikiertue. Konsertin ohjelmisto rakentui Suomi 100 -teeman ympärille.

Kahdeksas päivä oli lunta maassa ja se piristi mieltä mukavasti. <3 Joulu-tammikuun paikkeilla pimeys alkaa olla jo aika masentavaa, jos ei ole yhtään lunta maassa tuomassa vähän valoa pimeyden keskelle.

Kävin kymmenes päivä kampaajalla. Mukavasti ilme taas muuttui, kun sain uudet hiukset. Käyn kampaajalla n. kolme kertaa vuodessa. Minulla on luottokampaaja Naantalissa, jossa olen käynyt jo vuodesta 2002. (klik)

Kuun puolen välin paikkeilla minulla kipeytyi oikea olkapää. Yhtenä aamuna heräsin ja olkapää oli todella kipeä. Muutamia päiviä katselin vaivaa ja en varannut erikseen lääkäriaikaa sitä varten, kun olin menossa työterveyslääkärille polvivaivasta, joka oli vaivannut jo muutaman vuoden, samalla kerroin olkapäästä. Lääkäri totesi, että siinä on jänne tulehtunut, ja hoitamattomana se voi aiheuttaa jäätyneen olkapään. Sain särkylääkekuurin ja siinä vaiheessa kolme päivää sairauslomaa. Olkapää oli todella kipeä, en kunnolla pystynyt edes vaihteita vaihtamaan, kun ajoin autoa. Lääkärikäynnin jälkeen minulla oli aika osteopaatille. Se olikin päivän pelastus, koska hän antoi sähköhoitoa olkapäähän, joka auttoikin heti pahimpaan kipuun. Osteopaatti kertoi tarkemmin, että olkapäässä on kiertäjäkalvosimen jänteen ärsytystila. Sitä tulisi hoitaa kotona kylmällä eli laittaa jäätä viisi kertaa päivässä n. 10 min ajan. Sitä ohjetta noudatin muutaman päivän. Sain vielä pari päivää lisää sairauslomaa ennen kuin käsi oli työkuntoinen. Kävin vielä pari kertaa myöhemmin hoidattamassa kättä osteopaatilla, jonka ansiosta käsi varmasti tuli tavallista nopeammin kuntoon. Käsi oli n. neljä päivää lähes toimintakyvytön. Todella harmittavainen vaiva, mutta onneksi vaiva ei ole uusinut. Joitakin pieniä tuntemuksia tuli myöhemmin, mutta ne eivät kuitenkaan rampauttaneet kättä. Suosittelen lämpimästi käymään osteopaatin käsittelyssä, jos sinulla on esim. niskat jumissa, kärsit migreenistä, on asentohuimausta, urheiluvamma tms.

Saatiin töistä ilmaisia lippuja SINÄ PÄIVÄNÄ KUN SYNNYIN -musikaaliin. Sen esitti Kaarinan lukion musiikkiteatterilinjan oppilaat. Olin siellä työkaverin kanssa 18.1. Musikaali esitettiin Turussa Sigyn salissa ja se oli hyvä, se myöskin sivusi Suomi 100 -teemaa.

Sain idean aloittaa säästämisen e-Possulla. Se on palvelu, jolla saa huomaamatta rahaa säästöön. Idea on sellainen, että kun maksaa kortilla, niin joka kerta valitsemalleen tilille menee säästöön joko joku kiinteä tai pyöristetty summa. Itse valitsin kiinteän summan. Ensin otin pienemmän summan ja myöhemmin korotin sitä. Mukavasti tulee tällä tavalla vähän extraa säästöön. En koe, että olisin tämän takia luopunut jostakin oleellisesta. Jos sinulla on tili Nordeassa, niin tässä on yksi hyvä tapa säästää rahaa. (klik).

Olin haaveillut jo pari vuotta uudesta sohvasta ja puhunut miehelleni, että pitäisi ostaa uusi vanhojen tilalle. Olimmekin kierrelleet huonekaluliikkeissä, aina aika ajoin ja katselleet erilaisia sohvia. Mieheni monta kertaa sanoi, että ei me vielä tarvita uutta sohvaa. Kävin katsomassa yhtä sohvaa Sotkassa, jota olin jo ennenkin katsellut, että se olisi kiva ja olisi vielä hyvässä alennuksessakin. Minulla oli ajatuksissa divaani/kulmasohva. Lähetin miehelleni kuvankin sohvasta ja sanoin, että tuon haluaisin. Sovimme sitten mieheni kanssa, että menemme lähipäivinä katsomaan sohvia ihan kunnolla. Ylempi sohva on se mitä haaveilin ensimmäisenä, mutta sitten aloin miettiä, että tarvitsemme enemmän istuma- kuin löhöilysohvaa. Tuon alla olevan sohvan istumasyvyys on muistaakseni 95 cm ja, kun ajattelee, niin se on melko haastava istumiseen.

Menimme katselemaan sohvia kuun viimeisenä lauantaina ja päädyimme Finnlandia huonekaluliikkeeseen Raisioon. Kierreltiin jonkin aikaa ja katseltiin monia eri sohvavaihtoehtoja. Jonkin ajan päästä mieheni kiinnitti huomiota erääseen sohvaan, jossa oli korkeahko selkänoja ja se kuului Pohjanmaan kalusteen valikoimaan. Sohva oli minunkin mielestä ihan varteenotettava, mutta kun kuulimme hinnan, niin totesimme sen olevan aivan liian kallis. Aloimme kuitenkin keskustelemaan myyjän kanssa mahdollisista kaupoista. Hinnassa tultiin melko reilusti alaspäin, mutta ei tarpeeksi. Halusimme sohvan tietyllä kankaalla ja siitä emme halunneet tinkiä, koska meillä on koira ja kankaan tulee olla kestävä.  Lopulta mieheni sanoi, että eiköhän se ollut nyt tässä ja lähdimme kävelemään ulko-ovelle. Mieheni huomasi, että olin todella pettynyt, että olimme liikkeessä olleet melkein kaksi tuntia ja lopputulos oli siinä, että ei sohvaa. Mieheni marssi siinä vaiheessa vielä kerran myyjän luokse ja sanoi, että jos 300€ tiputat vielä hinnasta, niin ostamme sohvan. Meidän yllätyksemme myyjä suostui tarjoukseen ja niin saimme tehtyä vihdoin ja viimein sohvakaupat. :) Toimitusaika oli 6-8 viikkoa, joten tovin saimme sohvaa odottaa, mutta se todella kannatti. <3 Saatiin sohva kotiin lopulta kuuden viikon ja viiden päivän päästä.

Yksi vinkki mitä kannattaa ottaa sohvan ostossa huomioon on se, että mahtuuko se ovesta sisään. Meille ei moinen asia tullut mieleenkään ostovaiheessa. Sohvan saavuttua mieheni totesi, että yksi sohvan moduuleista ei mahdu millään muotoa ovesta sisään. Lopulta näppäränä miehenä keksi, että kokeillaan, jos se mahtuisi olohuoneen ikkunasta sisään. Ikkunasta se sitten mahtui, joka oli sen verran leveämpi kuin oviaukko. Olisi ollut aika katastrofi, jos sohva ei olisi mahtunut sisään.

(Tämän sohvan siis ostimme ja juuri tällä kankaalla, mutta astetta vaaleammalla värillä. Kuvassa oleva väri on musta, vaikka ei ehkä ihan siltä näytä).


HELMIKUU

Kuun alussa meillä oli töissä kehittämispäivä Kavalton tilalla. Oltiin Tuurunlinnassa, joka tarjoaa upeat puitteet kokouksille ja koulutuksille. Se on myös oiva juhlapaikka esim. syntymäpäivien tai häiden viettoon. Meillä oli päivän aikana loistavat tarjoilut lounaasta aina jälkiruokaan asti.

Meillä oli koko perheenä lomaa viikolla kahdeksan. Yhtenä päivänä ystäväni lähetti minulle viestin ja kysyi lähtisikö poikani hänen poikansa kanssa elokuviin Turkuun. Sovimme, että pojat menevät elokuviin ja me menemme sillä aikaa kahville Tiirikkalaan. Oli oikein mukava kahvitteluhetki. Oli hyvää kahvia ja herkullinen kakkupala. Tykkään niin kaikista kahviloista, niissä on tunnelmaa, ainakin useimmissa. <3

Olimme lomaviikon aikana myös käymässä vanhempieni luona Naantalissa sekä ulkoilemassa Naantalin rannassa. Melko rauhassa saatiin olla, ei montaa liikkujaa nähty lenkin varrella. Mieleen kuitenkin jäi eräs pariskunta, joka tuli meitä vastaan työntäen vaunuja. Nainen oli pukeutunut ihan asianmukaisesti, mutta mies oli liikkeellä t-paidassa ja shortseissa sekä paljain jaloin. ;)


MAALISKUU

Kuun alkupuolella kävin vihdoin polven magneettikuvassa. Ensin kävin siis työterveyslääkärillä, joka lähetti minut ortopedille ja hän teki lähetteen Tyksiin. Tyksistä tuli sitten aika mangneettikuvaan. Aiemmin olin käynyt jo terveyskeskuksessa röntgenissä ja vielä uudelleen Tyksissä, kun terveyskeskuksen kuva oli epäonnistunut.

Magneettikuvasta selvisi, että minulla on sisäkierukka repeytynyt, mutta sitä ei nykyään leikata, koska yleensä se vain huonontaa tilannetta. Sain ajan fysioterapeutille ja lääkäri määräsi myös toisen polven magneettikuvaan, koska minulla oli alkanut toinenkin polvi vaivata. Aluksi lääkäri ei meinannut määrätä kuvausta toiseen polveen, koska arveli, että siinä on sama vaiva, kuin toisessakin. Kerroin, että minulla on leikattu luupiikki 15 vuotiaana säärestä, joten sen perusteella sitten sain kuvauksen toiseenkin polveen. Lääkäri oli heti kiinnostunut tietämään mikä tilanne on nyt. 

Myöhemmin kuvattiin toinenkin polvi ja siinä tuli ilmi sattuma löydöksenä joku hyvänlaatuinen kasvain tms, joka on polven takana. Se haluttiin kuvata vielä uudelleen varjoaineella. Luupiikkejä ei löytynyt. Kävin vielä varjoainekuvauksessa ja siinä todettiin, että kaikki hyvin. Ei toimenpiteitä. Polvessa oli myös sisäkierukka repeytynyt.

Kävin myös pari kertaa fysioterapeutilla ja se ymmärsi vaivani täysin. Kertoi, että minun seisoma- ja istuma-asennot ovat täysin vääränlaiset. Sain ohjeita korjata asentoja seisoessa ja istuessa. Nyt en esim. saa seisoa ja nojata vain toiseen jalkaan vaan pitää seisoa ryhdikkäästi suorassa. En myöskään saa istua toinen jalka toisen päällä, koska silloin polvi on todella suuressa rasituksessa. Näitä ohjeita noudattamalla polvivaivat hävisivät parissa viikossa. <3 Ehkä kerran tai pari vasen polvi on kipeytynyt rasituksessa, mutta muuten ovat olleet oireettomat. Pystyin jopa pyöräilemään töihin ja takaisin kesällä ilman, että polvet kipeytyivät. <3

Naistenpäivänä sain ihanalta mieheltäni orkidean! <3 Se kyllä kuoli n. kuukauden kuluttua, kun en ilmeisesti kastellut sitä tarpeeksi. Olen vähän huono pitämään kukkia hengissä. ;)

Meidän uusi sohva saapui 16.3. Kuvassa näkyy olohuoneen vanha ja uusi ilme. 

Juhlittiin pojan 11-vuotis synttäreitä maaliskuun puolen välin paikkeilla sukulaisten kesken. :) Tarjolla oli mm: Lakritsi-vadelmamoussekakku, fetajuustojuustopiirakka (gluteeniton) sekä kinkkupiirkakka (gluteeniton).


HUHTIKUU

Kuun alkupuolella olin Puistokatu 6 b:ssa Turussa katsomassa Pääsiäismusikaalia, joka oli todella vaikuttava. <3

Olin rakkaan mieheni kanssa Baltic Princessillä risteilyllä (kulkee Turku-Tukholma väliä) 10.-11.4. Saatiin Kupittaan Citymarketista (joka sijaitsee Turussa) lahjakortti, jonka kanssa saatiin Deluxe-hytti kohtuulliseen hintaan.

      DELUXE

Hytit sijaitsevat kansilla 8 ja 9. Ne ovat kahden hengen tilavia (11-14m2) hyttejä (osassa nojatuoli tai pieni sohva). Kaikissa hyteissä on kiinteä parivuode, jota ei saa erikseen. Hytistä löytyy myös wc, suihku, hiustenkuivaaja, TV, jääkaappi sekä virvokkeita. Erikoisaamiainen sisältyy hintaan (ei sis. erikoisristeilyllä).

Erikoisaamiainen tarjoillaan Grill House ravintolassa, jossa käytiin lähtöiltana myös syömässä. Ravintola sijaitsee kannella 7, laivan keskiosassa.

Aamiainen oli runsas ja monipuolinen. Minä niin tykkään buffetaamiaisista! <3 

Tavolata on italiainen ravintola, jossa tarjoillaan italialaisia herkkuannoksia mm. maukkaita pizzoja. Kävimme siellä syömässä seuraavana päivänä. Ruoat olivat herkullisia ja palvelu oli moitteetonta. Ravintolassa oli vain muutamia asiakkaita meidän lisäksi. Ravintola Sijaitsee kannella 7, laivan keskiosassa.

Pitkäperjantaina olimme ulkoilemassa Paimion luontopolulla. Ilman pysähdyksiä polun kiertää n. tunnissa, mutta meillä meni sen kiertämiseen aikaa n. kaksi tuntia. Pidimme n. puolessa välissä evästauon ja kävimme näköalatornissa. Kannattaa varata aikaa siis n. 2-3 tuntia, jos aikoo vähänkin pysähtyä ihailemaan maisemia ja syömään eväitä.

Polun pituus on n. 5 km. Alkuosa on tasaista polkua ja osittain pitkospuilla kävelyä, mutta laen taukopaikalta alkaa alkua vaativampi epätasaisempi osuus ja kulkua on helpotettu joiltakin osin köysikaitein. 

Täytyy sanoa, että kyllä luonnossa sielu lepää! <3


TOUKOKUU

Viides päivä minä ja mieheni olimme iltakävelyllä Naantalin rannassa ystäväperheen kanssa. Poikettiin matkan varrella uuteen kahvila-ravintolaan nimeltä Snikari. Se oli avautunut toukokuun alussa.

Minulla ja miehelläni oli vapaapäivä 24.5 ja päätimme lähteä Turkuun aamupalalle. Bongattiin netistä bussiaseman vieressä sijaitseva Helmikahvila, jossa tarjoillaan buffetaamiaista. Valinta oli loistava! <3

Saman päivän iltana lähdin ystäväporukan kanssa Rudolfinalla risteilemään. :) (klik

Helatorstaina oltiin ystäväperheen kanssa Naantalin Luonnonmaalla luontopolulla.

Olimme koko perheen voimin 27.5 veljen tyttären valmistujaisissa (valmistui matkailualalta) Hennalan seurakuntakodilla. Se sijaitsee Turussa Hirvensalon jälkeen olevassa Satavan saaressa. 

Kirjoitin vanhalla blogialustalla blogia siihen asti, kunnes se täytti vuoden eli 27.5 asti. Aloitin siis bloggaamisen täällä. En suosittele kyseistä sivustoa bloggaamiseen. Se ei vain yksinkertaisesti toimi siinä tarkoituksessa.

Siirryin nykyiseen blogialustaani toukokuun lopussa, ja olen ollut valintaani erittäin tyytyväinen. <3 

Lähdimme extempore 28.5 illan suussa Paimion Askalaan iltakävelylle. Sieltä löytyi mm. kiva, hieman erilainen luontopolku


KESÄKUU

Olin yhden ystävän kanssa vuorokauden minilomalla Helsingissä 2.-3.6. Olimme yötä Kampissa Sokos hotelli Presidentissä. (klik)  

Viiteen vuoteen en kertaakaan ollut ajanut nurmikkoa. Sen tehtävän on uskollisesti hoitanut rakas mieheni. <3 Hänelle oli tehty pienimuotoinen luomenpoisto ja hän ei itse pystynyt leikkaamaan nurmikkoa. Mieheni esitti toiveen, että jos minä ajaisin nurmikon tällä kertaa. Otin haasteen vastaan. Nurmikko oli ehtinyt kasvaa melko pitkäksi ja leikkaaminen oli melko haastavaa ja voimia vievää. Leikkasin nurmikkoa n. kaksi tuntia ja olin ihan puhki. Pieni alue jäi leikkaamatta, mutta nyt ainakin tiedän mitä mieheni tekee kesällä viikottain. Itse en kykenisi moiseen joka viikko. Ajelin nurmikkoa vielä toisen kerran viikon päästä. Meidän pihalta löytyy aikamoinen lääni leikattavaa nurmikkoa. 

Nurmikon leikkuun jälkeen 10.6 lähdin tapaamaan kahta ystävää Ruissaloon. Ensin teimme pienen kävelylenkin kansanpuistossa ja sen jälkeen menimme kahville Paratiisikahvilaan. Meillä oli oikein mukava ja kiva ilta. (klik)

Meillä oli 18-vuotis hääpäivä 17.6. Kirjoitin postauksen "Mikä saa parisuhteen kestämään?"

Suuntasimme ensimmäisen kesälomareissumme Poriin 10-12.6. Lapset olivat monta vuotta pyytäneet, että olisi kiva käydä Porin Yyterissä. Kävimme mm. KallossaNoormarkussa (mieheni synnyinkunta), Reposaaressa sekä Yyterissä. Yövyimme Mäntyluodon hotellissa, tarkemmin Villa Pyrylässä. Kotiin paluumatkalla poikkesimme mm. Vanhassa Raumassa. Meillä oli oikein mukava reissu, vaikka ilmat eivät oikein meitä suosineet.

Minä ja mieheni vietimme ystäväperheen kanssa kaupunkijuhannuksen Helsingissä. (klik)

Tästä löytyy osa 2.