Suomalainen Messu -Bless my TURKU

21.08.2017

Oletko sinä kiinnostunut Suomen historiasta? Oletko joskus kuullut Suomalaisesta messusta? Tai oletko kuullut ja nähnyt sen livenä? Onko säveltäjä Lasse Heikkilä sinulle tuttu?

Suomen historia on monivaiheinen. Suomi oli osa Ruotsia 600 vuoden ajan keski-ajalta 1800-luvun alkuun saakka. Ruotsi ja Venäjä taistelivat tuona aikana useasti vaikutusvallasta Suomessa. Suomi siirtyi kokonaan Venäjän vallan alaisuuteen lopulta vuonna 1809, kun Venäjä voitti Ruotsia vastaan käymänsä sodan. Suomi kuului Venäjään 1809-1917. Suomen kieli, kulttuuri ja talous kehittyivät paljon tuona aikana. 

Suomi itsenäistyi ensimmäisen maailmansodan loppuvaiheessa, kun se erosi Venäjästä. Suomen eduskunta hyväksyi itsenäisyysjulistuksen 6. joulukuuta 1917. Tuolloin Suomesta tuli itsenäinen valtio. 

Keväällä 1918 Suomessa oli sisällissota, jossa taistelivat punaiset ja valkoiset. Toukokuussa 1918 sota päättyi valkoisten voittoon. 

Itsenäisestä Suomesta tuli tasavalta, jossa lait säätää eduskunta, ja jonka kansa valitsee eduskuntavaaleissa. Valtionpäämies on presidentti. 

Talvisota ja jatkosota

Marraskuun lopulla 1939 Neuvostoliiton armeija hyökkäsi Suomeen. Suomi kävi kaksi sotaa Neuvostoliittoa vastaan toisen maailmansodan aikana. Talvisota 1939-1940 ja jatkosota 1941-1944. Sotien aikana Suomi menetti alueita Neuvostoliitolle. Tärkein asia kuitenkin oli, että Suomi säilyi itsenäisenä valtiona.

Suomi sotien jälkeen

Monet suomalaiset pelkäsivät sotien jälkeen, että Neuvostoliitto yrittäisi tehdä Suomesta sosialistisen maan, koska näin oli käynyt muille eurooppalaisille naapurimaille. Suomi onnistui kuitenkin luomaan Neuvostoliittoon hyvät suhteet.

Suomi muuttui maatalousmaasta teollisuusmaaksi. Ulkomaankauppa alkoi vetää, kun Suomi teollistui. Monet asiat muuttuivat yhteiskunnassa. Paljon ihmisiä muutti maaseudulta kaupunkeihin ja enenevissä määrin naiset lähtivät kodin ulkopuolelle töihin. Julkisia palveluja alettiin kehittää ja sen seurauksena syntyivät terveydenhuolto, sosiaaliturva ja peruskoulu. 

1990-luvulta uudelle vuosituhannelle

Suomeen tuli talouslama, kun Neuvostoliitto romahti 1990-luvun alussa. Silloin kaupankäynti Neuvostoliiton kanssa loppui. Monet yritykset menivät Suomessa konkurssiin. Laman jälkeen Suomeen syntyi paljon korkean teknologian teollisuutta ja tuli uusia työpaikkoja.

Suomeen alkoi tulla 1990-luvulla ulkomaalaisia enenevissä määrin. Pakolaisia tuli monista maista. 

Suomesta tuli Euroopan Unionin jäsen vuonna 1995.

Lisää voit lukea täältä!


Suomalainen Messu sai alkunsa vuonna 1997 säveltäjä Lasse Heikkilän kansallissävyisistä melodioista, joita hän myös sanoitti ja lähetti sanoitettavaksi tuntemilleen tekstintekijöille.     Lisää voit lukea täältä

Suomalainen Messu esitettiin ensimmäisen kerran marraskuussa vuonna 1998 Turku-areenalla Maata Näkyvissä festareilla, ja esittämistä varten perustettiin Valkia-ryhmä, joka on esittänyt sitä erilaisissa yhteyksissä peräti 250 kertaa.

Näin Suomi 100 juhlavuotena Suomalaisesta messusta on rakennettu juhlavampi ja näyttävämpi versio. Suomen lipun tapaan Suomalainen messu muistuttaa nykypolvia kristinuskon merkittävästä roolista maamme itsenäistymisen aikoihin. Kansamme yhteisistä juurista nousee sen hengellisyys. Suomalainen messu ei leimaudu minkään kirkkokunnan tai herätysliikkeen omaisuudeksi. Se sopii koko kansan yhteiseen juhlaan! <3 

Suomalaisesta messusta on tullut nopeasti klassikko!

Lisää voit lukea täältä!


Viime viikonloppuna Turussa järjestettiin Bless my Turku tapahtuma Vartiovuoren kesäteatterissa, joka olikin ajankohtaisempi kuin koskaan, Turun perjantaina sattuneiden tapahtumien johdosta. Suomi tarvitsee juuri nyt Jumalan siunaavaa kättä ylleen. Tapahtuman järjesti Mikaelin seurakunta yhdessä Turun helluntaiseurakunnan kanssa. 

Lauantaina klo 16-18 esitettiin Suomalainen Messu, jossa sain olla mukana. Tilaisuus oli vaikuttava. Juontajana toimi Lasse Heikkilä, joka laulujen välissä kertoi Suomen historiaa. Sitä oli mukava kuunnella. Laulajat ja soittajat olivat taitavia, ja laulut olivat hyvin puhuttelevia. Siellä kuultiin mm. seuraavat laulut; Runsasta leipää, Pohjalainen uskontunnustus, Itkua katuvan kansan, Missä kulkee isät maat, Laulu Suomelle sekä Eri Tuuli. Vartiovuoren kesäteatterissa on esitetty tänä kesänä Rölli, joten lavasteet sopivat tähän tilaisuuteen oikein hyvin! :) Olen pari kertaa aiemminkin ollut kuuntelemassa Suomalaista Messua. 

Tilaisuus oli monia ajatuksia herättävä. Jotenkin sitä on ajatellut, että Suomessa olisi turvassa pahalta maailmalta, mutta niin sitä vain sekin illuusio rikkoutui. :( Kaikki perjantain tapahtumat tapahtuivat vain n. 15 km päässä meidän kotoa. 

Meillä on Jumala joka voi meitä auttaa hädän hetkellä. Siitä voit lukea halutessasi täältä!

Suomalaisen Messun pääesiintyminen Suomi 100 juhlavuotena on 26.8.17 klo 19 Senaatintorilla Helsingissä. Siitä voit lukea lisää täältä!   

Keikkakalenteri löytyy täältä!