Reilu vuorokausi Suomen Mansessa

18.02.2018

Onko Manse eli Tampere tuttu kaupunki sinulle?

Tampere saattaa olla sinulle tuttu kaupunki syystä tai toisesta. Ehkä asut siellä tai joku tuttusi, ystäväsi tai sukulaisesi asuvat. Monet meistä tietävät, että Särkänniemi ja Näsinneula sijaitsevat Tampereella, ja jotkut meistä ovat saattaneet käydä kyseisissä kohteissa. Olet saattanut piipahtaa Koskikeskuksessa tai ehkä olet yöpynyt Solo Sokos Hotel Tornissa tai jossakin muussa hotellissa. Olet mahdollisesti vieraillut Museokeskus Vapriikissa tai käynyt katsomassa jonkin teatteriesityksen Tampereen teatterissa

Suomen Manse eli Tampere saattaa olla sinulle myös ihan vieras kaupunki, mutta ehkä haluaisit tutustua siihen paremmin. 


Tampere on Suomen kolmanneksi suurin kaupunki ja siellä on asukkaita 230 537. Se sijaitsee Pirkanmaan maakunnassa Näsijärven ja pyhäjärven rannoilla. Asukasmäärältään Tampere on pohjoismaiden suurin sisämaakaupunki. 

Tampere on historiallisesti Suomen ensimmäinen ja suurin teollisuuskaupunki. Yhdeksi Suomen kansallismaisemista on nimetty Tammerkosken koskimaisema. Tampereen perusti Kustaa III vuonna 1779, mutta vasta 1800-luvun puolivälin jälkeen kaupunki alkoi kasvaa, kun siitä tuli merkittävä teollisuuskeskus. Tekstiiliteollisuus on ollut varsin mittavaa. Myöhemmin teollisuustuotanto muutti pois kaupungista ja talous on nykyään keskittynyt palveluihin ja korkean teknologian yrityksiin.

Tampere tunnetaan myös kulttuuri- ja urheilukaupunkina. Siellä toimii Suomen vanhimpiin teattereihin kuuluvat Tampereen sekä työväen teatterit. Tampere tunnetaan populaarikulttuurissa erityisesti Manserock-nimen saaneesta musiikkityylistä. Suomalaisen jääkiekkoilun "kehtona" pidetään usein Tamperetta. 

Matkailullisesti merkittävin kohde on Särkänniemi.

LUE LISÄÄ


Tampere on melko vieras itselleni. Olen käynyt muutamia kertoja Särkänniemessä ja muistaakseni kerran Näsinneulassa, kun olin melko pieni. Kaupungilla olen kiertänyt melko vähän alle kymmenen kertaa. 


FINLAYSONIN ALUE

Historia

Tammerkosken rannalle vuonna 1820 James Finlayson perusti konepajan. Kahdeksan vuotta myöhemmin Suomen puuvillateollisuus sai alkunsa, jolloin Finlayson otti valmistamansa koneet käyttöön ja ryhtyi puuvillatehtailijaksi.

LUE LISÄÄ

Kuvanveistäjä Miina Äkkijyrkän auton pelleistä koottu jättiläismäinen Hiace-lehmä, joka sijaitsee Finlaysonin alueella.

LUE LISÄÄ

Tampereen Nostalgisin kahvila ja leipomo Finlaysonin tehdasmiljöössä.

LUE LISÄÄ

Luonnonmateriaaleja ja maanläheistä designia Suomesta

Myynnissä olevat vaatteet, asusteet ja kodintekstiilit valmistetaan pellavasta, puuvillasta, cashmerestä ja villasta.

LUE LISÄÄ


Tammikuun lopussa olin yhden ystäväni kanssa reilun vuorokauden Tampereella. Kiertelimme Finlaysonin alueella ja piipahdimme BYPIAS liikkeessä. Ystäväni on tilannut sieltä vaatteita ja kehunut niitä paljon. Vaatteet ovat laadukkaita ja kivan näköisiä, mutta ovat hieman liian kalliita omaan budjettiini. 

Nostalgia kahvilan läpi kävelimme ja katsoin, että tosi kivan näköinen paikka. Olisi ollut varmasti mukava istua alas kahvittelemaan, mutta siinä vaiheessa olimme sen verran syöneet ja juoneet, että ei ollut tarvetta.


Tampellan aluella sijaitsee mm. Museokeskus Vapriikki.


Vierailimme ystäväni kanssa Museokeskus Vapriikissa, joka oli todella vaikuttava kokemus. <3


(kuva: ystäväni edit: minä)

Tampereen monipuolisin kauppakeskus on Koskikeskus, joka sijaitsee ydinkeskustassa. Koskikeskuksessa on 90 erikoisliikettä ja palvelua, jotka palvelevat asiakkaita. Kauppakeskus on uudistettu perusteellisesti vuosina 2011-2012. Vahvuutena ovat vetoimaiset kahvila- ja ravintolapalvelut, monipuoliset vaate- ja erikoisliikkeet sekä terveyspalvelut. (klik).


Kun saavuimme Tampereelle menimme ensimmäisenä Koskikeskukseen ja suuntasimme ensin lounaalle Manhattan Steak Houseen, jossa oli todella herkulliset pihvit ja uuniperunat. Palvelu oli nopeaa ja ystävällistä. Hinnatkin kohtuullisia. Kävimme siellä lounaalla myös seuraavana päivänä ennen kuin lähdimme kotiin. Ensin meidän piti mennä Amarilloon, mutta siellä oli sen verran ruuhkaa, että meidän aika ei olisi riittänyt syödä siellä.

Kävimme ensimmäisenä päivänä lounaan jälkeen kahvilla Linkosuolla, joka oli ihan jees kahvipaikka. :)


Viime hetken tuliaiset kotiin ostin bussiasemalta, kun olin lähdössä kotiin.

Meillä oli oikein mukava reissu Mansessa. LOL :). Saa nähdä mihin suuntaamme ensi kerralla.