Näkemisen arvoinen Askala -PAIMIO

30.05.2017

Oletko sinä luontoihminen? Tykkäätkö liikkua luonnossa? Minkälaisissa luontokohteissa tykkäät liikkua? Perinteisillä luontopoluilla vai jossakin vähän erikoisemmissa kohteissa?

Meistä monet liikkuu eninmäkseen varmaan perinteisillä luontopoluilla. Toiset meistä saattavat mennä ihan vain metsään samoilemaan. Toiset viihtyvät luontolomilla Lapin erämaassa tai  kumiveneellä kosken kuohuissa.


Suomesta löytyy paljon erilaisia luontokohteita ja vaellusreittejä. Varsinais-Suomessakin on monia hienoja kohteita, ja yksi niistä löytyy Paimiosta.

Viime sunnuntaina oli lämmin aurinkoinen sää, ja se sai taas miettimään mihin voisi suunnata lenkille. Katselin googlesta hakusanalla luontokohteet Turun seudulla, ja bongasin sieltä Askalan voimalan ja kedon. Ajattelin heti, että siellä voisi piipahtaa, kun on sopivalla etäisyydellä. Lyhintä reittiä meiltä sinne on 18 km, mutta lyhin reitti ei ollutkaan sopiva autolla ajettavaksi. Pääsimme noin kilometrin päähän ja totesimme, että ei ole mitään asiaa autolla. Navigaattoriin ei siis aina ole luottamista. ;) Jouduimme ajamaan aikamoisen lenkin, että pääsimme kiertämään Paimion joen. Mieheni ei ollut oikein tyytyväinen siinä vaiheessa reissua, että ajoreitti ei oikein toiminut. Lopulta pääsimme perille ja totesimme, että helpommallakin olisi päässyt perille, kun olisi tajunut vain lukea paremmin ajo-ohjeita.

Askalan voimalan ja kedon parikkipaikka sijaitsee osoitteessa Voimalantie 116, Paimio. Autolla pitää ajaa Tarvasjoentien kautta, kun taas me ajeltiin ensin Juntolantielle. Parkkipaikalle vie jyrkkä alamäki, jota ei uskallettu lähteä ajamaan, koska ei oikein tiedetty mitä on vastassa. Päädyimme jättämään auton n.200 metrin päähän siitä mistä alamäki alkoi.

Askalankosken alue on osa Paimionjokilaakson valtakunnallisesti arvokasta maisema-aluetta. Paimionjokilaakso on Askalankosken kohdalla jyrkimmillään muodostaen kattilamaisen laakson, jonka pohjalla on pitkä koski. Lisää voit lukea täältä!

Ensin palloilimme sillalla, joka ylitti Paimion joen, ja menimme pienen matkan ylös mäkeen, jossa kukki sireenit kauniisti. Sieltä avautui myös laakea peltoaukea. Päätimme palata takaisin, ja lähteä sillan pielestä oikealle, josta löysimmekin parkkipaikan.

Keltaisen talon jälkeen lähdimme oikealle, josta löytyikin mm. keto ja ketotalo. Ketotalo on kesällä avoinna sunnuntaisin klo 12-15. Lisää tietoa aukioloista ym. löydät täältä!

Tämän jälkeen lähdimme hieman erilaiselle luontopolulle, joka on arviolta n. 400 metriä pitkä. Lapset olivat ihan innoissaan, varsinkin meidän poika.

Päädyimme uudelleen sillalle mistä aloitimme lenkkimme.