Hullua vai onko? -AVANTOUINTI

16.10.2017

Onko sinulla kokemuksia kylmä-, tai avantouinnista? Oletko joskus harkinnut kokeilla sitä? Vai oletko kenties lajin harrastaja?

Monilla meistä saattaa olla yksittäinen tai yksittäisiä kokemuksia kylmään veteen pulahtamisesta, mutta varsin moni epäilee heti kuullessaan sanan avanto, että en ikinä uskaltaisi. Monille tulee jo pelkästä ajatuksesta kylmä. Ehkäpä joku rohkea on saattanut innostua kokeilemaan, ja todennut lajin omakseen. Toiset ehkä ovat kokeilleet avantoa, mutta siihen se sitten on jäänyt.


AVANTOUINTI ON SUPERTERVEELLISTÄ VAI ONKO? "Jos sen on kokenut, tietää ainakin olevansa elossa."

Pulahtaminen avantoon on nopea keino saada mielihyvähormonit hyrräämään.

Lajin harrastajat hehkuttavat hyvää oloa pulahduksen jälkeen, mutta kylmän veden suotuisista vaikutuksista on myös tutkimustietoa.

 1. Kylmään veteen mennessä ihmisen ihon lämpötila laskee, hengitys ja sydämensyke kiihtyvät sekä verenpaine nousee.

 2. Nopea kylmänaltistus saa hormonit liikkeelle; Kortisoli estää yhdessä kudosten jäähtymisen kanssa kiputuntemusta, ja endorfiinit saavat aikaan puolestaan mielihyvän tuntemuksen.

 3. KÄYMINEN AVANNOSSA ON KUIN POIMISI RUSINAT PULLASTA. Välittömästi mielihyvähormonit lähtevät erittymään, mutta samaan pyrkiessä esim. juoksulenkillä, saa juoksua jatkaa vähintäänkin tunnin, päästäkseen samaan tulokseen. Näin toteaa TLL:n tutkimusprofessori sekä Oulun yliopistonprofessori Hannu Rintamäki.

 4. Lievittää esim. nivelkipuja. Säännöllisellä avantouinnilla moni reumapotilas saa kipuihinsa helpotusta. 

 5. AVANTO ON KERRASSAAN PERINPOHJAINEN KOKEMUS ja siitä tulee tunne, että USKALSINPAS! <3

 6. Avantouinti on monelle virkistävä kokemus sekä monilla myös yöuni paranee. 

 7. Niin sanottu ruskea rasva aktivoituu kylmänaltistuksessa. Vauvoilla on ruskeaa rasvaa, ja pitkään luultiin, että se iänmyötä häviää. Muutama vuosi sitten on todettu, että sitä on myös aikuisilla. Ruskea rasva kiihdyttää aineenvaihduntaa eli se polttaa energiaa toisin kuin valkoinen rasva.

 8. Saunasta vai ilman? Se on makuasia, meneekö saunasta vai ilman. Jos ottaa ensin löylyt, niin kokemus on rajumpi. Kokemuksesta tekee hurjemman, jos kastelee myös pään. Se on myös sydämelle rasittavampaa. TERVE IHMINEN VOI UPOTTAA PÄÄNSÄ VETEEN, JOS SE TUNTUU HYVÄLTÄ!!!

 9. AVANTO EI SOVI SYDÄNSAIRAILLE, jos on diagnosoitu sepelvaltimotauti tai on muita sydänkipuja, niin ei pidä harrastaa avantouintia!!! Jos syke ja verenpaine äkillisesti nousee, voi saada sydäninfarktin.

  Avanto ei myöskään sovi, jos henkilö kärsii kylmäurtikariasta. Kylmä vesi saa aikaan kutisevan ihottuman.

  Krapulaisena avantoa on syytä välttää. Se on riski sydämelle.

Ensikertalaiselle kylmäntuntemus on yleensä niin voimakas, että pulahdus avantoon tapahtuu melko nopeasti. Toiset saattavat jäädä KOUKKUUN!!!

Lisää voit lukea täältä!


Turun Avantouimarit r.y. löytyy Ispoisten uimarannalta, jota kutsutaan myös Uittamon uimarannaksi.

Sauna on avoinna seuraavasti: ma, pe ja la klo 15-19.45 sekä ke ja su klo 15-20.45. Ti ja to suljettu.

Hinnasto: Aikuiset (jäsenet) 2,50€, muut 5,20€, lapset & nuoret (alle 16v) 1,50€.

Lisää maksuista löydät täältä!

Avantouinnin turvallisuusohjeet löydät täältä!

Turusta löytyy myös seuraavat avantouintipaikat; Saaronniemen talviuinti, Saaronniemen Saukot sekä Villa Järvelä.


Itse olen ensimmäisen kerran kunnolla pulahtanut avantoon vuonna 2001 Kuusijärvellä, joka sijaitsee Vantaalla. Seuraavan kerran kävin avannossa muutamia kertoja vuonna 2008, ja kerran sain yhden ystävänikin houkuteltua seuraksi. Hän innostuikin siitä kovin, ja on viime vuosina käynyt ilman saunaa avannossa. Se onkin hurjaa touhua. Itse en pystyisi. ;) Pitkän tauon jälkeen päätin mennä taas kokeilemaan avantoa 2015, koko perheen voimin. Muutamia kertoja tuli käytyä, ja sain houkuteltua erään toisenkin ystäväni mukaan, joka myös tykkäsi kokemastaan. Viime talviuintikausi jäi kokonaan väliin, erilaisten vaivojen vuoksi. Mieheni on harrastanut avantoa n. 14 vuoden ajan lähes viikottain.

Sain idean 30.9.17 lähteä Uittamolle tyttäreni kanssa taas katsastamaan miltä kylmäuinti tuntuisi. Vesi oli tuolloin arviolta +10 astetta. Vesi oli mukavan virkistävää, mutta tyttäreni kanssa todettiin, että kyllä kylmemmästä vedestä tulee parempi olo. Meillä on ensin tapana mennä saunaan, ja käydä n. 3-4 kertaa vedessä, joko pulahtamassa tai uida pieni lenkki (riippuu veden lämpötilasta), ja lopuksi mennä pois vedestä ilman saunaa. Näin siitä tulee paras mahdollinen olotila. :)

Varusteina meillä ovat: 

Pipo

uimapuku

crocsit (minulla)

avantoon tarkoitetut tossut (tyttärelläni)

lämmintä mehua pullossa

Kylmä- /avantouinnista tulee itselleni ihan miellyttävä olo jälkeenpäin, mutta usein minua saattaa alkaa palelemaan n. 1-2 h avannossa käynnin jälkeen. Melkeinpä seuraavana päivänä on se paras tunne. Olen kuullut, että ensimmäinen kerta ei välttämättä ole se paras kokemus, mutta jos alkaa käydä säännöllisesti avannossa, niin pikkuhiljaa olo paranee, aina kerta kerran jälkeen.

Itse en ole pystynyt kovin säännöllisesti käymään avannossa, kun minulle on iskenyt hetken päästä flunssa tai on tullut jokin muu vaiva, joka on estänyt käymisen. Saa nähdä tuleeko tulevana talvena käytyä avannossa vai jäikö se tähän yhteen kertaan. Olisi kyllä mukava käydä, jos vain terveys antaa myöden. :)