Vaikuttava museokokemus -VAPRIIKKI, TAMPERE

05.02.2018

Käytkö mielelläsi museoissa, kun olet reissussa? Millaisia museokokemuksia sinulle on kertynyt?

Saatat katsella museotarjontaa, kun suunnittelet reissua johonkin. Sinulla on varmasti monenlaisia kokemuksia museokierroksilta. Olet saattanut joskus ihastua suuresti johonkin museoon, mutta toisella kertaa museo onkin ollut täysi pettymys tai jotain siltä väliltä.


Olin yhden ystäväni kanssa Tampereella tammikuun lopussa, ja kävimme Vapriikissa. Täytyy sanoa, että oli todella vaikuttava ja erilainen museokokemus, kuin aikaisemmat kokemukseni.

Museot eivät ole yleensä reissuillani ensimmäisiä vierailukohteita, mutta tällä reissulla halusin erityiseti nähdä Vapriikin.


VAPRIIKKI on vuosisadan museo

Viime vuoden lokakuussa museo palkittiin Vuosisadan kulttuurigaalassa. Perusteluina oli mm. se, että Vapriikki on verkostoituneen museotoiminnan edelläkävijä.

Vapriikki on monipuolinen museokeskus, joka tarjoaa nähtävää ja koettavaa koko perheelle. Siellä on tällä hetkellä 9 pysyvää ja 6 vaihtuvaa näyttelyä. Se sijaitsee Tampereella Tammerkosken rannalla Tampellan alueella osoitteessa; Alaverstaanraitti 5Tampere.

Näyttelyiden teemat vaihtelevat historiasta tekniikkaan ja luonnontieteisiin

Vapriikissa palvelee vieraita myös museoravintola valssi sekä museokauppa.

AVOINNA: ti-su klo 10-18.

Pääsymaksut: Aikuinen 12€ ja lapset 6€. Lisätietoa maksuista löydät täältä.

TEHTAASTA MUSEOKSI

Tampellan tehtaan entisessä verstaassa toimii museokeskus Vapriikki. 1840-luvulla alkoi Tampellan alueen teollinen historia pienestä masuunista. Verstaassa on toiminut mm. konepaja sekä pellavatehdas. Syksyllä 1996 avautui museokeskus Vapriikki.

LUE LISÄÄ


TAMMERKOSKI JA KOSKEN KAUPUNKI

Tammerkoski näyttely kertoo, kuinka pienestä kylästä kasvoi teollisuuskaupunki.

(Pysyvä näyttely)


Mielenkiintoinen näyttely, sain vähän kuvaa siitä miten Tampere on syntynyt.


TAMPERE 1918

Näyttely kertoo mitä Tampereella tapahtui keväällä 1918.

26.1.2018- 

Tampere 1918 näyttelyssä on ensimmäistä kertaa esillä todistusvoimainen kokonaisuus keväällä 1918 taistelupaikoilta ja kaupunginkaduilta kerättyä esineistöä.

(Pysyvä näyttely)


Erittäin vaikuttava kuvaus sisällisodasta, jossa Tampere oli mukana. Kaiuttimista tuli kerrontaa sodasta ja aitoja sodan ääniä. Nykyihminen ei tahdo oikein ymmärtää millaista elämä silloin on ollut. Voi vain kuvitella miten epävarmaa ja pelottavaa on ollut piileskellä milloin missäkin sekä miten vähällä on pitänyt tulla toimeen.


KIVIMUSEO

Värikkäät kivet löydät Vapriikin ensimmäisestä kerroksesta!

12.12.2014- 

(Pysyvä näyttely)


Kivimuseo tuli kierrettyä melko nopeasti läpi, mutta silmään osuivat kyllä toinen toistaan hienommat kivet.


LUONNONTIETEELLINEN MUSEO

Ajankohtaista tietoa Pirkanmaan luonnossa tapahtuvista ilmiöistä ja luonnon monimuotoisuudesta.

(Pysyvä näyttely)

SUSI

Yksinäinen susi vaeltaa Helvetinjärven kansallispuiston aarniometsässä. Metsässä on synkkää ja hiljaista. Kesällä on vallinnut eläinten ja kasvien aktiiviaika ja se on nyt päättynyt, on aika valmistautua talveen. Sieniä on metsä täynnä. Ruovedellä sijaitseva Helvetinjärven kanssallispuisto on jylhä ja karu, mutta syksyllä se on kauneimmillaan. Puut ovat alkaneet tiputtaa kellastuneita lehtiään ja metsässä on rauhallista. Syyshallojen jälkeen kulkijaa ei vaivaa enää hirvikärpäsetkään.

Susi alkaa valmistautua syksyllä myös tulevaan talveen. Kesällä sen karvapeite alkaa jo uusiutua - tiheä ja paksu pohjavilla ilmojen kylmetessä onkin tarpeen. Syksyllä lauman mukana saalistamaan liittyvät suden pennut. Sudet voivat koko lauman voimin kaataa jopa hirviä, mutta yksinäisen suden saalistuskohteisiin kuuluvat pienemmät saaliseläimet kuten mm. jänis, kettu, majava ja myyrä. 

(Teksti löytyy näyttelystä, jota olen referoinut)

KEVÄINEN LIDESJÄRVI

Kevät on saapunut, luonto heräilee kevääseen, kun maa sulaa roudasta. Sammakot kerääntyvät lampiin ja järvien rantavesiin kutemaan huhti- ja toukokuun aikana. Ensin kutupaikalle saapuvat koiraat. Ne houkuttelevat kurnuttamalla naaraita seuraansa. Kevätmuuton myötä palanneet harmaahaikaratkin suuntaavat rantaveteen, kun kuulevat kurnutuksen, toiveissa on sammakkoateria.

Tampereen merkittäviin luontokohteisiin kuuluu lidesjärvi, joka sijaitsee Tampereen keskustan kaakkoispuolella. Erityisesti se tunnetaan lintujärvenä. Lidesjärvellä elää lintujen lisäksi monimuotoinen kasvi- ja hyönteisyhteisö. Liedesjärveä ja sen asukkaita uhkaa valitettavasti rehevöityminen, saasteet ja enenevissä määrin tilaa valtaava rakentaminen.

(Teksti löytyy näyttelystä, jota olen referoinut)

LUE LISÄÄ


Tosi mielenkiintoista oli tutustua Suomen luontoon näyttelyn kautta. Monet Suomen eläimet olivat edustettuina kuten mm. karhu, hirvi, peura, jänis, joutsen sekä monet muut linnut.


POSTIMUSEO: Sata vuotta sitten

Sata vuotta sitten -näyttely esittelee postikorttien avulla historiaa ja kulttuurihistoriallisia ilmiöitä Suomessa ja Venäjällä.

16.1.-18.2.2018

(Vaihtuva näyttely)


Näyttelyssä oli erilaisia postikortteja Suomesta ja Venäjältä esillä. Oli ihan mielenkiintoista katsella vanhoja kortteja ja miettiä sen pohjalta millaista on ollut elämä sata vuotta sitten.


MEDIAMUSEO RUPRIIKKI

Rupriikki muutti Vapriikkiin. Uusi näyttely kertoo, millaista mediaosaamista löytyy Tampereelta ja miten nyt viestitään.

16.10.2015-

(Pysyvä näyttely)


Mielenkiintoista oli nähdä miten viestintä on vuosien saatossa kehittynyt. Muistatko milloin menit internettiin ensimmäistä kertaa? Milloin sait ensimmäisen kännykän? Muistatko vielä, kun soittelit lankapuhelimella? Muistatko vielä Commodore 64?

Itse menin internettiin ensimmäistä kertaa keväällä 1995. Olin silloin yhdeksännellä luokalla, ja internettiin pääseminen kesti n. vartin verran, ja nettiyhteys toimi modeemilla. Meille kerrottiin vielä, että saa mennä vain suomalaisille sivuille, koska on kallista mennä ulkomaalaisille sivuille. Ensimmäisen kännykän sain loppukesällä 1998 ja se oli muistaakseni Nokia 3110. Sitä ennen käytin ahkerasti lankapuhelinta ja vielä sen jälkeenkin jonkin aikaa. :) Muistan Commodore 64, kun sellainen oli erään kaverini luona, mutta meiltä ei sellaista löytynyt. Itse sain ensimmäisen tietokoneen alkuvuodesta 1995.

Tekniikka on huimasti kehittynyt reilussa kahdessakymmenessä vuodessa.



SUOMEN PELIMUSEO

Vuoden 2017 alussa avautunut Suomen pelimuseon näyttely tutustuttaa sataan suomalaiseen peliin, joista suurinta osaa pääsee testaamaan.


Melko nopeasti kiersin museon läpi, koska pelit eivät kiinnosta minua kovinkaan paljon. Poikani olisi ollut haltioissaan päästessään pelimuseoon ja etenkin olisi ollut kiinnostunut kokeilemaan eri pelejä.


SUOMEN JÄÄKIEKKOMUSEO

Suomen jääkiekkomuseon täysin uudistettu perusnäyttely esittelee suomalaisen jääkiekon huippuhetket ja kokoelmien helmet.

(Pysyvä näyttely)


Jääkiekkoa seurailen hyvin vähän, joten museo tuli kierrettyä hyvin pintapuolisesti, lähinnä läpi kävellen. Varmasti jääkiekon ystäville ihan avartavakin kokemus.


NUKKEKEKKERIT

10.6.2016-

(Pysyvä näyttely)


Nukkenäyttely oli ihan mielenkiintoinen, nukkekodit joita oli ainakin kaksi kyseisessä näyttelyssä, olivat hienosti sisustettu. (Kuvat eivät niistä onnistuneet kovin hyvin).


BIRCKALA 1017

- Tursiannotkon viikinkiaikainen hämäläiskylä

9.6.2017 - 16.3.2019

(Vaihtuva näyttely)


BIRCKALA 1017 näyttelyssä oli mielenkiintoista käydä. Siellä näki mm. millaisessa hirsituvassa ihmiset ovat aikanaan asuneet. Melko hämyistä siellä oli.


Oletko sinä vieraillut Vapriikissa?

Jos et ole vieraillut, niin suosittelen lämpimästi tutustumista VAPRIIKKIIN. Saatat yllättyä positiivisesti. Kannattaa varata museokierrokselle n. 2-2,5 h aikaa, jos haluat rauhassa kierrellä! :)