Nykyään osa Poria -NOORMARKKU

25.08.2017

Mitä sinä tiedät Noormarkusta? Olet saattanut ehkä kuulla Ahlströmin Ruukeista.

Noormarkusta tuli osa Poria 1.1.2010. Ennen liitosta Noormarkussa oli asukkaita 6150. Se on perustettu 1868. (lähde: Wikipedia)

Noormarkku on tunnettu Ahlströmin Ruukkialueesta. Se on yksi Suomen suurimmista ja näyttävimmistä ruukkialueista. Ahlströmin omistuksessa se on ollut vuodesta 1870. Nykyiseen loistoonsa se on rakentunut juuri Ahlströmin aikana. 

Ruukin varhaishistoriaa

Noormarkussa oli kartano 1400-luvulla, jota kutsuttiin Herrgårdiksi. Vuosisatojen ajan sillä oli useita omistajia. Viimeinen Ruotsin vallan alla perustettu rautaruukki oli Noormarkun ruukki.

Ahlströmin omistukseen siirtyessään ruukki oli varsin huonossa kunnossa, sillä sen edellisellä omistajalla ei ollut taloudellisia resursseja alueen kunnostamiseen ja ylläpitoon.

Kiinnostava kokonaisuus

Reilun 60 vuoden ja kolmen sukupolven aikana Ahlströmin suku rakennutti ruukkialueelle kolme merkittävää suvun asuinrakennusta eli Isotalon, Havulinnan ja Villa Mairean sekä runsaasti muita rakennuksia. Nämä rakennukset muodostavat yhdessä varsin näyttävän ja mielenkiintoisen kokonaisuuden. 

Lisää voit lukea täältä!


Piipahdimme Noormarkussa 13.6.17. Sää oli pilvinen ja taisi muutama pisara tulla vettäkin. Teimme pienen kävelylenkin ruukkialueella, jossa oli myös muutamia asuintaloja. Alue oli hiljainen eikä montaa ihmistä meidän lisäksi näkynyt. Sisätilat olivat suljettuja, mutta yhden oven saimme auki. Ajattelimme, että siellä olisi jokin kiva kahvila, mutta siellä olikin käsityökerho lapsille. Alue oli hieno ja näyttävä. 

Alueella sijaitsee hotelli ja voit lukea siitä lisää täältä!


Noormarkun kivikirkko on valmistunut vuonna 1933. Se on rakennettu samalle paikalle, jossa aiemmin sijaitsi vanha 1700-luvulla rakennettu kirkko. Ulkoasultaan Noormarkun kirkko jäljittelee Satakunnan keskiaikaisia harmaakivikirkkoja, kuten Ulvilan ja Tyrvään Pyhän Olavin kirkkoja. 

Lisää voit lukea täältä!

Mieheni on syntynyt Noormarkussa ja on asunut siellä ensimmäiset 2,5-vuotta elämästään. Lapsuuden ja teini-iän hän on asunut Turussa. Ensimmäisen kerran mieheni kävi nyt kesällä Noormarkussa sen jälkeen, kun on sieltä muuttanut pois. 

Saimme mieheni äidiltä osoitteet missä he olivat asuneet Noormarkussa. Kävimme katsastamassa minkälaisissa taloissa olivat asuneet. Oli ihan mukava nähdä minkälaisissa maisemissa mieheni oli ensimmäiset elinvuotensa viettänyt.

Mieheni ensimmäinen koti.

Mieheni toinen koti.


Pysähdyimme vielä matkan varrella Oodeen sillan pielessä ja otimme muutamia kuvia. Sijainnin löydät täältä!

Täytyy sanoa, että Suomesta löytyy kesällä kyllä todella hienoja paikkoja! <3