Rentouttava -SAUNA

28.10.2017

Miten sinä tykkäät rentoutua? Oletko sinä saunaihminen? Tykkäätkö enemmän sähkö- vai puusaunasta? Onko sinulla kenties pihallasi tunnelmallinen pihasauna? 

Suomalaiset ovat tunnetusti kovia saunojia, onhan sauna suomalainen keksintö. <3 Monet meistä käyvät varmasti ainakin kerran viikossa saunassa. Innokkaimmat saunojat saattavat saunoa monta kertaa viikossa. Se onkin usein ihana tapa rentoutua, jos ulkona on vähän kylmä tai on muuten vain ollut raskas viikko. Useimmat meistä tykkäävät luultavasti enemmän puusaunan lempeistä löylyistä, mutta sähkösauna on puusaunaa yleisempi. Tunnelmallinen pihasauna löytyy usein vanhojen talojen pihapiiristä tai kesämökiltä.


SAUNAN HISTORIAA

Vanhimmat suomalaiset saunat ovat peräisin jääkauden jälkeiseltä ajalta. Suomalaiset saunat olivat alun perin vain maakuoppia, jotka olivat peitetty eläimen nahalla. Suomessa ei ole enää tätä nykyä maakuoppasaunoja, mutta nykyään niiden vastine on telttasauna.

Maakuopista maanpinnalle saunat nousivat kivikaudella. Saunan rakentamiseen maanpinnalle tarvittiin, vain kolme seinää, yksi puinen ovi sekä turvekatto muutamalla puunrungolla. Sen sisällä oli kiuas sekä tukista tehty puinen penkki. Sauna olikin yleensä perheen ensimmäinen rakennus. 

Savusauna oli kolmannen sukupolven sauna, jossa oli isot kiukaat. Rautakauden lopulla savusauna sai alkunsa, ja sen suosio jatkui aina 1930-luvulle asti. Savusaunaa vaalivat nykyajan saunan ystävät.

Pienet sähkö- ja kaasulämmitteiset kiukaat tulivat heti toisen maailmansodan jälkeen saunoihin, ne lämmittivät saunaa puuta säästäen. Tämä uusi keksintö mahdollisti sen, että sauna lämpeni, jo puolessa tunnissa. 

Saunalla on ollut kautta aikojen monenlaista käyttöä Suomessa mm. siellä on puhdistettu kehoa, parannettu sairauksia sekä rentouduttu. Lapset ovat entisaikaan myös syntyneet saunassa.

Lisää voit lukea täältä!

******************************************

Tärkeä osa suomalaista elämäntapaa ja hyvinvointia on SAUNA. Elämää ilman saunaa on Suomessa melko vaikea kuvitella. 

Seuraavassa muutamia FAKTOJA SAUNASTA

  1. Suomessa on niin paljon saunoja, että koko maan väestö voisi saunoa samalla kertaa.

  2. "SAUNA" on ehkä ainoa suomalainen sana, joka ei ole muissa kielissä saanut vastinetta. (Poikkeuksen tekee ruotsinkieli, jossa sauna = bastu).

  3. Monelle suomalaiselle ensisijainen lääke monia sairauksia vastaan on SAUNA.

  4. SAUNA on yksi vanhimpia suomalaisia keksintöjä, joka on säilynyt läpi vuosisatojen. 

  5. Maailman suurin sauna löytyy Keski-Suomesta, johon mahtuu kerralla 150 hlöä.

(Lähde löytyy täältä)

******************************************

Huolimatta 100-vuoden historiasta, tavat saunoa ovat pysyneet lähes samanlaisina. Syömisen ja nukkumisen ohella sauna on monille suomalaisille yhtä erottamaton osa elämää. 

Jos haluat tietää mitkä ovat SEITSÄMÄN ASKELTA SAUNANAUTINTOON, niin voit katsoa ne täältä!

Voit katsoa halutessasi esittelyn saunasta täältä! (english language).

Voit lukea saunakokemuksia ulkomailta täältä!


Meillä saunotaan lähes päivittäin lukuun ottamatta kesää. Varsinkin poikani ja mieheni saunovat, mutta ovat sellaisia pikasaunojia. Ovat saunassa pesuineen päivineen ehkä max. 10 min. Sen jälkeen menevät ulos vilvoittelemaan, lähes poikkeuksetta joka kerta. Minä ja tyttäreni saunomme myös vähintään n. kolme kertaa viikossa ja olemme saunassa huomattavasti kauemmin. Itselleni se on ihana rentoutumiskeino, jos esim. niska on jumissa tai nenä on tukossa. Talvella varsinkin on ihana mennä saunaan, jos ulkona on kylmä ja tuuli tuivertaa. 

Meille saunan lämpötila on tärkeä osa saunomista. Jos sauna on liian kuuma, niin se vie saunomisesta nautinnon. Meille hyvä lämpötila on 60-70 astetta. Itse tykkään myös siitä, että löylyt ovat sopivan kosteat. Ehdottomasti tykkään enemmän puusaunan löylyistä, vaikka meillä onkin sähkösauna. Mieheni aina välillä haaveilee pihasaunasta, joka minustakin olisi melko mukava. Tonttiakin olisi sellaiselle, mutta ehkä tässä vaiheessa toisen tyyppiset hankinnat ovat etusijalla.  

Mieheni tykkää käyttää löylytuoksuja, tosin ei hän niitä joka kerta käytä. Itse nautin niistä, jos mieheni on niitä laittanut, mutta harvoin niitä tulee itse laitettua. Tykkään erityisesti tuosta kuvan Lapinmarjatuoksusta. <3

VINKKEJÄ LÖYLYTUOKSUN KÄYTTÄJÄLLE:

  1. Tärkeää on tuoksun oikea annostelu. Aloita varovasti, sekoita löylyveteen aluksi korkillinen tai kaksi.

  2. Jotkut tuoksut ovat toista voimakkaampia, joten muista tämä annostelussa.

  3. On hyvä tuulettaa sauna käytön jälkeen.

  4. ÄLÄ KÄYTÄ koskaan laimentamatonta tuoksua, heitä sitä kiukaalle tai laita sitä löylynhenkeen. Älä myöskään säilytä tuoksua kuumassa tai aseta sitä lähelle syttymislähteitä. (lähde)