Elämyksellinen Sahajärven kierros -TEIJON REITIT, SALO

29.06.2018

Merkitseekö metsä sinulle jotakin? Liikutko siellä mielelläsi? Kaipaatko vesistöjen äärelle kesällä? Sykkiikö sydämesi enemmän järvi - vai merimaisemille?

Metsä saattaa merkitä sinulle rauhaa, jossa sielu lepää. Ehkä kaipaat hiljaisuutta, metsä on usein vastaus siihen. Saatat nauttia kävelystä luontopolulla, marjojen tai sienten keräämisestä, metsässä se onnistuu. Olet mahdollisesti aloittelija tai kokenut retkeilijä, metsä antaa siihen oivat mahdollisuudet. Metsä on siis monien mahdollisuuksien keidas.

Monia merkittyjä eripituisia luontopolkuja kulkee metsissä ympäri Suomen. Toiset polut kulkevat myös vesistöjen vieressä, jossa voi samalla nauttia metsästä sekä vesistöstä.

Monet meistä kaipaavat varsinkin kesällä veden äärelle. Onhan Suomessa paljon kesämökkejä vesistöjen äärellä. Toiset kaipaavat enemmän järvimaisemiin ja toiset meren rannalle. Toisille veneily on kuin toinen koti. 


Itselleni metsä on tärkeä paikka rentoutua. Metsässä on ihana hiljaisuus, useimmiten vain luonnon äänet ovat läsnä. Metsässä voi tehdä monenlaisia havaintoja esim. millainen marjasato on tulossa.  Voi siis sanoa, että metsässä sielu lepää! <3

Meri on ollut aina elementti, joka on ollut lähellä sydäntäni. Olenhan kotoisin merenrantakaupungista. Tykkään enemmän merimaisemista kuin itse merellä olosta. Järvimaisemat ovat itselleni vieraampia, mutta voisin sanoa, että järvet ovat ehkä suomalaiselle kuitenkin kotoisempia


METSÄ

Metsä koostuu yleensä pitkistä puurunkoisista kasveista, ja niiden latvusto muodostaa melko yhteinäisen peitteen, jonka seassa on lyhyempiä kasveja muodostaen alempia kerroksia. 

Metsän kasvulle ja hyvinvoinnille on erittäin tärkeää maanpinnan tuntumassa kasvava sienirihmasto. Elämän maapallolla mahdollistavat lehdissä ja neulasissa tapahtuva yhteyttäminen.

Metsät edistävät ihmisten terveyttä, koska ne puhdistavat ilmaa.

LUE LISÄÄ ->(https://fi.wikipedia.org/wiki/Metsä)


SAHAJÄRVEN KIERROS 

Sahajärven kierros on 8,8 km rengasreitti, joka kuuluu Teijon reitteihin. Reitti sopii kokeneille retkeilijöille. Reitin varrelle osuvat kalliot sekä kaksi köysilossia, jotka tekevät reitistä astetta haastavamman. Reitin kulkemiseen kuluu n. 4-5 h aikaa sulan maan aikaan.

Reitille pääsee kolmelta eri pysäköintialueelta, jotka ovat Nenustanummi, Sauruntie 647, Salo Teijontie 12, Salo sekä Lavikallio, Sauruntie 910, Salo


Mietimme juhannuspäivänä 23.6, että mihin luontopolulle lähtisimme. Ilma oli juuri sopiva siihen tarkoitukseen. Ei satanut, eikä ollut liian kuuma. Ajatuksissa oli Kuhankuono tai Teijo, lopulta päätös oli melko helppo. Valinta oli Teijo, vaikka Teijo on hieman kauempana kuin Kuhankuono. Otimme koiran ja eväät mukaan ja lähdimme matkaan. Meidän oli tarkoitus aluksi mennä Matildanjärven kierros, joka on 5,5 km rengasreitti, mutta näimme jonkin verran aiemmin kyltin Sahajärven kierroksesta, joten päätimme jäädä siihen. Jätimme auton parkkiin osoitteeseen Teijontie 12. Mieheni on joskus kiertänyt kaverinsa kanssa Matildanjärven kierroksen, joten Sahajärven kierros oli meille kaikkille ihan uusi elämys.

Lähdimme kierrokselle n. klo 13.

(Kuva: Nikon D3300)

Reitti kulki aluksi melko tiheässä metsässä, jossa oli reilun 500 metrin päässä lampi, joka oli kivasti metsän siimeksessä. 

(Kuva: Nikon D3300)

(Kuva: Nikon D3300)

Kun olimme n. kilometrin kävelleet, niin saavuimme järven rantaan.

(Kuva: Nikon D3300)

Reitti jatkui mukavasti järven vierustaa, josta oli hienot näkymät järvelle. <3

Näissä maisemissa söimme eväitä. :)

(Kuva: Nikon D3300)

Matka jatkui seuraavin kuvin...

(Kuva: Nikon D3300)

(Kuva: Nikon D3300)

Osittain reitti kulki myös metsässä...

(Kuva: Nikon D3300)

(Kuva: Nikon D3300)

(Kuva: Nikon D3300)

Miehelläni menossa pieni huilitauko, mutta kyllä näissä maisemissa kelpaa vähän huiliakkin. <3

(Kuva: Nikon D3300)

(Kuva: Nikon D3300)

(Kuva: Nikon D3300)

(Kuva: Nikon D3300)

Ensimmäinen köysilossi, joka oli meidän onneksi oikealla rannalla. Oltiin kävelty tähän mennessä n. 4,8 km

(Kuva: Nikon D3300)

Maisemia lossilta... :)

(Kuva: Nikon D3300)

(Kuva: Nikon D3300)

(Kuva: Nikon D3300)

Maisema seuraavan lossin kyydistä sekä lossista kuva, kun päästiin jo vastarannalle... Kyllä sielu niin lepäsi näissä maisemissa. <3 <3 <3 Näiden kahden lossin välimatka oli arviolta n. 300 metriä

Lossien välissä on laavu ja grillauspaikka sekä puucee. (wc-paperi pitää olla omasta takaa)

Paljon oli mustikan varpuja missä ei ollut mustikan mustikkaa, mutta kyllä sieltä löytyi muutama mustikkakin viittä vaille valmiina. :)

Lopulta päädyimme Lavikallion parkkipaikalle. Olimme siinä vaiheessa kävelleet n. 5.7 km. Olimme jo sen verran väsähtäneitä, että jatkoimme loppumatkan tietä pitkin. Tietä pitkin matkaa oli n. 2 km. Yhteensä kävelimme n. 7.7 km. Lenkki jäi hieman vajaaksi, mutta se ei meitä haitannut. Olimme takaisin autolla n. klo 16. Kokonaisuudessaan olimme kierroksella n. 4 h. Reitti oli sen verran epätasaista maastoa, että kävely tuntui lonkissa asti

Voin lämpimästi suositella kyseistä reittiä!!! <3


Oikaisu: Emme kiertäneetkään Sahajärvenkierrosta, vaan kartassa merkityn kierroksen. Luulin virheellisesti kiertäneemme kierroksen. Jokatapauksessa reitti oli hieno minkä kiersimme. Kartassa näkyy keltaisella Sahajärvenkierros.


Voit lukea myös millainen kierros meillä oli Matildanjärvellä. Maisemat olivat paikka paikoin huikeat! <3