Syksyn merkit luonnossa

02.10.2017

Oletko sinä syksyihminen? Onko sinusta luonto kaunista syksyllä? Ihailetko syksyn kauniita värejä, ruskaa? Onko sinusta kirpakat syysaamut piristäviä?

Useimmat meistä varmasti ovat kesäihmisiä, mutta toiset meistä lukeutuvat syksyihmisiksi. Luonto pukeutuu syksyllä kauniiseen väriloistoon, joka saa meidät ihastelemaan sen kauniita värejä. Osa lähtee jopa Lappiin asti ruskaretkelle. Kirpakat syysaamut kesän jälkeen saattavat tuntua mukavan piristäville. Vielä kuitenkin on ehkä tunne siitä, että talvi on tovin matkan päässä, ja kesästäkin saattaa olla rippeitä jäljellä. Päivisin lämpötila usein kohoaa vielä ihan mukaviin lukemiin, ainakin syyskuussa.  


Yksi syksyn merkki luonnossa on värikäs RUSKA. Ruska-aika on nyt parhaimmillaan Lapissa, mutta ruskan väriloistoa näkyy monin paikoin jo muuallakin päin Suomea. Ainakin omilla kotikulmillani on melko värikästä ruskaa jo nähtävillä. <3

Päivän pituus säätelee ruskavärien ilmestymistä, joka on vakio. Ruskan väreihin vaikuttaa sää, mutta ei sen alkamiseen. 

On jopa tieteellistä näyttöä ruskan alkamisajankohdasta: Ruska on kauneimmillaan joka vuosi syyskuun 13. päivänä, Kuusamon leveysasteilla. Ajankohta perustuu kerättyyn aineistoon, joka on kerätty Turun yliopiston Kevon tutkimusasemalla. Eri puolilla Suomea olevien koivujen ruskaantumista oli seurattu tutkimusasemalla.

Lisää voit lukea täältä!

Syksyn merkkejä luonnossa ovat myös; Sienet, jotka ovat alkaneet nousta metsiin sekä puolukat, jotka ovat kypsyneet kerättäviksi. 

Tänä syksynä olen ollut yhdellä kunnon sieniretkellä sekä muutamilla pienillä piipahduksilla metsässä. Tänä vuonna olen bongannut todella paljon sieniä metsistä. En muista toista vuotta, että olisin ihan yhtä paljon nähnyt sieniä, kun olen metsässä kävellyt. Kannattaa siis suunnata metsään, jos tykkää sienistä. Kypsiä puolukoitakin olen jo bongannut, mutta en ole niitä vielä kerännyt. Saa nähdä tuleeko tänä vuonna kerättyä puolukoita. 


Olen elokuun viimeisestä päivästä asti tehnyt syksyisiä havaintoja luonnossa. Seuraavissa kuvissa näkyy miten syksy on edennyt, ja mitä kaikkea olen havainnut tänä syksynä.

30.08.17.

Kasvillisuudessa alkoi näkyä jo syksyistä punaisuutta. :)

Vilja oli jo viittä vaille puimakelpoista.

Pihjalanmarjat ovat kypsyneet kerättäviksi. Ne ovat luonnonmarjoista aliarvostetuimpia. Marjan hapan maku on useimmiten syy siihen, että marjat jäävät puuhun lintujen ruoaksi. Ei kuitenkaan kannttaisi halveksia pihlajanmarjoja. Ne ovat luonnon terveyspommeja ja niitä voi hyödyntää monipuolisesti.

Elo-syyskuussa pihlajanmarjat kypsyvät, ja niitä kypsyy muutamia kymmeniä kiloja yhtä pihlajaa kohti. Happamuus marjoissa johtuu parkkiaineista sekä sorbiinihaposta.

Ravintoarvoiltaan pihlajanmarjat ovat marjojen aatelia. Ne ovat runsaskuituisia ja niissä on paljon C-vitamiinia. Niissä on C-vitamiinia kaksi kertaa niin paljon kuin appelsiinissa, ja saman verran kuin lakoissa. Marjoista löytyy myös E-vitamiinia, beetakaroteenia, kaliumia ja flavonoideja. Pihlajanmarjat ovat siis kotimaista todellista SUPERRUOKAA! :)

Marjoja voi säilöä; pakastamalla, kuivaamalla sekä keittämällä mehuksi tai hilloksi. Erityisesti niitä käytetään hilloihin, hyytelöihin sekä jälkiruokiin.

Lisää voit lukea täältä!

Marja-aronia (tai koristearonian) pensaan lehdet ovat saaneet syksyistä väriä itseensä. Suomessa yleisesti aroniaa kasvatetaan pensasaitana.

Maailmalla marja-aronia on superfoodin maineessa. Aroniamarjoista valmistuu erittäin terveellistä ja herkullista hilloa, kun vain valitsee pensaan oikein. (Itse olen pari kertaa saanut ystävältä kyseisiä marjoja, ja olen valmistanut niistä herkullista vispipuuroa)!!! :) Monet meistä eivät varmasti edes ymmärrä kerätä marjoja talteen. Ihan kaikkia marjoja ei kannata kerätä talteen, sillä monille pihoille on saatettu istuttaa varta vasten koristearoniaa aitakasviksi. Marjat erottaa siitä, että koristearoniassa marjat ovat marja-aroniaa pienemmät.

ARONIA ON TERVEYSMARJAN MAINEESSA!!!

Tätä pihoilta tuttua kasvia on 1950-luvulta lähtien viljelty kaupallisiin tarkoituksiin. Harva meistä tietää, että antioksidantin lähteinä aroniamarjat ovat parempia kuin mustikat tai superfoodina tunnettu gojimarjat.

Lisää voit lukea täältä!


03.09.17.

Olin syksyisessä luonnossa lenkillä. Pudonneita lehtiä löytyi maasta, siitä havaitsin syksyn koittaneen.

Lenkin varrella pisti silmään syksyn väreissä olevat pihlajanmarjan lehdet. 


07.09.17.

Olin ystäväni kanssa ostamassa ystävämme vauvalle vauvalahjaa, ja bussipysäkille kävellessäni bongasin syksyisiä värejä. 


13.09.17.

Olin kampaajalla Naantalissa, jonka läheisyydessä oli vaahtera ihanissa ruskaväreissä. Maahan oli pudonnut värikäs lehti. <3


18.09.17.

Minulla oli vapaapäivä, ja lupasin mennä hoitamaan ystäväni vauvaa, että ystäväni saa nukuttua. Ystävälläni on ollut vauvan kanssa vähän rytmi hakusessa. Lähdin vauvan kanssa kävelylle ihanaan aurinkoiseen hieman viileään syyssäähän. Lenkin varrella taas kiinnitin huomioni ihanan värikkääseen syksyiseen luontoon. Vaahtera oli saanut mukavasti väriä itseensä.

Tammen lehdet olivat kellastuneet syksyisiin väreihin. 

Vaahteran lehti oli saanut ihanan punaisen hehkun.

Lenkin varrelta bongasin kauniisti värjäyteneen vaahteran, joka näytti syksyisessä luonnossa ihanan piristävältä väriläiskältä.


21.09.17.

Työpaikkani pihalla komeilee ihanan värikäs villiviini.

VILLIVIINI lat. Parthenocissus tricuspidata

Villiviini on suosittu köynöskasvi. Se kiipeää talojen seiniä pitkin ankkuroivien väkästen ansiosta, ja muuttaa ne vihreiksi ilman kasvutukia. Sen lehdet ovat tummat ympäri vuoden. Syksyllä seiniä koristaa tulenpunaiset lehdet.

Aasiasta kotoisin oleva Villiviini viihtyy hyvin aurinkoisilla ja puolivarjoisilla seinillä. Syysasu muodostuu sitä punaisemmaksi, mitä enemmän valoa kasvi saa. 

Lisää voit lukea täältä!

Kotini läheisyydessä olevalla pienellä peltokaistaleella kasvaa joka vuosi auringonkukkia. Huomaan syksyn alkaneen, kun auringonkukat ilmestyvät pellolle. Viime vuonna kuvasin kukkia pari kolme viikkoa aiemmin. Auringonkukat jaksavat aina ihastuttaa komeudessaan. <3

AURINGONKUKKA lat. Helianthus annuus

Pohjois-Amerikasta levinnyt auringonkukka on yksivuotinen kasvi. Aluksi se on todennäköisesti kasvanut vain Pohjois-Amerikassa, jossa sitä ovat intiaanit hyödyntäneet. Kasvi levisi Eurooppaan tutkimusmatkailijoiden mukana Meksikon ja Perun alueelta 1500-luvulla. Suomessa auringonkukka on lähinnä koristekasvi, mutta sitä käytetään jonkin verran siementen tuotantoon. 

VILJELY

Auringonkukkaa on helppo viljellä. Siemenet sopivat lintujen ruokintaan, leivontaan, auringonkukkaöljyn valmistukseen sekä pähkinöiden tapaan naposteluun.

Lisää voit lukea täältä!

Pihassamme kasvaa yksi maksaruoholajike. Kun maksaruoho on saanut värin kukkaansa, niin huomaan, että syksy on alkanut.

MAKSARUOHOT ovat monipuolinen ja kestävä kasviryhmä, jotka kasvavat kivikoissa. Niistä löytyy kukkijoita keväästä syksyyn. Maksaruoholajikkeita on runsaasti erilaisia. Ne ovat helppohoitoisia ja kukkivat runsaasti, kun vain kasvuolot ovat oikeat.

Lisää voit lukea täältä!


24.09.17

Olin töissä autolla ja työpäivän jälkeen päätin poiketa yhdelle tielle, jossa oli näyttävä väriloisto.


27.09.17.

Mieheni työpaikalla oli liikuntailtapäivä Ruissalossa. Hän oli työkaverinsa kanssa kävelemässä siellä, ja näytti se väriloisto sielläkin olevan aika hieno. :)


28.09.17.

Koiralenkin varrelta bongattua värikästä syksyistä luontoa! <3


29.09.17

Niin se syksy on edistynyt, että viljatkin ovat jo saatu puitua.


01.10.17.

Tämän aamun koiralenkiltä bongattuun syksyiseen koivuun on hyvä päättää tämä postaus. Täytyy todeta, että tänä syksynä on ollut ihana seurata syksyistä värikästä luontoa. Moniin asioihin kiinnittää ihan eri tavalla huomiota, kun miettii mitä kaikkea blogiin voisi kirjoittaa. On tämä vaan niin terapeuttinen ja kiva harrastus! <3 <3 <3


Postaus kuuluu Blogisisarten Tervetuloa syksy -postaussarjaan. Sarjan on tarkoitus sisältää mahdollisimman paljon eri tyyppisiä syksypostauksia, joten kaikille varmasti löytyy mieleistä luettavaa. Löydät kaikki sarjan postaukset täältä tai täältä! Eilen Äidin kasvatusopas -blogissa postattiin: Syksyn suokkiasuista, ja huomenna Kivempi blogissa postataan: Syksy kutsuu unelmoimaan.