MUISTA, PITÄÄ HUOLTA ITSESTÄSI!!!

Terveys & Hyvinvointi

Hullua vai onko? -AVANTOUINTI

Onko sinulla kokemuksia kylmä-, tai avantouinnista? Oletko joskus harkinnut kokeilla sitä? Vai oletko kenties lajin harrastaja?

Monilla meistä saattaa olla yksittäinen tai yksittäisiä kokemuksia kylmään veteen pulahtamisesta, mutta varsin moni epäilee heti kuullessaan sanan avanto, että en ikinä uskaltaisi. Monille tulee jo pelkästä ajatuksesta kylmä. Ehkäpä joku rohkea on saattanut innostua kokeilemaan, ja todennut lajin omakseen. Toiset ehkä ovat kokeilleet, mutta se on jäänyt kokeiluksi.


Merkitys keholle ja mielelle -UNI

Nukutko sinä tarpeeksi? Tuntuuko sinusta aamulla herätessäsi, että olet saanut riittävästi unta ja olet virkeä? Vai onko sinulla aamulla sellainen tunne, että olet nukkunut aivan liian vähän ja olo tuntuu väsyneeltä? Mikä sinulle on riittävä unen määrä?

Unen tarve on jokaisella yksilöllistä. Toisille riittää mainiosti n. 6-7 h yöunet, mutta toiset tarvitsevat vähintään 7-8 h, että jaksavat. Vaikka vähempikin uni riittää, niin siitä huolimatta joskus saattaa kerääntyä univelkaa, ja pitää nukkua välillä mahdollisuuksien mukaan 8-10 h yöunet. Vanhuksilla usein unen tarve vähänee, ja joku saattaa pärjätä jopa n. 4-5 h yöunilla, mutta vastaavasti he saattavat ottaa sitten päiväunet.


Rentouttava -SAUNA

Miten sinä tykkäät rentoutua? Oletko sinä saunaihminen? Tykkäätkö enemmän sähkö- vai puusaunasta? Onko sinulla kenties pihallasi tunnelmallinen pihasauna?

Suomalaiset ovat tunnetusti kovia saunojia, onhan sauna suomalainen keksintö. <3 Monet meistä käyvät varmasti ainakin kerran viikossa saunassa. Innokkaimmat saunojat saattavat saunoa monta kertaa viikossa. Se onkin usein ihana tapa rentoutua, jos ulkona on vähän kylmä tai on muuten vain ollut raskas viikko. Useimmat meistä tykkäävät luultavasti enemmän puusaunan lempeistä löylyistä, mutta sähkösauna on puusaunaa yleisempi. Tunnelmallinen pihasauna löytyy usein vanhojen talojen pihapiiristä tai kesämökiltä.


3+1 vinkkiä syysväsymykseen

Tuntuuko sinusta, että energia alkaa kadota, kun pimeys alkaa lisääntyä? Alkaako loppusyksystä tuntua siltä, että on jo täysin uupunut olo? Oletko valmis etsimään keinoja siihen, miten saisit päiviin lisää virtaa?

Monet meistä huomaavat viimeistään lokakuun lopussa tai marraskuun alussa, että energiatasot alkavat olla jo huomattavasti pienempiä, kuin esimerkiksi syyskuun lopussa. Kesän tuoma energia ei kestä loputtomiin, vaikka kuinka yrittäisimme pitää siitä kiinni. Pimeys lisääntyy hurjaa vauhtia sen jälkeen, kun on siirrytty talviaikaan lokakuun lopussa. Saatamme alkaa etsiä jo keinoja, millä saisimme lisää virtaa päiviimme.


Vaikutukset terveyteen -KOIRA

Onko sinulla koira? Oletko ehkä ajatellut hankkia koiran? Oletko koskaan miettinyt miten koira vaikuttaa terveyteen(si)?

Sinulla saattaa olla koira, joka pitää sinut liikkeessä satoi tai paistoi. Joskus saatat olla hyvinkin väsynyt, mutta lenkille on lähdettävä. Lenkin jälkeen voit mahdollisesti todeta, että olipas piristävää. Sinä ehkä haaveilet vasta koiran ottamisesta ja mietit mitä kaikkea se tuokaan tullessaan. Voin sanoa, että se tuo paljon ILOA, mutta kyllä se joskus aiheuttaa harmaita hiuksiakin. Koiran terveysvaikutuksia ehkä harvemmin mietitään, mutta olet mahdollisesti miettinyt sitä, että (jos) omistat koiran käyt tuplasti enemmän lenkillä kuin silloin, jos sinulla ei olisi koiraa.


Kiitollinen terveydestä! <3

Oletko joskus pitänyt terveyttä itsestään selvyytenä? Muistatko sinä olla aina kiitollinen terveydestäsi? Onko sinulla ollut tilanteita, että olet miettinyt mitenköhän tässä mahtaa käydä?

Meillä saattaa olla hetkiä elämässä, että aina ei muisteta olla kiitollisia siitä, että olemme terveitä. Joskus on niin hektistä, että ei muisteta edes miettiä miten todella voidaan. Keho on saattanut antaa pieniä vinkkejä, että olisi hyvä hidastaa tahtia, mutta sitä ei kaiken keskellä muista aina laittaa merkille. Jokainen on varmasti joskus kokenut hetkellisesti tai pidempi aikaisesti, että terveydessä ei ole kaikki kohdallaan. Joku tilanne on saattanut ilmaantua ihan yhtäkkiä, ja siihen on pitänyt reagoida nopeasti. Olet ehkä joutunut muuttamaan suunnitelmiasi, ja onkin pitänyt suunnata lääkärin vastaanotolle lähes välittömästi. Joka tilanteessa et voi odottaa huomiseen tai ensi viikkoon. Joku toinen kerta taas lääkäriin pääsyä on voinut odottaa vähän pidemmän aikaa.


Ota rennosti ja nauti -RUISSALON KYLPYLÄ, TURKU

Mikä sinusta on rentouttavaa? Kaipaatko jotain piristystä arkeesi? Onko sinulla vielä lomasuunnitelmat tekemättä?

Kaikki meistä kaipaavat joskus sitä, että voi vain olla ja ottaa rennosti. Toisille se on sitä, että ottaa hyvän kirjan käteen ja uppoutuu sen maailmoihin, kun taas toiset rentoutuvat käsitöitä tehden. Joku taas löytää rennon fiiliksen, kun saa rauhassa mennä syömään lempiravintolaan hyvää ruokaa ystävän/ystävien kanssa. Joskus kaipaamme sitä, että voimme vaihtaa maisemaa, ja pääsemme arjen pyörityksestä hetkeksi eroon ja lähdemme rentoutumaan vaikkapa kylpylän poreammeisiin. Meillä jokaisella on varmasti joku juttu mikä saa meidät täysin rennoiksi ja voimme unohtaa hetkeksi kaiken muun.


Älä unohda itseäsi - HARMONY SPA, CARIBIA, TURKU

Miten sinä hemmottelet itseäsi? Menetkö mielelläsi kasvo- tai jalkahoitoon? Haluatko rentoutua ehkä kokonaisvaltaisemmin ja menetkin hierontaan?

Monta kertaa arjen kiireet saa unohtamaan oman hyvinvointimme. Emme muista aina huoltaa kehoa ja mieltämme tarpeeksi usein. Varsinkin syksyllä monet meistä väsähtävät, kun auringon valo vähenee ja pimeys lisääntyy. Yht'äkkiä huomaammekin, että peilistä katsoo väsyneet kasvot ja saamme ehkä idean varata ajan kasvohoitoon. Jalatkin saattavat tuntua raskailta ja kantapäät kovettuneilta, jalkahoitokin käy ehkä mielessä. Saatamme havahtua siihen, että meillä on niska jumissa ja alamme miettimään, että pitäisi varmaan varata aika hierojalle. Jokaisella on varmasti joku tapa millä hemmottelee itseään. Joskus se ehkä vaatii sen, että joku toinen on huomioinut tarpeesi esim. on ostanut lahjaksi lahjakortin johonkin hemmotteluun. ÄLÄ UNOHDA HEMMOTELLA ITSEÄSI!!! 💜


Mistä on kyse? -FIRSTBEAT

Oletko kuullut Firstbeat hyvinvointianalyysistä? Oletko mahdollisesti osallistunut kyseiseen analyysiin?

Nykyään elämä on kovin hektistä monta kertaa, niin töissä kuin vapaa-ajallakin. On alettu kiinnittämään tavallista enemmän huomiota ihmisten hyvinvointiin ja jaksamiseen esim. työpaikoilla. Työ, vapaa-aika, liikunta, uni ja ravinto tulisi olla balanssissa, näin ei kuitenkaan aina ole. Ihmisten hyvinvointia on alettu mittaamaan erilaisin keinoin ja yksi niistä on Firstbeat


Pikadieetit eivät ole oikotie onneen -ELÄMÄNTAPAMUUTOS

Onko sinulla ajatuksissa pudottaa painoa muutama kilo tai kenties enemmän? Oletko mahdollisesti aloittanut ja todennut, että laihdutus on haasteellista?

Saatat miettiä kuumeisesti millä pikadieetillä laihdutuksen aloittaisit. Ajatuksenasi saattaa olla, että mitä nopeammin pääset tavoitteeseen, niin sen parempi. Ehkä mietit aloittavasi pussikeittodieetin, jolla korvaat päivän aterioita. Kaalikeittokin saattaa olla kova juttu tai päädyt välttämään hiilihydraatteja ja syöt proteiinia ja salaattia vuorotellen. Saatat korvata kaikki sokeripitoiset juomat kevytjuomilla. On sinun dieettisi sitten mikä tahansa se toimii hyvin todennäköisesti ja pääset tavoitteeseesi, mutta se ei tuo sinulle haluttuja pysyviä tuloksia. Kun haluamme, että paino tippuu pysyvästi meidän tulee muuttaa elämäntapojamme


Erikoisia aikoja eletään - COVID-19

Jokainen meistä on varmasti huomannut, että nyt eletään erikoisia aikoja.

Kukaan meistä ei olisi varmaankaan arvannut millainen kevät ja mahdollisesti myös kesä meillä tulee olemaan. Suomessa ei ole ollut poikkeusoloja sitten sodan jälkeen. Kaikki ketkä ovat syntyneet sodan jälkeen, eivät ole nähneet mitään tämän kaltaisia poikkeusoloja. Kulkutauteja on ollut aiemminkin, mutta ne eivät ole saaneet aikaan mitään näin massiivista, joka koskettaisi koko maailmaa, näin monella eri tavalla. Musta surma riehui 1300-luvulla, mutta se ei esim. koskaan saavuttanut Suomea eikä Islantia.Nykyään taudit pääsevät entistä paremmin maasta toiseen, kun matkustetaan paljon. Näin on käynyt koronaviruksen kanssa, joka on saavuttanut myös Suomen. Ensimmäinen tartunta todettiin kiinalaisella turistilla 29.1.20 Lapissa Rovaniemen keskussairaalassa.