Hyödyllinen harrastus - KÄSITYÖT

10.02.2019

Kuuluuko sinun harrastuksiisi käsityöt? Tuleeko sinulle syksyn tullen hinku ottaa kudin tai virkkaus käteen? Onko sinulle ompelukoneella huristelu se juttu? Ehkä askartelu tai maalaaminen saa sinut innostumaan?

Monille meistä käsitöiden tekeminen on rentouttavaa. Syksyn tullen usein kaivamme kutimen tai virkkauksen esiin. Toiset meistä huristelevat mieluiten ompelukoneella, jolloin syntyy jotain uniikkia. Ehkä vaatteiden tuunaus on se juttu, joka saa sinut syttymään. Askartelussa ja maalaamisessa voi päästää luovuuden valloilleen, se varmasti inspiroi monia. Käden taitoja voi harjoittaa, niin monella tavalla.


Tiesitkö, että käsitöiden tekeminen on hyödyllinen harrastus?

Käsitöiden avulla voidaan harjoittaa aivoja sekä kehittää tiettyä taitoryhmää. Käsityöt ovat todistetusti hyvää terapiaa masennusta ja stressiä vastaan. Ne lisäävät hyvinvointia tuottavien hormonien eritystä ja edistävät rentoutumista.

Käsitöiden säännöllinen tekeminen kehittää hienomotorisia taitoja sekä luovuutta. Käsitöitä tekemällä voi hetken hengähtää päivän rutiineista ja samalla saa etäisyyttä asioihin, jotka tuottavat meille pelkoa, ahdistusta  tai muita epämukavia tunteita.

On sitten kyseessä kutominen, maalaaminen, ompeleminen tai mikä tahansa toiminta käden taitoihin liittyen, muutama minuutti päivässä "huoltaa jo aivoja". Moni ei ehkä tiedä, mutta aivot hyötyvät eniten tekniikoista, joita käsitöiden tekemiseen tarvitaan.

(koiran villapaita, kudoin sen alkuvuodesta 2016)

Mitä hyötyä käsitöiden tekemisestä on aivoille?

Käsitöiden harrastaminen on terapiaa, se rentouttaa, parantaa henkistä terveyttä, lisää hyvinvointia sekä tehostaa aivojen toimintaa. Käsitöitä säännöllisesti harrastavat kokevat ajattelun helpommaksi, mielikuvitus paranee sekä luovuus laajenee.

Käsityöt ja mieltä kehittävät pelit saavat aikaan paremman aivojen kehityksen sekä tunnetason terveyden. (tutkimus)

Tämän kaltaiset tehtävät antavat meille energiaa, parantavat sosiaalista viestintää sekä auttavat rakentamaan itseluottamusta. Ne saavat aikaan rentoutumisen sekä haastavat aivot, jotta ne voisivat toimia tehokkaammin. Aistit ovat toiminnassa käsitöitä tehdessä ja etenkin käden motoriset taidot kehittyvät.

Käsityöt ovat AIVOILLE hyväksi monestakin syystä:

  • Henkisiä haasteita, jotka saavat aikaan ongelman ratkaisun.
  • Parantavat sosiaalisia yhteyksiä.

  • Saavat ihmisen tuntemaan kokonaiseksi.

  • Tehostavat käsi-silmä-kordinaatiota, tilan havaitsemista sekä hienomotorisia taitoja.

  • Hyväksi opettamisen ja oppimisen kannalta.

  • Kohdistavat ajatukset ja huomion yhteen asiaan.

  • Stimuloivat mielikuvitusta ja luovuutta.

  • Suojaa muistia.

  • Helpottavat oppimistekniikoita, johon kuuluu mm. rentoutus.

  • Hoitavat masennusta ja stressiä.

Yksinkertaiset käsityöt voivat auttaa stimuloimaan sekä suojaamaan aivoja.

Henkiseen terveyteen vaikuttavat monet asiat, mutta käsitöiden säännöllinen harrastaminen tuottaa pidemmän aikavälin hyödyt terveydellesi.

ALOITA KÄSITYÖHARRASTUS JO TÄNÄÄN, KOSKA AIVOSI JA HYVINVOINTISI TULEVAT SINUA KIITTÄMÄÄN SIITÄ! <3


Itse olen vuosien saatossa silloin tällöin tehnyt käsitöitä. Jonkin verran olen ommellut koneella, mutta viime aikoina olen kutonut. Usein se on jäänyt siihen, että olen saanut yhden työn valmiiksi ja sen jälkeen innostus on lopahtanut.

Vuoden vaihteessa 2017-2018 sain pienen innostuksen ja kudoin tyttärelleni säärystimet. Se onkin blogini katsotuin postaus.

Viime syksynä sain inspiraation kutoa elämäni toiset villasukat ja ohjeen mukaan sain tehtyä ihan mallikelpoisen kantapäänkin. Tosin muuten villasukista tuli hieman reilut itselleni, mutta ovat toimineet hyvin yösukkina.

Tällä kertaa innostus ei lopahtanut villasukkiin, vaan sain idean kutoa tyttärelleni kämmekkäät.

Tällä hetkellä minulla on tekeillä kirjoneulepolvisukat. Olen aloittanut toisen sukan jo lokakuussa, mutta en ole vielä päässyt kovin pitkälle, kun olen joutunut purkamaan sen eri syistä muutamia kertoja. Aloitin 3½ puikoilla kutomaan seiskaveikka langoilla, mutta sukan varresta tuli aivan liian pieni. Aloitin uudelleen ja nyt 4 puikoilla. Nyt näytti jo koon puolesta paremmalta, mutta kirjoneuleesta ei tullut tasaista, koska en tajunnut miten niitä lankoja kuljetetaan. Lopulta yksi henkilö kertoi minulle miten niitä lankoja kuljetetaan, sitä kutsutaan lankadominansiksi. Tämän jälkeen päätin purkaa taas kerran resoriin asti ja aloittaa saamillani neuvoilla. Tällä kertaa neulontajäljestä on tullut melko tasaista. Olen jo hieman pidemmällä kuin tuossa kuvassa, saa nähdä milloin saan sukat valmiiksi.

Viime aikoina olen kokenut käsityöt erittäin rentouttavina, vaikka kirjoneuleen kutominen ei heti mennytkään ihan putkeen. Siinä on sopivasti haastetta aivoille. <3


Askartelu on myös yksi hyvä tapa harjoittaa käden taitoja. Tyttäreni on kiinnostunut askartelusta ja hänellä on paljon kaikkia kivoja ideoita. <3

Maalaaminen on myös yksi luovuuden laji. Anoppi on taitava maalaamaan tauluja. Käsityöt tavalla tai toisella kehittävät aivojamme ja saavat meidät rentoutumaan.

(Minä ja mieheni saimme lahjaksi nämä kaksi taulua anopilta, kun täytimme 30 v.)