Tunteikas alkuvuosi - TUNTEET

06.02.2020

Koetko sinä tunteet voimakkaasti? Luotatko tunteisiisi? Haetko jotakin tunnetta, kun teet päätöksiä elämässäsi? Voivatko tunteesi johtaa sinut harhaan?

Jokainen meistä tuntee erilaisia tunteita päivittäin, myös sinä. Toiset meistä ovat enemmän tunneihmisiä kuin toiset. Tunteita emme pysty aina hallitsemaan ja saatamme myös tehdä päätöksiä tunteidemme perusteella. Tunteisiin ei kannata ihan joka tilanteessa luottaa, ne saattavat johtaa meitä harhaan. Tunteet ovat myös toisinaan hyvin ailahtelevaisia, varsinkin teini-iässä. Elämän eri kokemukset saattavat aiheuttaa meissä myös tunnelukkoja. Joskus on hyvä miettiä miksi tunnemme niin kuin tunnemme. 💜


Itse olen aina pitänyt itseäni enemmän järki-ihmisenä. Tänä vuonna olen huomannut miten paljon erilaisia tunteita ihminen voikaan tuntea. Olen käynyt paljon erilaisia tunteita läpi monestakin syystä mm. tuntuu siltä, että olen alkanut vasta tajuta, että isä on todella poistunut tästä maailmasta. Eräs ystäväni sanoi minulle, että sait "välivuoden". Ihmettelinkin miten viime vuosi tuntui niin helpolta henkisesti. 

Isäni ei juurikaan näyttänyt tunteitaan ja antoi jopa ohjeeksi, että häntä ei "saa" surra. Isäni oli myös hyvin sulkeutunut, piti sisällään käytännössä kaikki asiansa. Hän oli hyvin kiinnostunut aina toisista ihmisistä, unohtaen monta kertaa itsensä. Olen paljon miettinyt miten hän jaksoi aina olla itsensä kanssa. Ilmeisesti metsä ja yleensä luonto olivat hänen terapeuttinsa.  

Tämä pimeä jakso varsinkin täällä etelässä on ollut erityisen pimeä tänä talvena. Tämä johtuu siitä, että tällä leveysasteella ei ole juurikaan ollut lunta, joka olisi edes vähän valaissut maisemia. Olen ollut melko nuutunut ja alavireessä. Yhtenä päivänä kävelin töistä kotiin ja tuntui siltä kuin luontokin itkisi kohtaloaan! 😢

Pikku hiljaa olen alkanut piristymään valon määrän lisääntyessä. Aurinko antaa kummasti energiaa. ☀️


TUNTEET OVAT LÄSNÄ PÄIVITTÄIN

Erilaiset tunteet ovat osa jokapäiväistä elämäämme. Arkipäivän vastoinkäymisten keskellä tunteeton elämä saattaisi tuntua houkuttelevalta, mutta elämä ilman tunteita kävisi melko pian mahdottomaksi. Saisiko esim. pelkkä järkeily meidät kavahtamaan vihaista koiraa, joka yrittää hyökätä kimppuumme? Entä osaammeko varoa ruokaa, joka on pilaantunutta, jos sen pelkkä haju ei aiheuttaisi meissä inhon väristyksiä? Tai olisiko meillä pitkäaikaisia ihmissuhteita, jos yhdessäolosta ei tuntisi iloa?

Tunteet ovat hyödyllisiä ihmisille ja eläimille, josta nykytutkijat ovat yksimielisiä. Tunnereaktiot säätelevät keskus- ja ääreishermoston tilaa ja käyttäytymistä. Niiden tavoitteena on tehostaa toimintaamme automaattisesti tilanteissa, joihin sisältyy erilaisia uhkia ja mahdollisuuksia. Yleensä tunteiden kesto on rajallinen, muutamista sekunneista tunteihin ja se erottaa tunteet pidempi kestoisista mielialoista. Tunteiden voimakkuus vaihtelee myös melko huomaamattomista mielihyvän kokemuksista, täysin lamaannuttaviin paniikkireaktioihin. 

MISTÄ TUNTEET TULEVAT?

Ihmisen perustunteita ovat viha, pelko, inho, ilo (tai mielihyvä), suru ja hämmästys. Perustunteet ovat yleismaailmallisia, jotka ovat osoittaneet lukuisat tutkimukset, mutta ilmauksissa löytyy kulttuurikohtaisia eroja. 

Usein tunteet näkyvät ulospäin, halusimme sitä tai emme. Kuhunkin tunteeseen liittyy lähes kaikkialla maailmassa tyypillinen yhdistelmä kasvonilmeitä, kehon asentoja sekä äänenpainoja. 

Tunteet myös helposti tarttuvat ihmisestä toiseen. Meidän ei useinkaan tarvitse ponnistella päätelläksemme, miltä toisista tuntuu, kun kasvojen ilmeet ja muut tunneilmaisut tarjoavat suoran väylän toisten sisäisen maailman ymmärtämiseen. 

TUNTEIDEN SÄÄTELEMINEN

Tietoiset tunnekokemukset tuovat tunteiden avuksi kognition: kun tiedämme olevamme ahdistuneita, voimme koittaa etsiä syitä ahdistukseen, yrittää poistaa tekijää, joka on laukaissut ahdistuksen tai hankkia ulkopuolista apua ahdistukseen. 

Tunteet voivat toisinaan auttaa meitä päätöksen teossa, kun emme vielä pysty rationaaliseen päätöksentekoon. Tiedostamattomat, tunteiden tarjoamat vihjeet voivat ohjata päätöksentekoa ennen tietoista ajattelua ja päättelyä. 

Ihmisten välillä on merkittäviä eroja siinä, kuinka herkästi koemme erilaisia tunteita ja kuinka voimakkaita tunteet ovat. 

Ihmiselämässä tunteet ovat läsnä kaiken aikaa. Tunteiden tehtävänä on suojella meitä sekä parantaa suorituskykyämme. Tunteiden viriämiseen vaikuttavat tilannetekijät, kehon toiminta sekä yksilölliset temperamentin ja persoonallisuuden erot, vaikka tunteet syntyvätkin automaattisesti aivoissa. Tunne-elämä voi olla usein ristiriidassa tavoitteiden kanssa


Olen paljon pohtinut ihmisen kasvua teini-iästä aikuiseksi. Se on meidän perheessä ollut aikamoista tunteiden vuoristorataa, varsinkin esikoisen kohdalla. Olen viimeaikoina miettinyt miten paljon helpompaa oli hoitaa pieniä lapsia kuin miettiä teini-iän tuomia haasteita tunteiden tasolla. Paljon on heitetty ilmoille kysymyksiä, mihin on ollut vaikea antaa valmiita vastauksia. Toisinaan olen avannut suuni, mutta todennut lähinnä, että olisi ollut parempi olla hiljaa. 🤐 Tämä on aiheuttanut minussa monenlaisia tunteita, olen oikein ihmetellyt miten paljon ihminen voikaan tuntea erilaisia tunteita. 🤔 Uskon vahvasti, että Jumala hoitaa kaikki asiat parhain päin, kun rukoillen kuljen! 🙏

Välillä sitä on sellainen tunne sisällä, että on pakko päästä puhumaan, jostakin mieltä askarruttavasta asiasta jollekin. Joskus se keskustelija löytyy hyvinkin läheltä oman perheen sisältä, jos asia on vaikea se saattaa tahtomattaan nostattaa tunteita ja toisesta saattaa tuntua, että toinen ei ymmärrä sinua. Tämä johtuu siitä, että joku asia saattaa tulla liian lähelle eikä saa asiaan tarvittavaa perspektiiviä. On hyvin tärkeää, että tunteilleen saisi ymmärrystä, ainakin joskus. Joskus on myös hyvä, kun toinen tiputtaa sinut maanpinnalle, vaikka se tuntuisikin haastavalta. Vaikeista asioista ja tunteista on myös hyvä päästä puhumaan, jonkin ulkopuolisen henkilön kanssa. Tunnetilasi ja asiasi ei saa häntä provosoitumaan. Tällaisella henkilöllä saattaa olla sellainen näkökulma asiaan, joka saa sillä hetkellä silmäsi avautumaan, että "hei, näin se asia onkin". 

Kun mielessä myllertää ja tuntee monenlaisia tunteita, lenkkeily rauhoittaa mieltä. Tänäänkin oli ihana tehdä lenkki koiran kanssa ihanassa auringon paisteessa. ☀️💯

Toinen mikä auttaa on ystävien kanssa keskustelu, ilman heitä ei jaksaisi! 💜