Näe ja koe -VisitYyteri, PORI

01.08.2017

Tykkäätkö sinä viettää päivän rannalla uiden ja ottaen aurinkoa? Onko sinun juttusi enemmän pulahtaa saunasta uimaan?

Toiset meistä tykkäävät ottaa aurinkoa ja oleilla rannoilla. Välillä on mukava pulahtaa virkistävään veteen. Rannalla voi vierähtää helposti useampikin tunti, jos on aurinkoinen ja lämmin sää.

Suomalaiset ovat kovia saunomaan, joten toisille sopii luonikkaammin ehkä pulahtaa mereen tai järveen, jos sinne pääsee saunasta.

Suomessa pitkät uimarannat ovat melko harvinaisia, mutta löytyy niitä ainakin kaksi; Kalajoen Hiekkasärkät ja Porin Yyteri.


Yyterin hiekkarannat sijaitsevat Meri-Porin alueella Yyterinniemen länsiosassa. Yyterin hiekkaranta on 6 km pitkä ja se on Suomen, ja koko pohjoismaiden pisimpiä rantoja. Ranta tunnetaan sen laajasta dyynialueesta. Kaikkein korkein ja vanhin dyynivalli Keisarinpankki on heti sannoille tultaessa.

Yyterin hiekkadyynit houkuttelevat kaupunkilaisia ja matkailijoita uimarannalle koko kesän ajan.  (Riippuen paljon varmasti myös säätilasta!) ;) Suomen kesästähän ei aina tiedä...

Yyterissä voi harrastaa monenlaista liikuntaa mm. golfia, ratsastusta, rantalentopalloa ja surffausta. Retkeilyreittejä löytyy yli 30 km, eripituisia luontopolkuja ja yli kymmenen lintutornia.

Lisää voit lukea täältä!

Yyteriin on keväällä avattu Seikkailupuisto Huikee, jossa on köysirata ja se koostuu eri vaikeustasoisista radoista. Se antaa haastetta niin lapsille kuin aikuisille. 

Yyteristä löytyy myös tasokas Kylpylähotelli Helmi. Se sijaitsee ainutlaatuisen kansallismaiseman keskellä, Porin Yyterin ytimessä. 

Majoitusta löytyy myös Resort & Camping alueelta, joka sijaitsee hiekkarantojen välittömässä läheisyydessä.


Olimme koko perheenä lomalla Yyterin maisemissa 12.-14.6.17. Piipahdimme Yyterin hiekkarannalla kaksi kertaa. Sää oli koko reissumme ajan melko viileä ja osittain sateinen. Uimaan ei liiemmin haluttanut mennä, mutta meidän poika oli päättänyt, että jos hän Yyteriin asti on tullut, kastautumassa hän vähintäänkin käy. Poikamme on sellainen, että jos hän jotain päättää, niin melko varmasti hän päätöksensä toteuttaa. Kotiinlähtö aamuna päätimme vielä piipahtaa rannalla ja poika laittoi urheasti uikkarit jalkaan ja kipitti reippaasti mereen. Kello oli n. 10 ja lämpötila n. +13. Reippaasti hän kävi kastautumassa, mutta ei siellä kovin kauaa viihtynyt. Aika sissi! ;)

Itse en ole mikään auringonpalvoja, että viihtyisin rannalla tunti tolkulla. Joskus jossain lomakohteessa pari tuntia rannalla on ihan mukavakin juttu. Tykkään ehdottomasti enemmän pulahtaa mereen tai järveen saunasta! :)

Täytyy sanoa, että Yyterissä on HUIKEAT maisemat, joten jos et ole siellä ennen käynyt, niin ehdottomasti kannattaa käydä, jos siihen tulee mahdollisuus!!! :) Itse olen kerran aiemmin käynyt joskus 12-vuotiaana, kun olin kirjekaverini luona kylässä, joka asui silloin Porissa. En kyllä silloinkaan ollut uimassa.

Itse emme yöpyneet varsinaisella Yyterin alueella, mutta melko lähellä kuitenkin. Voit lukea majoituksestamme täällä


Yyterin lietteet ovat yksi Yyterin luontoreiteistä. Matkaa Yyterin sannoilta lietteille kertyy kolmesta viiteen kilometriin lähtöpaikasta riippuen tai jopa enemmän. Reitti on merkattu viitoituksin ja lietteiden alue on katettu pitkospuin. Voit tarkkailla useista reitin varrelle rakennetuista luontolavoista Lietteiden aluetta. Edestakaisin matkaa kertyy 6-11 km riippuen tosiaan siitä mistä reitin aloittaa.

Lisää voit lukea täältä ja kartaston löydät Meri-Porin luontoreitteihin ja lintutorneihin täältä!


Päätimme 13.6 iltapäivällä lähteä käymään Yyterin lietteillä. Silloin oli melko lämmintä ja aurinkoista. Ajattelin jotenkin, että koko lenkki yhteensä on sen reilu 5 km. Ihmettelin jossakin vaiheessa, että onpa erikoista, että vieläkään ei näytä siltä, että lietteet olisivat edes alkaneet. Olimme kävelleet ehkä 2 km, kun sain viestin, että voisimme mennä kyläilemään ystävien mökille Merikarvialle. Siitä oli puhetta, että voisimme ehkä piipahtaa heillä, mutta arvelimme, että se ei onnistuisikaan, joten siinä ajatuksessa lähdimme luontopolulle. Käännyimme heti takaisin, mutta alussa lapset eivät olleet oikein tyytyväisiä, että pitäisi lähteä johonkin kylään vieraiden ihmisten luokse. Olen tutustunut kyseisiin ystäviini teini-ikäisenä. Olimme nähneet heidät viimeksi 9 vuotta sitten. Lapset olivat silloin pieniä eivätkä muistaneet heitä. Voit lukea vierailusta täältä!

Tällä kertaa jäi Yyterin lietteet näkemättä, mutta ehkä joskus tulee mahdollisuus vielä käydä siellä. Varmasti on hieno luontokohde, ainakin kuvat antavat viitteitä siihen suuntaan. Voit katsoa kuvia täältä!