Tunnelma löytyi sittenkin -JOULU

29.12.2018

Millaisen joulun sinä vietit? Menikö se perinteiden mukaan vai poikkesiko se totutusta? 

Monet meistä siivoavat kodin lattiasta kattoon ja toivottavat joulun tervetulleeksi puhtaaseen kotiin. Joulua vietetään perinteisesti perheen ja sukulaisten parissa, jolloin syödään herkullisia jouluruokia sekä annetaan ja saadaan lahjoja. Joskus saatetaan rikkoa perinteitä ja lähteä, vaikka ulkomaille tai Lappiin. Joulumieli saattaa olla toisinaan kateissa syystä tai toisesta. Joulu ei suju välttämättä aina suunnitelmien mukaan. Ehkä olemme menettäneet jonkun läheisen ja se saa joulun tuntumaan surulliselta ja haikealta. Joulu saattaa myös siitä huolimatta tuntua joululta, vaikka läheinen olisikin poissa. 💙❄️⛄️


Olemme viettäneet viimeiset yhdeksän joulua saman kaavan mukaan, jolloin meille on tullut aattoa viettämään anoppi ja hänen miehensä sekä minun vanhemmat. Olemme syöneet herkullisen jouluaterian sekä sen jälkeen avanneet lahjat ja lopuksi syöneet herkullisia jälkiruokia. Joulupäivänä olemme kutsuneet mieheni siskon ja hänen miehensä sekä mieheni enon jouluaterialle. Pari kolme vuotta sitten eno ei päässyt paikalle, kun oli juuri joulun aikaan Thaimaassa. Joulu oli erilainen tänä vuonna, mutta kaikesta huolimatta joulumieli ja tunnelma löytyi sittenkin. ❤️


Olin lomalla viikon 50. Jonkin verran minulla oli suunnitelmia, mutta kaikki suunnitelmat eivät toteutuneet. Viikosta tuli melko erilainen mitä osasin odottaa. 

Maanantaina vein koiran eläinlääkäriin, kun koira oli monena yönä raapinut vasenta kainaloaan. Kainalossa todettiin hiiva, johon saatiin lääke sekä samalla annettiin lääke, että mahdolliset ulkoloiset voitaisiin sulkea pois. Vielä uudenvuodenaattona pitää antaa toinen lääkeannos. Harvoin on koiralla ollut tarvetta mennä eläinlääkäriin rokotusten lisäksi. Onneksi koiralla kaikki hyvin ja kutinat loppuneet. 

Illalla kävin yhden ystäväni kanssa katsomassa Piikkiössä Tuorlan Floristiikkatalon joulunäyttelyä. En ollutkaan aiemmin käynyt näyttelyssä. Lähdin ystäväni mukaan, kun hän pyysi. Hienoja tuotoksia opiskelijat olivat saaneet aikaiseksi.

Keskiviikkona se sitten tapahtui, että n. seitsemän kuukauden sairastamisen jälkeen läheinen ihminen nukkui pois rauhallisesti. 💙 Tähän oli varauduttu ja toisinaan jopa toivottu, että läheiseni pääsisi pois kärsimästä, mutta kyllä se koskettaa, kun se omalle kohdalle sattuu. Läheiseni pääsi kotiin, hänen usko sai muuttua näkemiseen. 💚 Jälleen näkemisen toivo kantaa eteenpäin! 💜

En tajunnut muutamaan päivään, että läheiseni on todella poissa. Vieläkin vähän vaikea tajuta, mutta pikkuhiljaa se alkaa hahmottua. Hautajaiset ovat viikon päästä. Jokainen poistuu vuorollaan ja kun se sattuu läheisen kohdalle, niin asiat tuntee paljon syvemmin. Itse kuolemaakin miettii paljon syvällisemmin. Ei sitä edes ymmärrä etukäteen mitä kaikkea voi nousta mieleen.

Lauantaina pääsin rentoutumaan jalkahoitoon ja se tuntui ihanalta kaiken keskellä. Joskus pienetkin asiat saa piristymään ja tuntemaan kiitollisuutta elämää kohtaan.

Hain seuraavalle viikolle viisi päivää sairauslomaa ja sen jälkeen oli vielä neljä päivää vapaata. Olin todella poikki, en juurikaan saanut levättyä lomaviikolla, vaikka nukuin kuin tukki. Herättyäni tuntui siltä, että ihan kuin en olisi levännyt ollenkaan. Ajatukset pyörivät vain kehää, ei vain voinut uskoa todeksi, että jouluna ei tule maailman parasta perunalaatikkoa ja lihakastiketta joulupöytään. Ei enää koskaan, miten haikeaa! 😢 Läheinen oli todella hyvä laittamaan ruokaa. 

Sairauslomalla sain levättyä ja jaksoin taas ihan eri tavalla. Ajattelin, että miten mahtaa käydä joulusiivouksen, mutta yllätin ihan itsenikin. Parin päivän uurastuksen jälkeen meillä oli puhdas jouluinen koti. Tuntui, niin tunnelmalliselta, kun oltiin saatu siivottua ja laitettua koti ihanaan jouluvalaistukseen. 


JOULUAATTO

Aatto valkeni ihanassa lumisessa pakkassäässä, asteita oli -15. Tämä oli luksusta kaiken haikeuden keskellä. Viime vuonna oli musta joulu, niinkuin monina muinakin vuosina.  Aloitimme jouluaaton maistuvalla riisipuurolla ja luumu-rusinasopalla. Joulu ei tunnu joululta, jos ei ole riisipuuroa. 

Katselimme klo 12 perinteeksi muodostunutta Joulurauhan julistusta Suomen Turusta. Se aloittaa juhlallallisella tavalla joulun vieton. 

Tänä jouluna emme perinteisesti kokoontuneetkaan meille aatoksi vaan lähdimme viettämään aattoa anoppilaan, jossa oli myös mieheni eno viettämässä joulua. Siellä oli oikein mukava ja jouluinen tunnelma! ❤️ 

Aloitimme yhdessäolon juomalla glögit. Se olikin mukava tapa aloittaa aaton vietto. Itse olen tarjoillut glögiä vasta jälkiruokapöydässä. Niin meillä on erilaisia tapoja.

Oli ihana päästä valmiiseen pöytään näin jouluna. Siitä onkin aikaa, kun olen istunut aattona valmiiseen pöytään. Olimme tätä aiemmin valmiissa joulupöydässä Espanjan Aurinkorannikolla Fuengirolassa Pacosin Majakalla vuonna 2008. Siellä söimme jouluaterian yhdessä toisten suomalaisten kanssa. 

Ennen juhla-ateriaa anopin mies luki meille jouluevankeliumin, että emme unohtaisi miksi joulua vietetään. Pöytä oli kauniisti katettu ja ruoka oli erittäin maistuvaa. Kyllä meidän kelpasi herkutella.

Jälkiruokana oli herkullista riisipuuroa ja luumu-rusinasoppaa.

Pääsimme availemaan muutamia pakettejakin mm. suklaata ja kahvia tuli lahjaksi sekä lapsille Payday -lautapeli, jota ovat jo vähän pelaileetkin.

Annoimme anopille ja hänen miehellensä kauniin kynttilän jalan ja neljä pitkää kynttilää lahjaksi. Se oli oikein mieleinen lahja ja sopi heidän sisustukseen kuin nenä päähän. 

Nautimme vielä lopuksi kahvia ja jouluisia herkkuja. Muutama tunti kului oikein rattoisasti, lähdimme hyvällä mielellä kotia kohti. ❤️

Avasimme vielä muutaman joulupaketin, kun tulimme kotiin. Lapset saivat mm. Kånken reput mitä varsinkin poika oli toivonut. Tyttökin oli siitä puhunut. Itse sain mieheltäni lahjakortin mm. Espresso Houseen, joka on tällä hetkellä mun lempparikahvila. Mieheni sai minulta mm. toivomansa kirjan; Maan perilliset, joka on jatko-osa Meren Katedraalille.


JOULUPÄIVÄ

Joulupäivänä olimme kutsuneet jouluaterialle äitini sekä veljeni perheineen. Veljeni perhe oli meillä ensimmäistä kertaa viettämässä joulua. Joulu oli tänä vuonna kaikin puolin erilainen, mutta meillä oli oikein mukavaa yhdessä, vaikka suunniteltiin siinä sivussa hautajaisia. Äiti siirtyi uuteen aikaan, kun hän sai joululahjaksi minulta ja veljeltäni älypuhelimen. 

Jälkiruokapöydän kruunasi tyttäreni tekemä glögikakku. Hän oli saanut kotitaloudesta läksyksi tehdä joku jouluherkku. Glögikakun pohja onnistui täyden kympin arvoisesti, koska pohja oli sopivan pehmeä. Itselläni ei ole juuri hyydykekakkujen pohjat onnistuneet, koska pohja on aina ollut aivan liian kova ja sitä on ollut hankala leikata. 


TAPANINPÄIVÄ

Tapaninpäivänä olin iltavuorossa n. 2,5 viikon tauon jälkeen. Oli mukava mennä taas töihin. Siellä oli mukava jouluinen tunnelma! ❤️


Läheinen on poissa, mutta hän elää muistoissa! 💙