Vaikutukset terveyteen -KOIRA

26.11.2017

(sekarotuisen koiran pentu)

Onko sinulla koira? Oletko ehkä ajatellut hankkia koiran? Oletko koskaan miettinyt miten koira vaikuttaa terveyteen(si)? 

Sinulla saattaa olla koira, joka pitää sinut liikkeessä satoi tai paistoi. Joskus saatat olla hyvinkin väsynyt, mutta lenkille on lähdettävä. Lenkin jälkeen voit mahdollisesti todeta, että olipas piristävää. Sinä ehkä haaveilet vasta koiran ottamisesta ja mietit mitä kaikkea se tuokaan tullessaan. Voin sanoa, että se tuo paljon ILOA, mutta kyllä se joskus aiheuttaa harmaita hiuksiakin. Koiran terveysvaikutuksia ehkä harvemmin mietitään, mutta olet mahdollisesti miettinyt sitä, että (jos) omistat koiran käyt tuplasti enemmän lenkillä kuin silloin, jos sinulla ei olisi koiraa. 


(Kääpiösnautseri)

KOIRA ja sen suotuisat terveysvaikutukset

Yhä suositumpi lemmikkieläin on koira, ainakin yksi koira löytyy, joka viidennestä kotitaloudesta. Tietoisuus koiran tuomista terveysvaikutuksista on samalla kasvanut. Nimensä mukaisesti karvaturri on ihmisen PARAS YSTÄVÄ! <3

1. Lievittää stressiä

Verenpaine ja syke laskee, kun silität koiraa. Ihmisen toimintaan positiivisesti vaikuttavat koiran lämpö ja läsnäolo.

2. Hankkii juttukavereita

Ihmiset saattavat pysähtyä juttelemaan koiralle. Saatat päästä koiran kautta helpommin mukaan uusiin sosiaalisiin tilanteisiin.

3. Vie ajatukset tähän hetkeen

Ihmisen ajatukset saattavat olla ihan jossain muualla kuin tässä hetkessä. Saatamme miettiä esim. mitä teimme eilen tai mitä teemme tänään ruoaksi. Tai mitä julkaisemme seuraavaksi somessa. Koiran läsnäolo saa aikaan sen, että ajatukset ja tunteet ovat enemmän läsnä tässä hetkessä.

4. Pysyy uskollisena ystävänä

Toisin kuin ihminen, koira ei valehtele. Koira on luotettava ja aito, ihminen pystyy luottamaan siihen. (Varauksella kannattaa kuitenkin suhtautua vieraisiin koiriin, tämä on oma mielipiteeni). Koira on ihmisen uskolinen ja luotettu ystävä <3

5. Tuo katseellaan hyvän olon

Koiran silmät viestivät levollisuutta ja rauhallisuutta ihmiselle. Koiran katsoessa ihmistä silmiin, siitä seuraa hyvän olon tunne. Hyvän olon tunteen aiheuttama oksitosiini on kiintymyksen ja sosiaalisuuden hormoni. 

(Alaskan malamuutti)

6. Lisää liikunnallisuutta

Koira pitää ihmisen liikkeessä, koska sitä pitää lenkittää n. kolme kertaa päivässä. (lähde: klik).


Meidän perheeseen koira on tuonut paljon iloa ja välillä vähän niitä harmaita hiuksiakin. Koira on opettanut mm. lapsille vastuunottamista sekä pitänyt meidät liikkeessä. <3

Mutta on se myös tuhonnut kodinhoitohuoneen oven, joka meni viimein vaihtoon n. 2 kk sitten. Mietin pitkään miten se ovi voidaan korjata, että se ei hajoa uudelleen. Sain työpaikaltani idean, laitatettiin metallilevy ja listat oven taakse. Nyt ei koiru saa enää ovea hajalle! ;)

1. Koira todella lievittää stressiä ja pahaa mieltä, kun joku asia ottaa päähän, niin silloin on hyvä ottaa koira syliin ja halata sitä. 

2. Se on totta, että koiran kanssa lenkkeillessä, tulee helposti juteltua toisten koiran omistajien kanssa. Ilman koiraa ei varmasti näin tapahtuisi. Koira on siis hyvä välikäsi sosiaalisten tilanteiden luomisessa.

3. Vie ajatukset tähän hetkeen, pitää kyllä kirjaimellisesti paikkansa. Jos otan kontaktin koiraan, niin harvemmin tulee ajateltua mitään muuta. Keskityn silloin täysin koiran huomioimiseen esim. kun tulen jostakin kotiin. Jos meidän koira kaipaa huomiota, niin se tulee sitä myös itse hakemaan. Jos esim. istun sohvalla, niin usein koira tulee luokseni häntää heiluttaen tai tassua antaen. Välillä se tarkoittaa sitä, että se haluaa lenkille tai ruokaa. Joskus se haluaa vain vähän rapsutuksia. <3

4. On kyllä totta, että koira on ihmisen paras ystävä! Meidän koira sen myös osoittaa monessa käänteessä esim. tulee usein aamuisin sänkyyn ihan pään viereen maate, etenkin mieheni! <3

5. Tuo katseellaan hyvän olon. Kyllä näin on, koiran katse on niin vilpitön. <3

6. Lisää liikunnallisuutta, sitä se kyllä lisää vähintään tuplasti. Se on vain hyvä asia! <3

Joskus koiran kanssa voi vähän hassutellakin. :) Kerran lapset tuunasivat meidän koirulle uuden lookin. <3