MUISTA, PITÄÄ HUOLTA ITSESTÄSI!!!

Terveys & Hyvinvointi

Hullua vai onko? -AVANTOUINTI

Onko sinulla kokemuksia kylmä-, tai avantouinnista? Oletko joskus harkinnut kokeilla sitä? Vai oletko kenties lajin harrastaja?

Monilla meistä saattaa olla yksittäinen tai yksittäisiä kokemuksia kylmään veteen pulahtamisesta, mutta varsin moni epäilee heti kuullessaan sanan avanto, että en ikinä uskaltaisi. Monille tulee jo pelkästä ajatuksesta kylmä. Ehkäpä joku rohkea on saattanut innostua kokeilemaan, ja todennut lajin omakseen. Toiset ehkä ovat kokeilleet, mutta se on jäänyt kokeiluksi.

LUE LISÄÄ


Merkitys keholle ja mielelle -UNI

Nukutko sinä tarpeeksi? Tuntuuko sinusta aamulla herätessäsi, että olet saanut riittävästi unta ja olet virkeä? Vai onko sinulla aamulla sellainen tunne, että olet nukkunut aivan liian vähän ja olo tuntuu väsyneeltä? Mikä sinulle on riittävä unen määrä?

Unen tarve on jokaisella yksilöllistä. Toisille riittää mainiosti n. 6-7 h yöunet, mutta toiset tarvitsevat vähintään 7-8 h, että jaksavat. Vaikka vähempikin uni riittää, niin siitä huolimatta joskus saattaa kerääntyä univelkaa, ja pitää nukkua välillä mahdollisuuksien mukaan 8-10 h yöunet. Vanhuksilla usein unen tarve vähänee, ja joku saattaa pärjätä jopa n. 4-5 h yöunilla, mutta vastaavasti he saattavat ottaa sitten päiväunet.

LUE LISÄÄ


Rentouttava -SAUNA

Miten sinä tykkäät rentoutua? Oletko sinä saunaihminen? Tykkäätkö enemmän sähkö- vai puusaunasta? Onko sinulla kenties pihallasi tunnelmallinen pihasauna?

Suomalaiset ovat tunnetusti kovia saunojia, onhan sauna suomalainen keksintö. <3 Monet meistä käyvät varmasti ainakin kerran viikossa saunassa. Innokkaimmat saunojat saattavat saunoa monta kertaa viikossa. Se onkin usein ihana tapa rentoutua, jos ulkona on vähän kylmä tai on muuten vain ollut raskas viikko. Useimmat meistä tykkäävät luultavasti enemmän puusaunan lempeistä löylyistä, mutta sähkösauna on puusaunaa yleisempi. Tunnelmallinen pihasauna löytyy usein vanhojen talojen pihapiiristä tai kesämökiltä.

LUE LISÄÄ


3+1 vinkkiä syysväsymykseen

Tuntuuko sinusta, että energia alkaa kadota, kun pimeys alkaa lisääntyä? Alkaako loppusyksystä tuntua siltä, että on jo täysin uupunut olo? Oletko valmis etsimään keinoja siihen, miten saisit päiviin lisää virtaa?

Monet meistä huomaavat viimeistään lokakuun lopussa tai marraskuun alussa, että energiatasot alkavat olla jo huomattavasti pienempiä, kuin esimerkiksi syyskuun lopussa. Kesän tuoma energia ei kestä loputtomiin, vaikka kuinka yrittäisimme pitää siitä kiinni. Pimeys lisääntyy hurjaa vauhtia sen jälkeen, kun on siirrytty talviaikaan lokakuun lopussa. Saatamme alkaa etsiä jo keinoja, millä saisimme lisää virtaa päiviimme.

LUE LISÄÄ


Vaikutukset terveyteen -KOIRA

Onko sinulla koira? Oletko ehkä ajatellut hankkia koiran? Oletko koskaan miettinyt miten koira vaikuttaa terveyteen(si)?

Sinulla saattaa olla koira, joka pitää sinut liikkeessä satoi tai paistoi. Joskus saatat olla hyvinkin väsynyt, mutta lenkille on lähdettävä. Lenkin jälkeen voit mahdollisesti todeta, että olipas piristävää. Sinä ehkä haaveilet vasta koiran ottamisesta ja mietit mitä kaikkea se tuokaan tullessaan. Voin sanoa, että se tuo paljon ILOA, mutta kyllä se joskus aiheuttaa harmaita hiuksiakin. Koiran terveysvaikutuksia ehkä harvemmin mietitään, mutta olet mahdollisesti miettinyt sitä, että (jos) omistat koiran käyt tuplasti enemmän lenkillä kuin silloin, jos sinulla ei olisi koiraa.

LUE LISÄÄ


Kiitollinen terveydestä! <3

Oletko joskus pitänyt terveyttä itsestäänselvyytenä? Muistatko sinä olla aina kiitollinen terveydestäsi? Onko sinulla ollut tilanteita, että olet miettinyt mitenköhän tässä mahtaa käydä?

Meillä saattaa olla hetkiä elämässä, että aina ei muisteta olla kiitollisia siitä, että olemme terveitä. Joskus on niin hektistä, että ei muisteta edes miettiä miten todella voidaan. Keho on saattanut antaa pieniä vinkkejä, että olisi hyvä hidastaa tahtia, mutta sitä ei kaiken keskellä muista aina laittaa merkille. Jokainen on varmasti joskus kokenut hetkellisesti tai pidempi aikaisesti, että terveydessä ei ole kaikki kohdallaan. Joku tilanne on saattanut ilmaantua ihan yhtäkkiä, ja siihen on pitänyt reagoida nopeasti. Olet ehkä joutunut muuttamaan suunnitelmiasi, ja onkin pitänyt suunnata lääkärin vastaanotolle lähes välittömästi. Joka tilanteessa et voi odottaa huomiseen tai ensi viikkoon. Joku toinen kerta taas lääkäriin pääsyä on voinut odottaa vähän pidemmän aikaa.

LUE LISÄÄ