Erikoisia aikoja eletään - COVID- 19

29.03.2020

Jokainen meistä on varmasti huomannut, että nyt eletään erikoisia aikoja

Kukaan meistä ei olisi varmaankaan arvannut millainen kevät ja mahdollisesti myös kesä meillä tulee olemaan. Suomessa ei ole ollut poikkeusoloja sitten sodan jälkeen. Kaikki ketkä ovat syntyneet sodan jälkeen, eivät ole nähneet mitään tämän kaltaisia poikkeusoloja. Kulkutauteja on ollut aiemminkin, mutta ne eivät ole saaneet aikaan mitään näin massiivista, joka koskettaisi koko maailmaa, näin monella eri tavalla.  Musta surma riehui 1300-luvulla, mutta se ei esim. koskaan saavuttanut Suomea eikä Islantia. Nykyään taudit pääsevät entistä paremmin maasta toiseen, kun matkustetaan paljon. Näin on käynyt koronaviruksen kanssa, joka on saavuttanut myös Suomen. Ensimmäinen tartunta todettiin kiinalaisella turistilla 29.1.20 Lapissa Rovaniemen keskussairaalassa. 


Koronavirus eli COVID- 19

Joulukuussa 2019 Kiinassa todettiin keuhkokuumetapauksia, joiden aiheuttajaksi on todettu koronavirus, joka on ollut aiemmin tuntematon SARS-CoV-2.

Koronavirus, joka jyllää nyt maailmanlaajuisesti, on nimetty SARS-koronaviruksen mukaisesti. Nykyistä koronavirusta kutsutaan nimellä COVID- 19, joka tulee sanoista corona, virus, disease.

Koronavirukset ovat virusten suuri joukko, joita on todettu eläimillä ja ihmisillä. Ihmisillä yleisiä ovat 229E, HKU1, NL63 ja OC43 -virukset. 

Vakavia infektioita ovat aiheuttaneet ja johtaneet jopa kuolemaan:

- SARS eli eli Severe Acute Respiratory Syndrome 

MERS eli Middle East Respiratory Syndrome -koronavirukset

SARS-CoV-2, uusi koronavirus

MITEN COVID- 19 TARTTUU?

Ensisijaisesti koronavirus tarttuu pisaratartuntana, kun henkilö yskii tai aivastaa. Tartunnan voi saada myös pinnoilta kosketuksen kautta, jos  pinnoille on hiljattain päätynyt sairastuneen henkilön hengitystie-eritteitä. 

Laboratoriotutkimuksissa on todettu, että virus voi säilyä pinnoilla muutamista tunneista joihinkin päiviin. Nykytiedon mukaan pintojen osuus viruksen leviämisessä ei kuitenkaan ole merkittävää. 

MIKÄ ON COVID- 19 ITÄMISAIKA?

Aikaa tartunnasta ensioireisiin kutsutaan itämisajaksi. Taudin itämisaika on n. 1-14 vrk, mutta keskimäärin se on 4-5 vrk.

Sairastunut henkilö saattaa tartuttaa uusien tutkimusten mukaan jo ennen oireiden alkamista. Arvion mukaan viruksen tarttuvuusluku (R0) on 2-3. Yksi tartunnan saanut henkilö tarkoitaa siis sitä, että hän voi tartuttaa 2-3 henkilöä. 

MISTÄ COVID- 19 ON PERÄISIN?

Perimältään SARS-CoV-2 on läheistä sukua SARS-koronaviruksen ja lepakoilta löydettyjen koronavirusten kanssa. 

Todennäköisesti COVID- 19 on lähtöisin yksittäisestä tartunnasta eläimen ja ihmisen välillä. Toisen teorian mukaan virus on tarttunut eläimestä ihmisiin jo jonkin aikaa, ja tartunnan saaneita on ollut useampia. Virus on alkanut tämän jälkeen tarttua ihmisestä toiseen. 

MITEN COVID- 19 EHKÄISTÄÄN?

Tartuntoja voi ehkäistä huolehtimalla hyvästä käsihygieniasta sekä välttämällä sosiaalisia kontakteja. Onneksi voimme kuitenkin pitää yhteyttä toisiimme puhelimen välityksellä. (oma kommentti)

  NÄIN SUOJAAT ITSEÄSI JA MUITA TARTUNNOILTA:

  1. Pese kädet vedellä ja saippualla n. 20 sekunnin ajan. Kädet kannattaa pestä aina, kun tulet ulkoa sisään, wc-käynnin jälkeen sekä, kun olet niistänyt, aivastanut tai yskinyt.

  2. Jos sinulla ei ole käsien pesu mahdollisuutta, käytä käsidesiä.

  3. Vaihda käsipyyhkeitä usein ja käytä kodin ulkopuolella paperia käsien kuivaukseen.

  4. Älä koskettele kasvojasi, jos et ole pessyt käsiäsi.

  5. Jos sinulla on lieviäkin hengitystieinfektion oireita, pysy kotona!!!

  6. Vältä kättelemistä ja halaamista! (oma kommetti)

  7. Suojaa suusi ja nenäsi kertakäyttönenäliinalla, jos mahdollista, kun  yskit tai aivastat. Laita nenäliina välittömästi roskiin.

  8. Jos sinulla ei ole nenäliinaa, aivasta tai yski puseron hihaan, älä käsiisi.

  9. Kun liikut ulkona pidä etäisyyttä muihin henkilöihin kaksi metriä (aiempi suositus oli metri) sekä vältä tarpeetonta oleskelua julkisilla paikoilla.

  10. Älä ota osaa ryhmäharrastuksiin, tapahtumiin tai yli 10 hengen tilaisuuksiin. 

  11. Tee etätöitä, jos se on mahdollista.

  12. Älä vieraile sairaaloissa, hoitolaitoksissa, palvelutaloissa tai iäkkäiden ihmisten kotona.

  Ihmisiä on kehotettu jäämään kotiin, jos mahdollista!!!

  COVID- 19 TAUDIN OIREET:

  Virus aiheuttaa äkillisen hengitystie-infektion (kuume, yskä, hengenahdistus, lihaskipu, väsymys.) Monilla oireet ovat olleet lieviä, mutta joukossa on myös vakavasti sairastuneita. Vakavammin sairastuneilla on saattanut olla jokin perussairaus esim. diabetes ja tauti on saattanut johtaa kuolemaan.


  Voit halutessasi kuunnella seuraavista linkeistä lääkäri Pekka Reinikaisen ajatuksia koronaviruksesta.


  Elämme todella poikkeuksellisia aikoja. Varmasti monilla meistä on ollut aikaa ajatella, mikä tässä elämässä on tärkeää. Saatamme kokea myös epävarmuutta, miten tulemme toimeen taloudellisesti, jos on tullut  esim. lomautetuksi. Taloudellisesti aika on hyvin haastavaa monella alalla. Ihmiset opettelevat elämää ihan uudenlaisen arjen kanssa. Moni on siirtynyt etätöihin ja harrastukset ovat loppuneet. Varmasti monilla yksinäisillä on näinä aikoina entistä yksinäisempää ja se on hyvin surullista. Paljon on kysymyksiä, jotka varmasti herättävät meissä epävarmuutta esim. miten kauan tämä kaikki tulee kestämään ja miten sen jälkeen kaikki normalisoituu. Moni asia saattaa olla jatkossa pysyvästi muuttunut.

  Täällä Suomessa on ryhdytty torjumaan koronaepidemiaa monin eri keinoin mm. Uudenmaan maakunta on suljettu 19.4 asti. Liikuntapaikat, teatterit, museot ja kirjastot ovat suljettuina koko maassa. Harrastustoiminta on myös jouduttu lopettamaan ja yli 10 hengen kokoontumiset ovat kiellettyjä. Maan rajat ovat myös suljettu, paitsi tavaraliikenteeltä. Tämä aiheuttaa ihmisille monenlaista harmia. 

  Olen hyvin kiitollinen, kun minulla ja miehelläni ei ole lomautuksen uhkaa. Olemme töissä paikoissa, missä ei voi tehdä etätöitä, joten käymme tavalliseen tapaan töissä. Ensi viikko meillä on lomaa. Lomasuunnitelmat ovat vaihtuneet jo pariin kertaan. Onneksi on kevät ja voi liikkua luonnossa!!! 🤗

  Koululaiset ja opiskelijat ovat siirtyneet etäopetukseen, joka on saattanut mietityttää monia, miten pärjää, kun opettaja on etäyhteyksien päässä. Meidän lapset ovat päässeet hyvin kärryille etäopetuksesta, tyttärellä on parhaillaan menossa koeviikko.

  Itselleni on ollut haastavaa aluksi se, kun ei ole tiedossa mitään, mitä odottaa. Kaipaan sosiaalista elämää ja olen joutunut perumaan ystävien tapaamiset lounaan ja kahvittelun merkeissä. Onneksi voi pitää puhelimen välityksellä yhteyttä ystäviin, jopa sellaisiin kenelle ei yleensä, niin paljon viestejä lähettele. Kaipaan myös seurakuntaan, joka on ollut tärkeä osa elämääni.  

  Kun ei ole nyt mitään mitä odottaa, niin alussa on ollut hyvin saamaton olo. Pikku hiljaa olen alkanut tottua tähän olotilaan. Ruokaa on tullut tehtyä tavallista enemmän, kun on ollut aikaa olla kotona. 

  Muutaman kerran olen tehnyt aamupalaksi herkullista kaurapuuroa. Bongasin yhden vinkin netistä, miten saa hieman parempaa puuroa. Teen puuron kuten aiemminkin, mutta kuullotan hetken kaurahiutaleita pannulla esim. culinessen tms. kanssa. Kannattaa kokeilla!!!

  Olen paljon miettinyt miten paljon asiat muuttuvat, kun voimme taas alkaa elää normaalia elämää. Vaikuttaako se esim. siihen miten vietämme jatkossa vapaa-aikaamme. Tämä on sellainen aika, että ihmiset eivät kovin paljon voi vaikuttaa siihen, miten kauan virus jyllää ihmisten keskuudessa. Kun pidämme toisiimme etäisyyttä, virus ei pääse leviämään yhtä nopeasti, mutta tämä johtaa siihen, että tautiaika pitkittyy. Uskon, että tätä kaikkea ohjaa Jumala, jossa on minun turvani. Hänen hyvissä käsissä on hyvä olla! 💜🙏

  Olen viime päivinä lukenut paljon uutisia ja näyttää siltä, että lähes kaikki uutiset liittyvät koronaepidemiaan. Tuntuu, jotenkin raskaalta lukea vain negatiivisia uutisia. Pitäisi varmasti vähentää uutisten lukemista.

  Tämän kaiken keskellä olen kuitenkin hyvin kiitollinen monesta asiasta:

  1. Minulla on usko Jeesukseen.

  2. Olen kohtuullisen terve.

  3. Minulla on ihana perhe ja koira, joka tuo myös turvaa tämän kaiken keskellä. En ole yksin, vaikka en voi nähdä ystäviä tällä hetkellä.

  4. Työskentelen alalla, josta ei ihan heti työt lopu.

  5. Voin vapaasti liikkua luonnossa.


  Josasut Turun tai Salon seudulla, niin tässä pieni vinkki, mikä ei ole vielä kiellettyä. 🌲

  Olimme eilen koko perheen voimin Salossa Vaisakon luonnonsuojelualueella. Ilma oli ihanan keväinen ja aurinkoinen. Lämpötila oli ylimmillään +11 astetta. Siellä voit kiertää n. 4,5 km lenkin vaihtelevassa maastossa. 

  Osoite: Palttatie 24, Salo

  Alueella on vain yksi pysäköintialue, joka sijaitsee pellon laidalla luonnonsuojelualueen vieressä. Pysäköintialueelta lähtee n. 1,5 km mittainen polku luonnonsuojelualueelle. 

  Avotulen teko alueella on kielletty!!!

  Matkan varrella on pieni lähde, ennen luonnonsuojelualuetta.

  Alueen polku on pituudeltaan 1.5 km. 

  Reitti on merkitty oranssin värisillä puisilla neliöillä. Polku kulkee pääasiassa jalopuuvaltaisessa lehdossa, mutta myös entisillä pelloilla ja niiden reunamilla.

  Polun varrelta löytyy pitkospuuosuuksia kosteammilla paikoilla.

  Alueella on todella korkeaa puustoa.

  Kevät on selkeästi jo alkamassa.

  Ensimmäiset sinivuokot bongattu.

  Viurilanlahti

  Meillä oli matkan varrella pieni evästauko. Luonnossa eväät maistuivat tavallista paremmalta! 👌

  Luonnossa liikkuminen on itselleni hyvä tapa rentoutua, siellä voi unohtaa murheet ja huolet. 👍


  Jaksamista meille kaikille näihin poikkeusoloihin