Lähde luontoon ja voi hyvin - MATILDANJÄRVEN KIERROS, TEIJON KANSALLISPUISTO, SALO

30.04.2019

Onko sinusta rentouttavaa liikkua luonnossa? Koetko, että arjen kiireet hieman helpottavat, kun lähdet luontoon? 

Luonnossa liikkuminen kummasti rauhoittaa monia meistä, kun hektinen elämä meinaa pitää liikaa otteessaan. Luonnolla on uskomaton vaikutus ihmisen psyykkiseen terveyteen. Voidaan sanoa, että luonnon helmassa sielu lepää ja luonnon äänet rauhoittavat mieltä. Ihminen tarvitsee vastapainoa kiireisen elämän keskellä ja se löytyy helposti luonnosta.


Terveyttä ja hyvinvointia luonnosta

Lähde luontoon nauttimaan sen virkistävästä ja elvyttävästä vaikutuksesta. Luonto on tuottanut aina  terveyttä ihmisille. Luonto ja luonnossa liikkuminen ovat aiemmin tarkoittaneet selviytymistä ja toimeentuloa. Nykyään liikkuminen luonnossa tarkoittaa monille hyvää elämänlaatua ja vapaa-aikaa. Hyvinvointi ja terveys paranevat monimuotoisesta luonnosta.

Luonto vaikuttaa meihin monin eri tavoin

Luonto vaikuttaa tutkitusti myönteisesti hyvinvointiin ja terveyteen ainakin kolmen väylän kautta:

1Luonnossa lisääntyy fyysinen aktiivisuus: Luonto houkuttelee meitä liikkumaan. Luonnossa liikumme reippaammin huomaamattamme kuin sisätiloissa, vaikka liikkuminen tuntuu kevyemmältä.

2. Luonto elvyttää ja auttaa stressistä palautumisessa: Syke ja verenpaine saattavat madaltua ja keskittymiskyky paranee.

3. Liikkuminen luonnossa edistää sosiaalista hyvinvointia ja yhteisöllisyyttä: Muihin ihmisiin suhtaudumme myönteisemmin ja mielialamme nousee hyvinkin nopeasti.

Luonnossa liikkuminen tarjoavat mahdollisuuksia nyky-yhteiskunnassa hyvinvointi- ja terveyshaasteisiin. Haasteena ovat esim. vähentynyt liikunta, istuva elämäntapa ja yleistynyt lihavuus sekä näihin kytkeytyvät riskit sairastua mm. mielenterveyshäiriöihin ja 2 tyypin diabetekseen. Vieraantuminen luonnosta saattaa tarkoittaa heikentyneitä mahdollisuuksia pitää yllä fyysistä että psyykkistä terveyttä sekä sosiaalista hyvinvointia. 


Hakeudu luontoon varta vasten

Luonnon voit kokea monin eri tavoin. Kun liikut ja oleskelet luonnossa, sen tuoksut ja äänet sekä visuaaliset ja fyysiset aistimukset saavat aikaan kokonaisvaltaisen hyvän olon kokemuksen, jonka vaikutus tuntuu vielä ulkoilun jälkeenkin.

(mieheni ottama kuva)

Luonnossa voit harrastaa monenlaista kuten esim. geogätköilyä, maastopyöräilyä, suunnistusta, retkeilyä, vaellusta, marjastusta ja sienestystä sekä luontokuvausta. Voit myös lähteä kalastamaan, jos pidät kalastuksesta. Talvi-aikaan voit myös harrastaa maastohiihtoa huolletuilla laduilla. Luonnossa pääsee siis toteuttamaan itseään monella tavalla.

Suomalaisten tärkeimmät liikkumisympäristöt löytyvät juurikin luonnosta ja luonto on monille merkittävä liikkumaan kannustava tekijä. 💚 Syyt ovat kuitenkin moninaisia, miksi lähteä luontoon. Tärkeitä motiiveja ovat mm. maisemat, luonnon kokeminen, rentoutuminen, hiljaisuus sekä psyykkinen hyvinvointi. Siellä on myös aikaa omille ajatuksille. 💜

On olennaista löytää itselleen mukavin ja sopivin tapa liikkua ja harrastaa luonnossa. Varmasti jokaiselle meistä löytyy luonnon parista jotain mielekästä tekemistä. <3


Luonnossa liikkuminen on minulle tärkeä osa elämää. Lähden mielelläni erilaisille luontopoluille ja ylipäätään metsään, kun siihen tarjoutuu mahdollisuus. On ihana ladata akkuja luonnon helmassa, jossa sielu todella lepää. Luonnon äänet rauhoittavat ja ilmakin on puhtaampaa. Suomen luonto on kaunis jokaisena vuodenaikana. Keväällä on ihana seurata luonnon heräämistä talven jälkeen. Tänä keväänäkin olen tehnyt jo monenlaisia havaintoja. Luontokuvaus on yksi lempipuuhistani. 💚 Keväällä tunnen herääväni eloon pitkän talven jälkeen ja mielikin piristyy, kun valo alkaa lisääntyä


Matildanjärven kierros, Teijon kansallispuisto, SALO 

(Rengasreitti 5,5 km)

Aikaa kierrokselle kannattaa varata ilman taukoa n. 2,5 tuntia ja tauon kanssa n. 3,5 tuntia. Helpohko kulkuinen.

Voit jättää auton seuraaville pysäköintipaikoille: Matildanjärventie 86, SALO tai Mikonsuon pysäköintialue 552, SALO.

Matildanjärvi on aina lähes näköetäisyydellä, riippumatta siitä onko jalkojen alla suota, metsää tai kyläraittia. Järven maisema hurmaa vuoden- ja vuorokaudenaikojen mukaan.

Suositeltava kiertosuunta: vastapäivään

Reitti on hyvin merkitty!!!

Reitin varrelta löytyy mäntymetsää ja suota. Polku kulkee koko matkan melko lähellä järven rantaa. Kierroksen lopussa kuljetaan n. 600 metriä Mathildedalin kylän läpi tietä pitkin. Reitin varrella on huollettuja taukopaikkoja viisi. Järven pohjoisrannalta löytyy ryhmien käyttöön soveltuva Vicksbäckinlahden vuokrakota.


Olin pitkäperjantaina 19.4 perheeni ja yhden ystäväperheen kanssa Teijon kansallispuistossa kiertämässä Matildanjärven kierroksen. Sää oli lämmin ja melko aurinkoinen. Muutama muukin oli lähtenyt luontopolulle, ainakin autoista päätellen. Polulla ei kuitenkaan ollut ruuhkaa, mutta taukopaikoilla oli porukkaa jonkin verran. Lähdimme kierrokselle Kariholmasta, jossa on mm. taukopaikka ja wc. Maisemat olivat huikaisevia paikka paikoin. 

Reitin varrella kaikilla taukopaikoilla oli sen verran porukkaa, että emme jääneet pitämään evästaukoa, joten päätimme mennä Kariholman taukopaikalle syömään eväämme, mistä reitin aloitimme. Sielläkin oli porukkaa, mutta sen verran vähemmän, että siellä mahtui hyvin pitämään taukoa. Söimme leipiä ja grillasimme makkaraa, kyllä eväät vaan maistuvat luonnossa ihan eri lailla. 💜 Kilometrejä kertyi vähän yli seitsemän. Ystävät ja luonto! 💚 

Lähde sinäkin luontoon, se kannattaa!!! 💜


Teimme kierroksen Sahajärven maisemissa viime juhannuksena. Sahajärvellä maisemat ovat myös upeat! <3