3+1 vinkkiä syysväsymykseen

01.11.2017

Tuntuuko sinusta, että energia alkaa kadota, kun pimeys alkaa lisääntyä? Alkaako loppusyksystä tuntua siltä, että on jo täysin uupunut olo? Oletko valmis etsimään keinoja siihen, miten saisit päiviisi lisää virtaa?

Monet meistä huomaavat viimeistään lokakuun lopussa tai marraskuun alussa, että energiatasot alkavat olla jo huomattavasti pienempiä, kuin esimerkiksi syyskuun lopussa. Kesän tuoma energia ei kestä loputtomiin, vaikka kuinka yrittäisimme pitää siitä kiinni. Pimeys lisääntyy hurjaa vauhtia sen jälkeen, kun on siirrytty talviaikaan lokakuun lopussa. Saatamme alkaa etsiä jo keinoja, millä saisimme lisää virtaa päiviimme. 


Vuoden pimein aika on nyt käsillä. Kellonsiirto tuo hetkellisesti valoa aamuihin, mutta vastaavasti illalla pimeys tulee nopeammin. Sohva kutsuu meistä monia, kun pääsemme kotiin työpäivän tai muun päivän ohjelman jälkeen. 

Osalle ihmisistä valon puute aiheuttaa väsymystä. Hektinen arki vie myös voimia. Ilmat viilenee ja saattaa iskeä syysflunssa, joka ei ainakaan helpota oloa. Herääkin kysymys millä keinoilla voisimme syysväsymystä helpottaa?

Personal Trainer Päivi Pelkosen mukaan kolme tärkeintä osa-aluetta jaksamisen kannalta ovat;

  1. LIIKUNTA

  2. LEPO

  3. OIKEANLAINEN RAVINTO

LIIKUNTA:

Olisi tärkeää pitää liikettä yllä sopivasti koko päivän ajan etenkin töissä, koska se vaikuttaa vireystilaan. Jaloittelemaan kannattaa nousta vähintään kerran tunnissa. Yksi hyvä tapa olisi kävellä työkaverin luo hoitamaan asia, sähköpostin lähettämisen sijaan, jos se vain on mahdollista. Lounaan yhteydessä kannattaisi pistäytyä pienellä happihyppelyllä ulkona. Näin jaksaa työpäivän paremmin.

Treenille paras aika olisi aamulla ennen töihin menoa tai heti töiden jälkeen. Näin se ei vaikuta yöuniin sotkevasti. Väsyneenä ei kannata treenata liian kovaa, mutta rauhallinen liikunta tekee väsyneellekin hyvää.

Raitis ilma virkistää kummasti ja antaa aivoillekkin happea. Sisäliikunta taas vapauttaa hormoneja ja sitä kautta tuo mielihyvää. Jos tuntee saavansa energiaa sosiaalisuudesta, niin ryhmäliikuntatunnit ovat silloin oiva vaihtoehto. Jos kaipaa taas omaa rauhaa, niin hyvä vaihtoehto on lähteä vaikka metsään kävelylle. KAIKISTA TÄRKEINTÄ ON KUITENKIN LÄHTEÄ LIIKKEELLE TAVALLA TAI TOISELLA

LEPO:

Kun pimeys lisääntyy, niin unentarve kasvaa. Elämä kannattaa rauhoittaa iltaa kohden, että saa parhaan hyödyn levosta ja uniajasta. Mobiililaitteita kannattaisi välttää ennen nukkumaan menoa, koska se helposti häiritsee rauhoittumista.

RAVINTO:

Jotain C-vitamiinipitoista olisi hyvä syödä aamiaisella tai ottaa purkista, että vireystaso säilyisi hyvänä päivän aikana. D-vitamiinia tulisi myös saada, koska auringon valo on niin vähäistä syksyllä ja talvella. D-vitamiinin minimisuositus on 10mikrog., mutta yli 75-vuotiaille se on 20mikrog. Suositukset ovat uusien tutkimusten mukaan aivan liian pieniä. (Lisää voit lukea täältä!) Tasainen ateriarytmi ja maltilliset annoskoot ovat koko päivän kannalta tärkeitä.

Hedelmä on hyvä välipala, koska siinä on sokeria ja energiaa. Esim. appelsiini tai mandariini piristää mukavasti. Proteiinia olisi hyvä syödä iltapäivällä esim. rahkaa, raejuustoa tai pähkinöitä. Ne auttavat pitämään kylläisyyden tunnetta, eikä nälkä pääse niin helposti yllättämään. VETTÄ KANNATTAA JUODA PITKIN PÄIVÄÄ, ETENKIN AAMULLA, KUN PITKÄ YÖ ON TAKANA. (lähde löytyy täältä!)

VINKKI +1 = KIRKASVALOHOITO

Pimeänä vuodenaikana kirkasvalolaite korvaa tehokkaasti luonnonvalon. Yhä ueammat selviävät kirkasvalolaitteen avulla kaamosrasituksesta. Se on miellyttävä tapa hoitaa itseään kokonaisvaltaisesti. Kirkasvalohoito parantaa tutkimusten mukaan energiatasoa ja vireystilaa päivän aikana.

Lisää voit lukea täältä!


Itselleni pimeys alkaa tuottamaan tuskaa yleensä viimeistään marraskuun alussa. Tuntuu, että 6-7 h yöunet eivät enää riitä. On siitä huolimatta kovin hankalaa päästä aiemmin nukkumaan, kun saan usein vasta inspiraation tehdä asioita n. klo 20-21 aikoihin. Usein saatan olla melko unelias klo 17-19 välillä, hyvä, että en nukahda sohvalle. Siitä, kun sitten piristyn, niin virtaa riittääkin vähän liian myöhään. Pimeys ei siis ole minua varten, vaikka on siinä oma hohtonsa. :)

Asumme omakotitalossa ja on ihana laittaa takkaan tuli, kun ulkona on kylmää ja pimeää. Takasta tuleva lämpö on, niin pehmeetä ja muutenkin se luo ihanan tunnelman! <3 On siinä myös se hyvä puoli, että se säästää sähköä. :)

Mistäkö sitten saan energiaa, että jaksan päivän toimet? No siitä, että useimmiten kävelen aamuvuorosta kotiin sekä iltavuoroon. Liikunnasta pitää myös huolen meidän ihana koiru, joka myös samalla antaa energiaa jo pelkällä olemassa olollaan. <3 Aina ei millään huvittaisi lähteä lenkille, mutta kun sitä vaan lähtee, niin sitä kummasti piristyy. :) Koira saa myös lapset liikkeelle, joka ei ole ihan itsestäänselvyys, että he vapaaehtoisesti lähtisivät lenkille. Koira on kyllä hyvä lenkkimotivaattori. Koira on myös hyvä esimerkki siitä miten tärkeää on L E P O! <3

Yritän myös syödä terveellisesti, kasviksia ja hedelmiä voisin syödä kyllä enemmän. Syön kalaa melko vähän, joten joudun turvautumaan siinä Omega-3 kapseleihin. C-vitamiinia ja sinkkiä otan, että vastustuskyky pysyisi parempana. Saan melko helposti poskiontelotulehduksen, joten vastutuskykyä on pakko vahvistaa purkista otettavilla pillereillä. D-vitamiinia otan talvikautena purkista, koska aurinko on niin harvoin näkyvillä. Tänä syksynä minua on vaivannut tavallista sitkeämpi poskiontelontulehdus. Olen kohta syönyt siihen kaksi kuuria eikä se meinaa millään talttua, mutta jospa se kuitenkin talttuisi tämän toisen kuurin jälkeen. 

Itse en ole koittanut kirkasvalohoitoa, mutta uskon, että se on tehokas tapa hoitaa kaamosrasitusta. Minun pitää tyytyä hoitamaan itseäni takkatulen loisteessa! <3