Talven lämmikkeet - Palmikkokämmekkäät + ohje

28.11.2019

Oletko sinä vilukissa? Pukeudutko herkästi villasukkiin ja kiedot viltin visusti ympärille, kun ilmat alkavat viiletä?

Kun talvi tekee tuloaan ja mittari näyttää lähelle nollaa tai sen alle, monet meistä alkavat kaivaa villasukkia ja lämpimämpiä hanskoja esiin. Saatat kuulua vilukissoihin, jotka hellivät jalkojaan jopa öisin, pitämällä villasukkia. Villasukat tuovatkin jalkoihin ihanan lämpimän olon varsinkin, jos ulkona on kylmää ja koleaa. Joskus myös käsiä palelee, mutta mikä olisi siihen hyvä apu? No tietysti kämmekkäät, jotka soveltuvat niin sisällä kuin ulkonakin pidettäviksi. Kämmekkäät on helppo kutoa itse


En tiedä olenko varsinainen vilukissa, mutta tykkään pitää villasukkia. Pidän niitä usein myös yöllä, kun ilmat viilenevät. Villasukkia tulee joskus pidettyä myös kesällä!!! 💜

Olen tänä syksynä taas inspiroitunut kutomisesta ja kudoin ensin ihanat ruttusukat ja eilen valmistui talven lämmikkeeksi palmikkokämmekkäät. 💙


PALMIKKOKÄMMEKKÄÄT

LANKA: Novita 7 veljestä 150 g kerä. Värikoodi 060. (hiekka) 

Lankaa kului 52 g.

PUIKOT: 3,5.

OHJE:

Luo kahdelle puikolle 44 silmukkaa.

Jaa silmukat neljälle puikolle niin, että jokaisella puikolla on 11 silmukkaa.

Aloita kutomaan 1 oikein ja 1 nurin. Kudo näin kuusi kerrosta.

VASEN KÄSI: Aloita 1 puikolta ja kudo 7 silmukkaa nurjaa ja 4 viimeistä oikein. Kudo 2 puikolla 4 ensimmäistä silmukkaa oikein ja 7 viimeistä nurjaa. Kudo 3 ja 4 puikot oikein. Kudo näin viisi kerrosta.

Kudo kuudennella kerroksella palmikko. Kudo 7 silmukkaa nurin ja jätä 4 viimeistä silmukkaa työn taakse apupuikolle sekä lanka työn taakse. (Itse en käyttänyt apupuikkoa.) Kudo 2 puikon 4 ensimmäistä silmukkaa oikein. (Kudoin samalle puikolle missä oli kudottu 7 nurjaa silmukkaa.) Kudo tämän jälkeen työn takaa olevat 4 silmukkaa ristiin. (Itse kudoin ekalle puikolle. Hieman oli ahdasta, mutta onnistui.) Jatka kutomalla toisen puikoin 7 viimeistä silmukkaa nurin. (Itse kudoin 7 viimeistä silmukkaa tyhjälle puikoille ja lisäsin ensimmäiseltä puikolta neljä oikein silmukkaa toiselle puikolle, jolloin puikolla oli taas se 11 silmukkaa.)

Seuraavien palmikoiden väli on 4 kerrosta eli palmikon kierto tehdään aina viidennellä kerroksella.

Kudo 26 kierrosta ja aloita peukalon kolon teko. 

Aloita kutomaan peukalon koloa vasempaan käteen 26 kerroksen jälkeen; kolme oikein ja kolme nurin niin, että kolo tulee oikeaan reunaan. Jatka kutomista palmikkoneuleella ja oikealla neuleella, mutta kun olet päässyt rivin loppuun käänny takaisin. Kudo yhteensä 12 riviä ja viimeisellä rivillä kudo taas normaalisti ympäri.

Kudo peukalon kolon jälkeen 19 kerrosta palmikkokuviota ja tämän jälkeen kudo 2 oikein ja 2 nurin kolme kerrosta ja neljännellä kerroksella päätä silmukat.

Kudo oikean käden kämmekäs päinvastoin eli aloita resorin jälkeen kutomaan 1 ja 2 puikoilla oikeaa ja tee palmikkokuvio 3 ja 4 puikoilla. 

Valmiit kämmekkäät! 🤗

VINKKI: Voit käyttää kämmekkäitä sisällä esim. kun työskentelet koneella. Monta kertaa talvisin kädet tulevat kylmiksi, joten voit laittaa ihanan lämpimät kämmekkäät käteen, kun alat työskennellä.

Tässä myös oiva itsetehty joululahjavinkki! 🎄👍