Ihastuttava -VANHA RAUMA

03.09.2017

Oletko sinä käynyt ihastuttavassa Vanhassa Raumassa? Oletko ehkä miettinyt, että siellä olisi mukava käydä?

Monet meistä ovat ainakin kuulleet Vanhasta Raumasta ja sen idyllisistä puutaloista. Olet saattanut kävellä Vanhan Rauman ihastuttavia katuja ja katsellut koristeellisia puutaloja. 

Vanha Rauma on Raumalla sijaitseva vanha puutalokaupunginosa.

Ihastuttava Vanha Rauma valittiin ainutlaatuisena esimerkkinä elävästä ja hyvin hoidetusta vanhasta pohjoismaisesta puukaupungista UNESCOn maailmanperintöluetteloon vuonna 1991.

VILKASTA ELÄMÄÄ

Vireä 800 asukkaan kaupungiosa on säilyttänyt elävän kokonaisuutensa, kaupungin sydämenä jossa asustellaan ja tehdään työtä ympäri vuoden. Tärkeä ilmentymä on kauppatori alueen vilkkaassa arkielämässä. Sinne on saatu uudet upeat katupinnoitteet ja torikatokset. Viime vuosina Vanhaa Raumaa on kehitetty muutenkin mittavasti.

IHASTUTTAVIA PUTIIKKEJA

Alueelta löytyy toistasataa monipuolista erikoisliikettä. Todellisia aarreaittoja ovat sisustus- ja antiikkiliikkeet sekä kirpputorit, joissa voit tehdä ainutlaatuisia ja unohtumattomia löytöjä.

VIEHÄTTÄVÄT KESKIAIKAISET PIIRTEET

Vanha Rauma on lähes 30 hehtaarin laajuinen. Sen kaupunkirakenteessa on yhä nähtävissä keskiaikaisia piirteitä, kuten kapeat ja mutkittelevat kadut ja kujat sekä epäsäännölliset tontit. Alueella on 600 rakennusta, jotka ovat tiiviisti rakennettu ja suurinosa niistä on yksityisomistuksessa. Tunnusomaista ovat pihoja rajaavat komeat portit ja lauta-aidat.

Jalankulkijalle Vanha Rauma avautuu parhaiten. Kulkija voi haistaa syreenin tuoksun tai tunnelmallisen puulämmityksen savun, joka nousee savupiipuista. Puuseppien taidokasta työtä julkisivujen yksityiskohdissa sekä pihojen porteissa voi samalla ihastella.

Lisää voit lukea täältä

VUODENAIKOJEN VANHA RAUMA

Jokaisena vuodenaikana Vanha Rauma on upea kokonaisuus. Se on kulttuurihistoriallisesti arvokas ja se on kaikkea muuta kuin pölyinen museo.

Vanhan Rauman talojen värit loistavat kevätauringossa aivan erityisellä tavalla. Tunnelma on kesällä kansainvälinen. Kadut vilisevät vierailijoita eri puolilta maailmaa. Puutarhat kukoistavat ja tunnelma on leppoisa. Syksyn pimenevissä illoissa tunnelma tiivistyy. Valaistut kadut ja kujat kutsuvat kävelylle lämpöisin valoin.

Vanhassa Raumassa aivan erityistä aikaa on talvi ja etenkin joulunaika. Omintakeinen miljöö tapahtumineen ja ihastuttavat putiikit tuotteineen kutsuvat kiireisimmänkin rauhoittavaan joulun tunnelmaan.

Lisää voit lukea täältä!


Piipahdimme Vanhassa Raumassa 14.6.17 iltapäivällä. Minulla oli jotenkin sellainen käsitys, että Vanha Rauma on melko pieni ja se sijaitsee meren rannalla. Tosin en ollut ottanut asiasta selvää. Kummassakin olin väärässä, se ei sijaitse meren rannalla eikä se ole kovin pieni. ;)

Kuljimme ihastuttavia katuja ja katselimme toinen toistaan idyllisempiä puutaloja ja kauniita pihoja. Täytyy sanoa, että Vanha Rauma teki minuun vaikutuksen! :)

Näin penkillä istuvan naishenkilön hieman kauempaa ensin ja en heti tajunut, että se ei ollut oikea ihminen. Lähempänä vasta huomasin, että se onkin taideteos. Penkin kyljessä oli laatta, jossa oli seuraava teksti; Kerttu Horila, Rauma Flikk, maalattu pronssi, penkki 2014. (Sama teksti oli myös englanniksi).

Ei erityisemmin kierrelty mitään nähtävyyksiä erikseen. Poikkesimme yhdessä askartelukaupassa, josta ostimme anopille ja hänen miehelleen tuliaisia sekä tyttäreni osti vähän askartelutarvikkeita. Tyttäreni innostui tänä kesänä askartelemaan monenlaisia juttuja.

Vanhan Rauman vierailukohteita löydät täältä

Kävimme myöhäisellä lounaalla Pizzeria Jubussa. Se sijaitsee Vanhassa Raumassa torin laidalla. Otimme kaikki puolikkaat pizzat. Se oli ihan riittävä, kun oli lämmin päivä. Pizza oli maistuvaa! :)

Jos et ole koskaan käynyt Vanhassa Raumassa, niin ehdottomasti suosittelen käymään! :) Sijainti löytyy täältä!