Kutominen on rentouttavaa - RUTTUSUKAT + OHJE

27.10.2019

Millä tavalla sinä rentoudut, jaksaaksesi usein hektistä arkea?

Nykyään arkemme on monilla meistä melko hektistä ja aikataulutettua. Kaipaat varmasti hetkiä, jossa voit tehdä niitä asioita, jotka todella rentouttavat sinua. Jokainen meistä rentoutuu vähän eri tavalla. Yksi tykkää harrastaa urheilua, mutta toinen taas tykkää tehdä käsitöitä. Monille meistä myös luonnossa liikkuminen antaa mahdollisuuden unohtaa arjen askareet, vaikkapa luontokuvauksen merkeissä. 


Näin syksyn tullen sain taas inspiraation kutomiseen. Olen huomannut, että se on hyvin rentouttavaa ja terapeuttista. 💜 Tällä kertaa sain idean kutoa ruttusukat, jotka olivatkin melko helppo kutoa. Kysyin eräältä työkaverilta, että onko hän joskus kutonut sellaisia? Hän sanoi, että eipä ole kutonut, mutta innostui sukista kovasti. Hän on kutonut jo useammat ruttusukat. 

Näin syksyllä myös valokuvaus on rentouttavaa, kun luonto pukeutuu ihanaan syksyiseen väriloistoonsa. 🍁🍂 Erityisesti luontokuvaus on lähellä sydäntäni. 💚


RUTTUSUKAT

Novitan 7 veljestä Brothers on lanka, jolla kudoin sukat. Käytin sukkiin kahta eri väriä, kanervaa ja luonnonvalkoista. Aloitin viime syksynä noilla langoilla kirjoneulesukat, mutta siitä ei tullut mitään valmista, joten päätin hylätä sen projektin. Ruttusukkiin riittää, kun kumpaakin väriä on 100 g kerässä, eikä edes koko kerät kulu. Kanervan väristä lankaa kuluu hieman enemmän kuin luonnonvalkoista. Mitkä värit tahansa käy, joten valinta on sinun.

Voit kutoa sukat 3,5 numeron puikoilla, mutta itse kudoin ne 4 numeron puikoilla. Itselläni on hieman kireä käsiala, joten 4 puikot ovat minun käsialalleni paremmat. 

OHJE:

KOKO 38 (23 cm)

Luo 56 silmukkaa. 

(Riippuu käsialasta, voi riittää myös 48 silmukkaa.)

VARSI

Jaa silmukat neljälle puikolle niin, että jokaiselle puikolle tulee 14 silmukkaa.

Tein resorin valepalmikkona, jota kudotaan yhteensä 13 kierrosta.

Kudo 12 kierrosta kanervan värisellä langalla ja 13 kierroksella kudo puikon alusta 9 riviä alempaa 7 silmukkaa yhteen. Kudo loput silmukat normaalisti oikein.

Toista sama luonnonvalkoisella, mutta kudo 7 silmukkaa normaalisti oikein ja loput 7 silmukkaa puikon lopusta 9 riviä alempaa yhteen.

Kudo niin monta ruttua kuin haluat. Itse kudoin neljä ruttua.

Kudo kolme kierrosta kanervan värisellä langalla ja kudo kahdella ensimmäisellä kierroksella puikon lopussa kaksi silmukkaa yhteen. Viimeinen kierros normaalisti oikein. Tämän jälkeen jokaisella puikolla on 12 silmukkaa.

KANTALAPPU

Kun olet kutonut varren; aloita kantalapun teko. Seuraava ohje on vahvistettuun kantapäähän. Kudo ykköspuikon silmukat nelospuikolle, jolloin silmukoita on 28. Jätä muut silmukat odottamaan. Käännä työ ja jätä ensimmäinen silmukka kutomatta ja kudo muut silmukat nurin. Käännä työ ja jätä ensimmäinen silmukka kutomatta ja kudo seuraava silmukka oikein. Jatka niin, että joka toinen silmukka jää kutomatta ja joka toinen kudotaan. Rivin viimeinen silmukka kudotaan aina. Toista näitä kahta kerrosta niin kauan, että kerroksia on yhteensä 24.

KANTAPOHJAN KAVENNUKSET

Kantalapussa silmukoita on puikolla 24, joten jaa silmukat kolmelle puikolle. Jokaiselle puikolle tulee 8 silmukkaa. Neulo kerros nurjaa ja jatka sitten samaa vahvennettua neuletta kuten aiemmin. Neulo työn oikeasta reunasta, kunnes toisessa reunassa on jäljellä 7 silmukkaa. Tee ylivetokavennus (= nosta 1 s oikein neulomatta, neulo 1 silmukka oikein ja vedä nostettu silmukka neulotun yli). Käännä työ. Nosta 1. silmukka neulomatta, neulo 6 silmukkaa nurin ja neulo 2 seuraavaa silmukkaa nurin yhteen. Käännä työ.

Nosta 1 silmukka neulomatta, neulo kunnes on jäljellä 6 silmukkaa, tee ylivetokavennus. Jatka edelleen siten, että sivusilmukat vähenevät koko ajan ja keskiryhmän silmukoiden lukumäärä pysyy samana eli 8 silmukkaa. Kun sivusilmukat loppuvat, jaa kantalapun silmukat 2 puikolle: 4 ja 4.

Poimi vapaalle puikolle kantalapun vasemmasta reunasta 13 silmukkaa + yksi silmukka kantalapun ja kakkospuikon välistä. Kudo poimitut silmukat kiertäen (= takareunasta) oikein vasemman puoleisella kantapohjan puikolla. Kudo ykkös- ja kolmospuikon silmukat oikein. Poimi kantalapun oikeasta reunasta 13 silmukkaa + yksi silmukka kolmospuikon ja kantalapun välistä sillä puikolla, jolla on neljä silmukkaa, kudo poimitut silmukat kiertäen oikein sekä kantalapun viisi silmukkaa oikein.

Minulla oli tarkoitus tehdä jalkaosa 12 silmukalla per puikko, mutta epähuomiossa loin kuitenkin puikoille 14 silmukkaa. Jos haluat, että jalkaosa myötäilee jalkaa niin suosittelen kutomaan 12 silmukalla per puikko

KIILAKAVENNUKSET

1. Kudo kaikilla 68 silmukalla sileää eli oikeaa ja tee kiilakavennukset.

2. Kudo ykköspuikon lopussa kaksi viimeistä silmukkaa oikein yhteen ja nelospuikon kaksi ensimmäistä silmukkaa yli vetäen oikein yhteen.

3. Kudo yksi välikierros, tee kavennukset kuten edellä, kudo kaksi välikierrosta, tee kavennuskierros, kudo kolme välikierrosta jne.

4. Lopeta kavennukset, kun kaikilla puikoilla on 14 silmukkaa.

Kudo kantapäästä 37 kierrosta.

KÄRKIKAVENNUS (Sädekavennus)

Aloita kaventamaan, kun olet kutonut sukan siihen malliin. Jaa jokaisen puikon silmukat kahteen osaan (7+7 silmukkaa.) Aloita kaventaminen heti ensimmäisellä kierroksella. Kudo jokaisen puikon 6+7 sekä 13+14 silmukat yhteen. Kavennuskierroksen jälkeen kudo yhtä monta välikierrosta, kun kudoit välisilmukoita (eli viisi kerrosta.) Tämän jälkeen tulee taas kavennuskierros, jolloin kudotaan puikon 4+5 sekä 11+12 silmukat yhteen. Jatka välikierroksilla ja kavennuskierroksilla samalla kaavalla niin, että lopulta puikoilla on enää kaksi silmukkaa, katkaise lanka ja vedä se jokaisen silmukan läpi.

Itse tein kavennuksen niin, että ensimmäisen kavennuskierroksen jälkeen kudoin neljä kierrosta ja sen jälkeen kavennuskierroksen. Sen jälkeen kudoin kolme kierrosta ja sitten kavennuskierroksen. Tämän jälkeen kudoin kaksi kierrosta ja kavennuskierroksen. Sitten yhden kavennuskierroksen ja yhden kierroksen. Tämän jälkeen silmukoita oli yhteensä 8 ja katkaisin langan ja vedin sen silmukoiden läpi.


Ihanaa tunnelmallista loppu syksyä kaikille! 🍂🍁