Rento miniloma - LÄHDE TALLINNAAN

22.09.2019

Kaipaatko sinä arkeesi jotain piristävää, rentoa minilomaa?

Saatat kaivata pientä piristystä, kun huomaat kesän jo jääneen taakse ja lomastakin on saattanut kulua jo tovi. Syksyä ja talvea kohti ollaan kovaa vauhtia menossa. Unen määräsi on saattanut jo lisääntyä, kun valon määrä on alkanut vähentyä. Ehkä haaveilet pienestä irtiotosta, joka antaa usein uutta virtaa arjen aherrukseen. Yksi hyvä kohde minilomalle on Tallinna, joka on vain reilun kahden tunnin laivamatkan päässä Helsingistä.


TALLINNA

Tallinna on parinkymmenen vuoden ajan ollut suomalaisten eniten suosima ympärivuotinen kaupunkilomakohde

Vuosikymmenten saatossa Tallinna on muuttunut monin tavoin. Matkakohteeksi Tallinna sopii kenelle tahansa, jossa voi kerta toisensa jälkeen kokea ja löytää jotain uutta.

Vetonauloihin Tallinnassa ei nykyään enää kuulu välttämättä edulliset hinnat, mutta Suomeen verrattuna siellä on vielä monin paikoin halpaa. Nykyisin hintoja tärkeämpää on kaupungin monipuolisuus, joka tulee lähes kaikessa esiin. 

Ruoat ja ruokapaikat ovat aivan toisenlaisia kuin meillä Suomessa, ja Tallinnassa voi syödä mitä erilaisimpia ruokia kohtuuhinnoin, mistä täällä voi vain haaveilla. Tosin hinnat ovat vuosien saatossa nousseet, mutta monissa paikoissa hinnat ovat siitä huolimatta kohtuullisia. 

Helsinkiin verrattuna Tallinna on kansainvälinen kaupunki, jossa voi tavata eri puolilta maailmaa tulevia ihmisiä ja talvisinkin siellä on kosmopoliittinen tunnelma. Tallinnan ostospaikoissa näkyy etenkin kosmopoliittisuus, koska ne ovat kehittyneet ja monipuolistuneet jatkuvasti. Saatavilla on monia tuotteita, mitä Suomesta ei löydy

Tallinasta löytyy valtava määrä erilaisia nähtävyyksiä ja museoita sekä entistä parempia majapaikkoja. Yleisilmeeltään kaupunki on myös aivan toisenlainen kuin vuosikymmen sitten, lukuun ottamatta vanhaakaupunkia. 


VANHAKAUPUNKI - Tallinnan sydän. 💜

Kuuluisa vanhakaupunki on kiemurtelevia mukulakivikatuja, takorautaisia katulyhtyjä, goottilaisia torneja, keskiaikaisia markkinoita ja cappucinoa sekä wifi

Tallinna on rakennettu 1200 - 1500 -luvuilla, jolloin se oli hansakaupunki ja kukoistavan kaupan keskus. Vanhankaupungin moniväriset asuintalot, suojaisat sisäpihat ja mahtavat kirkot ovat Tallinnan merkittävin ja suosituin matkailunähtävyys. Suorastaan sadunomaisen siitä tekevät suojamuuri ja tornit. Vanhakaupunki on helppo ottaa haltuun kävellen, koska se on pieni ja kompakti.

Vanhassakaupungissa on kaksi aluetta, jotka ovat alakaupunki sekä Toompea eli yläkaupunki. Aikanaan nämä kaksi aluetta olivat erillisiä kaupunginosia, lähestulkoon kaksi eri kaupunkia, joita erotti toisistaan portit. Nykyään tämä tarkoittaa Toompeaa eli kalkkiliuskekukkulalla sijaitsevaa yläkaupunkia ja sen juurella levittäytyvää alakaupunkia. Alakaupunki on Euroopan yksi parhaiten säilyneitä keskiaikaisia kaupunkeja, ja se on luokiteltu vuonna 1997 Unescon maailmanperintökohteeksi.

Tärkein nähtävyys on vanhankaupungin sydän ja vanha keskusta eli Raatihuoneentori sekä Raatihuone torneineen. Euroopan vanhin yhä toimiva apteekki (avattu vuonna 1422) löytyy Raatihuoneentorin laidalta

Vanhastakaupungista löytyy lukemattomia hyviä ravintoloita. Olet sitten etsimässä virolaista perinneruokaa tai yleiseurooppalaisia vaihtoehtoja. 

(Kuva: Annos Leib resto ja Aed ravintolassa 04/16)

Vanhassakaupungissa on myös monia kivoja kahviloita. ☕️🍰


ECKERÖLINE

Yksi vaihtoehto on matkustaa Helsingistä Tallinnaan M/s Finlandialla, joka lähtee länsiterminaalista T2 ja Tallinnasta Helsinkiin A-terminaalista. Joka päivä on kolme lähtöä ja aikataulut näet täältä!

Voit lähteä päiväristeilylle tai hieman pidemmälle hotellilomalle. Jos asut pääkaupunkiseudulla, pelkkä päiväristeilykin saattaa piristää kummasti. 

Ainoa liikennöivä laivayhtiö Suomenlahdella Helsingistä Tallinnaan on Eckeröline, joka on Suomen lipun alla. Alukset ovat m/s Finlandia, joka liikennöi Länsisatamasta ja Finbo Cargo, joka liikennöi Vuosaaresta. Yritys on perustettu vuonna 1994. (klik)


HOTELLI L'ERMITAGE

Os. Toompuiestee 19, Tallinna, Estonia

Ajaton pohjonen Eleganssi 

AIVAN TALLINNAN SYDÄMESSÄ 💜

****

Tallinnassa on monentasoisia ja hintaisia hotellimajoituksia. Yksi niistä on neljän tähden L'Ermitage-hotelli, joka on oivallinen vaihtoehto, kun mietit hotellilomaa Tallinnassa.

Kaupungin sydämessä sijaitseva hotelli on vain 10 minuutin kävelymatkan päässä raatihuoneesta.

Hotellissa on 122 hotellihuonetta. Huoneet henkivät rauhaa ja niiden sisustuksessa on lähdetty pohjoismaisista tyylisuuntauksista ja niihin on sekoitettu ajankohtaisia sisustustrendejä. Sisustuksessa on huomioitu myös vieraiden erikoistarpeet, osa huoneista on tarkoitettu perheille, allergikoille on erillinen kerros, on ajateltu myös romanttisia hetkiä, ei vain liiketapaamisia tai lomanviettäjiä. 

Hotelli houkuttelee sijainnillaan, koska se sijaitsee vihreässä ympäristössä Tallinnan sydämessä aivan vanhankaupungin tuntumassa. Satamaan pääsee autolla n. 10 minuutissa ja lentokentälle 20 minuutissa. 

Hotellissa on kaksi ravintolaa, L'Ermitage, Katze sekä nykyaikaisesti sisustettu kokoustila ja yksityinen sauna porealtaalla. 

Aamiainen tarjoillaan ma-pe klo 7.00-10.00 sekä la-su klo 7.30-11.00.


NÄHTÄVYYKSIÄ

TELLISKIVI

Tallinnan luova keskus eli Telliskivi Loomelinnak on nähtävyys, joka kannattaa katsastaa. Keskuksessa on studioita, luovia yrityksiä ja kansalaisjärjestöjen konttoreita, ja se onkin Viron suurin luova keskus. Loomelinnakissa on useita pieniä designkauppoja ja studioita sekä 10 erilaista ruoka- ja juomapaikkaa. Sieltä löytyy myös kuvagallerioita, jossa näkee paljon katutaidetta. 

Telliskivi Loomelinnakissa on vuosittain n. 600 kulttuuritapahtumaa sekä lauantaisin kirpputori.

BALTIJAAMA TURK - ASEMATORI

Viron nykyaikaisin tori, joka on lähiaikoina remontoitu. Saman katon alle on yhdistetty uskomaton määrä erilaista tarjontaa lastenvaatteista aina katuruokaan. Torilta löytyy myös supermarket, kuntosali, kampaamo, tuoreiden vihannesten myyntikojut, maan laajin valikoima lihaa ja kalaa sekä kahviloita. 

Asematori on paikallinen keskus, johon asukkaat lähiympäristöstä tulevat tekemään päivittäisiä ostoksiaan. Se on tunnelmaltaan myös ainutlaatuinen vierailukohde ja nähtävyys, jossa on mm. antiikkitavaran myyntikohde

Nähtävyydet ovat lähekkäin ja sijaitsevat rautatieaseman läheisyydessä.


Minulla oli elokuun viimeinen viikko lomaa ja olin yhden ystäväni kanssa pienellä rentouttavalla minilomalla Tallinnassa 26.-28.8.19

Olin ensimmäistä kertaa ystäväni kanssa reissussa ja huomasin, että meillä sujui kaikki asiat yksiin. Meillä on samanlainen vuorokausirytmi eli molemmat olemme illan virkkuja ja aamun torkkuja. Juttua riitti puolin ja toisin aina seuraavan vuorokauden puolelle. Kahvi- ja ruoka-ajatkin menivät hyvin yhteen. Nähtävyyksien suhteenkaan ei tullut erimielisyyttä esim. kumpikaan meistä ei ole mikään museoiden kiertäjä. Voin siis sanoa, että loma oli erittäin rentouttava ja piristävä. Lämpökin helli meitä kivasti. 😎☀️


Lähdimme maanantaina 26.8. aikaisin aamulla klo 5.25 junalla Kupittaan asemalta (Turku) kohti Helsinkiä. Rakas mieheni heitti meidät asemalle, jossa olimmekin hyvissä ajoin. Valitsimme junan, koska löysin siihen edulliset alle 10 €uron liput/suunta. Saavuimme Helsinkiin vähän ennen klo 7.30 ja ostimme HSL-sovelluksella ratikkaliput Länsisatamaan. (Ratikat 6T ja 7, menevät Länsisatamaan.) Olimme jo aiemmin ladanneet sovelluksen puhelimiimme, koska tekstiviestiliput olivat keväällä poistuneet käytöstä. Meillä oli hyvin aikaa ehtiä laivaan, koska lähtö oli klo 9.

Saavuttuamme länsiterminaali T2:seen teimme Eckerölinen lähtöselvityksessä selvityksen, jossa todettiin, että olin kirjoittanut ystäväni nimen väärin. Saimme siitä huolimatta meno-paluuliput. Onneksi emme olleet lentokentällä, siellä olisi saattanut jäädä liput saamatta, ilman lisämaksua

(Olin mieheni kanssa ostanut liput Madridiin vuonna 2016, ja tilauksen jälkeen huomasimme, että minun nimi luki lentolipussa väärin. Meillä oli tabletissa silloin pääkielenä espanja ja siitä johtuen ohjelma ilmeisesti muutti nimeni espanjalaisittain. Tämän johdosta jouduin maksamaan 110 €, että sain muutettua nimen oikeaksi, kannattaa aina tarkistaa, että nimi on kirjoitettu oikein, kun tilaa lentolipun.)


AAMUPALA LAIVALLA (ECKERÖLINE)

Suuntaa Itämeren aalloille aamiaisbuffetin kautta

Kun lähdet aamutuimaan matkaan, sinun kannattaa aloittaa risteilysi herkullisella aamiaisbuffetilla. Monipuolisella aamiaisella pärjäät pitkälle iltapäivään, koska tarjolla on suolaisia ja makeita klassikkoherkkuja. 

Alkuruokien joukosta löytyy mm. tuoreita vihanneksia, erilaisia juustoja ja leikkeleitä sekä kaloja. Erilaisten jogurttien kyytipoikana on tarjolla tuoreita ja kuivattuja hedelmiä sekä marjoja. Voit myös vaihtoehtoisesti laittaa joukkoon mysliä ja siemeniä, jotka kuuluvatkin monien suosikkeihin. 

Kannattaa jättää myös tilaa lämpimille ruoille. Aamiaiselta löytyvät perinteiset prinssinakit, pekonit, munakokkelit sekä karjalanpiirakat ja munavoi. Unohtamatta kaurapuuroa ja lettuja, jotka tarjoillaan hillojen kera. Makeisiin pieniin suupaloihin kuuluvat mm. korvapuustit ja porkkanakakku.

Aamiaisbuffetissa on kaksi kattausta klo 8.30 sekä 9.30.

Olin varannut meille aamiaisbuffetin klo 8.30, joten suuntasimme heti laivaan päästyämme aamupalalle. Alkoikin olla jo nälkä, kun aamulla aikaisin ei tullut kovin paljoa syötyä. Buffetaamiaiset ovat niin parasta. 🤗 Aamiaisella oli monenlaista tarjolla, ja vatsa tuli sopivasti täyteen, sillä todella pärjäsi pitkälle iltapäivään

Ennakkoon varattuna aamupala maksoi 14 €/hlö. (Laivalta ostettuna on hieman kalliimpi.Yhteensä matka maksoi meno-paluu 39 €/hlö sis. aamupalan.

***************

Aamiaisen jälkeen istuskelimme parissakin eri paikassa, kun laivalla useimmiten ilmastointi on ikävä ongelma ja niin se oli tälläkin kertaa. Nopeasti meni matka, ja saavuimme aikataulun mukaisesti Tallinnaan.


Tallinnaan päästyämme päätimme kävellä hotellille, jonne on matkaa satamasta n. 3,3 km. Olin varannut meille huoneen L'Ermitage-hotellista. Löysin hyvän tarjouksen kyseiseen hotelliin Hotels.com sovelluksen kautta. Kaksi yötä maksoi 70 €/hlö ja mielestäni se on jo halpa, kun on neljän tähden hotellista kyse.

Sisäänkirjautuminen on virallisesti klo 15, mutta pääsimme jo n. klo 13 huoneeseemme. Huone oli varsin kodikas. (Olen ollut kyseisessä hotellissa kerran aiemminkin ja totesin sen silloin hyväksi.)

Vaihdoimme vähän vaatteita, kun lämpötila oli kohonnut jo lähes hellelukemiin. Lähdimme pienen huilitauon jälkeen kiertelemään paikkoja ja päädyimme vanhaankaupunkiin.

Pienen kiertelyn jälkeen, menimme kahville Reval Cafeeseen, joka sijaitsee osoitteessa: Müürivahe 14, Tallinna. 

Kahvittelimme ulkona, kun ystäväni rakastaa auringonpaistetta ja haluaa olla auringossa niin paljon kuin mahdollista. Itsekin tykkään lämpimästä, mutta suoranaisessa auringonpaisteessa en jaksa kauaa istuskella. Kahvi ja makea herkku maksoi muistaakseni n. 5 €. 

Myöhemmin kiertelyn lomassa kävimme syömässä Raatihuoneentorilla Rae-nimisessä ravintolassa. Otimme kumpikin pasta-annoksen, mutta kumpikin otti hieman erilaisen. Muistaakseni oma annos sisälsi mm. kanaa. Annos oli todella täyttävä ja maksoi hieman alle 10 €. Alkupaloiksi saimme herkullista leipää. NAM!!!

Ensimmäisenä reissupäivänä kiertelimme vain vanhassakaupungissa ristiin rastiin ja poikkesimme aina välillä jossakin putiikissa. Kävelimme päivän aikana n. 8 km. 


Reissun toisen päivän 27.8. aloitimme herkullisella hotellin aamiaisella. Valitsen aina, jos, mahdollista majoituksen, johon sisältyy aamupala. Se on järkevintä, koska siinä säästää rahaa ja aikaa, kun ei tarvitse lähteä erikseen etsimään mistään aamupalapaikkaa.

Meillä oli aamupalan jälkeen määränpäänä Telliskivi. Lähdimme epähuomiossa hotellilta oikealle, kun meidän olisi pitänyt lähteä vasemmalle. Lyhintä reittiä pitkin Telliskivelle olisi ollut matkaa n. 700 metriä, mutta kun lähdimme väärään suuntaan, kävelimme ainakin n. 3 km, ennen kuin olimme perillä. Tulipahan nähtyä ainakin maisemia. 

Seuraavat kuvat ovat matkan varrelta, kun kävelimme Telliskivelle.

Vihdoin muutaman mutkan kautta saavuimme perille Telliskivelle. Katsoimme moneen kertaan karttaa, mutta jostain syystä se ei tällä kertaa meille auennut kuin vasta lopussa

Designvaatteita oli kaupan, mutta ne olivat sen verran kalliita, että jäivät meidän budjetin ulkopuolelle. En kyllä loppujen lopuksi tiedä, olisinko edes halunnut mitään niistä ostaa. Paikka on kuitenkin näkemisen arvoinen, joten jos olet matkustamassa Tallinnaan, niin kannattaa ehdottomasti suunnata Telliskivelle

Oli sen verran lämmin sää, että päätimme suunnata jätskille LA MUU Ice Cream Shoppiin. Se olikin hyvä valinta, sieltä saa todella herkullista jätskiä. Jonkin aikaa istuskelimme ja nautiskelimme jätskistä sekä ihanasta säästä, joka yllätti meidät täysin tällä reissulla. 

Jatkoimme matkaa ja saavuimme BALTI JAAMA TURGin alueelle. Siellä on mm. isossa hallissa kirpputori, josta ystäväni löysi tosi kivan mekon hintaan 1 €.  

Asematorilta ostin itse mm. tyttärelleni tosi kivat kukalliset housut. Housut olivat tosi kivat myös ystäväni päällä, kun hän kokeili niitä. Itsellenikin olisin voinut ostaa tuollaiset housut, mutta olisin ehdottomasti ottanut ne sinipohjaisina. Jätin kuitenkin ostamatta, mutta ehkä olisi kannattanut.

Kävimme välillä vähän levähtämässä hotellilla ja loppuillaksi menimme kiertelemään vanhaakaupunkia sekä piipahdimme Viru-keskuksessa, joka on kauppakeskus ihan vanhankaupungin kupeessa. Löysin itselleni Zarasta mustat farkut ja valkoisen topin. 

Kävimme loppuiltapäivästä syömässä Rukkilill-ravintolassa. 

(Kuva otettu ravintolasta illalla, jossa olimme syömässä aiemmin päivällä.)

Otimme juomaksi talon limsan, joka oli todella hyvää. Litra limsaa maksoi 8 €.

Ystäväni otti kanakebabin ja itse otin lohkoperunat ja kanapihvin + kasviksia. Annos oli pieni, mutta tulin ihan sopivasti täyteen ja hyvältä maistui. Kumpikin annos maksoi alle 10 €.

Suuntasimme kahville McCafeeseen. Latte ja kakkupalanen maksoivat muistaakseni alle 5 €.

Kahvittelun jälkeen ihastelimme kukkatoria. Kukkakimput olivat toinen toistaan kauniimpia.

Alkoi olla jo vähän hämärää, kun kävelimme illalla hotellille.

Viron vapaussodan voitonpylväs

Viron vapaussota käytiin vuosina 1918-1920 ja siinä kaatui n. 4000 ja haavoittui 14 000 virolaista. Ajatus muistomerkistä syntyi jo sodan aikana vuonna 1919. Vasta vuonna 1936 laadittiin laki muistomerkin pystyttämisestä. Valmisteleva työ kuitenkin keskeytyi toisen maailmansodan vuoksi ja estyi vuosikymmeniksi sodan jälkeen neuvostomiehityksen myötä. Ajatus muistomerkistä nousi jälleen esiin, kun Viro itsenäistyi vuonna 1991. Riigigogu päätti keväällä 2005 Tallinnan Vapaudenaukiolle pystytettävästä muistomerkistä. Muistomerkki pystytettiin viimein 2009. 

Päivän aikana tuli käveltyä n. 11 km.


Viimeisen reissupäivämme 28.8. aloitimme tuttuun tapaan aamupalalla.  

Hotelli oli rauhallinen ja hiljainen. Itse nukuin molemmat yöt kuin tukki. Yksi heikkous oli iltaisin, kun ilmastointi oli hieman liian kovalla. Ystäväni kävi siitä sanomassa respassa ja klo 21 jälkeen ilmastointi hiljeni molempina iltoina. Voin suositella kyseistä hotellia!!!

Aamupalan jälkeen pakkasimme loput tavarat ja lähdimme kävelemään kohti satamaa. Kävimme ennen laivaan menoa Sadamarketissa, josta ostin pojalle hupparin ja miehelleni juustoa. Juusto oli melko arvokas, mutta kyllä se olikin hyvää. 

Laivalla istuskelimme yhdessä kahvilassa ja söimme pizzapalat. Juttua riitti koko matkan puolin ja toisin. Tylsää ei ollut missään vaiheessa. 

Länsisatamaan päästyämme ratikkalipunosto ei meinannut millään onnistua, mutta suljettuamme ja avattuamme puhelimet uudelleen, osto onnistui. 👍

Meillä oli kaikin puolin ihan huippureissu! 👍