Oletko aamu- vai iltavirkku?

11.06.2017

Oletko sinä aamu- vai iltavirkku tai jotain siltä väliltä? Oletko sinä hereillä, jo kukon laulun aikaan vai käännätkö mielelläsi siihen aikaan vasta kylkeäsi? Haaveiletko pääseväsi nukkumaan jo melko varhain illalla vai saatko jonkin inspiraation usein vasta silloin, kun aamuvirkku alkaa haukotella? 

Osa meistä on todella aamuvirkkuja, ja herää pirteänä kuin peipponen kukon laulun aikaan. Toisille taas aamu herääminen on lähinnä tuskaa. Joku ehkä on jotain siltä väliltä. Osa meistä taas on iltavirkkuja tai jopa yökukkujia. Iltavirkut saavat usein inspiraation tehdä asioita vasta silloin, kun aamuvirkut suunnittelevat jo nukkumaan menoa. 

Aamuvirkkuja pidetään usein ahkerina ja luotettavina, illat valvovia epävakaina ja luovina

Tutkimusten mukaan on havaittu kolme tärkeää asiaa, joissa nuo kaksi ihmistyyppiä eroavat selvemmin toisistaan.

1. Persoonallisuus; yökukkujat näyttäisivät olevan luonteeltaan aamuvirkkuja synkempiä.

2. Luovuus; iltavirkut näyttäisivät olevan tutkimuksen mukaan luovempia sekä osoittavat selvästi parempaa joustavuutta, idearikkautta ja omaperäisyyttä.

3. Täsmällisyys; Aamuvirkut ovat taas tutkitusti tunnollisempia ja täsmällisempiä.

Lisää voit lukea täältä!


Itse olen iltavirkku, ja jos mahdollista, niin valvon yleensä vähintään puolille öin. Itselläni virtaa riittää juuri niinä illan tunteina, kun aamuvirkut alkavat haukotella. Työssä käyminen laittaa jonkin verran rajoitteita valvomiselle. Keskimäärin nukun 6-7 h yössä, kun menen aamuvuoroon, mutta se on ollut ihan riittävä määrä unta. Pari kertaa viikossa tulee nukuttua sitten 8-10 h. Olen varsinainen torkuttaja aamuisin, kello soi aina vähintään ½ h ennen, kuin on viimeistään pakko nousta. Yleensä kello soi 10 min välein 2-3 kertaa ennen, kuin nousen ylös. Lopulta, kun on pakko nousta ylös, niin se sujuu yllättävän helposti. Jos pitäisi nousta heti, kun kello soi, niin olisin pulassa. Jotenkin pikku hiljaa herääminen ei tunnu niin julmalta. Teen siis kaksivuorotyötä, joten ihan joka aamu minun ei tarvitse nousta ihan yhtä aikaisin. 

Olen ollut tämän viikon lomalla, ja yhtenä aamuna heräsin jo ennen seitsämää kellon soittoon, kun miehelläni oli työpäivä, ja hänen takia piti kello olla soimassa. Taisin ehkä kerran torkuttaa kelloa, mutta päätin sitten nousta ylös. Päätin keittää aamukahvin jo aamutuimaan, ja syödä aamupalan samalla. Huomasin, että ulkona paistaa aurinko, ja lämpötilakin oli jo muistaakseni n. +10 asteen paremmalla puolella. 

Lapset ovat nyt lomalla nukkuneet melko pitkään aamuisin, mutta tuona aamuna tyttäreni heräsi myös ajoissa ehkä n. puolituntia minun jälkeeni. Päätimme lähteä aamulenkille jo klo 8.15, yleensä en siihen aikaan vielä lähde ulos, jos ei ole pakko. En myöskään ole siihen mennessä syönyt aamupalaakaan.

Oli ihanan raikas aamu, kun edellisenä päivänä oli satanut. Aurinko paistoi, ja maa oli vielä märkä. Teimme n. 5 km lenkin, johon kului 1,5 h. Kävelimme rauhassa, ja annoimme koirankin haistella kaikessa rauhassa. Meillä ei ollut kiire mihinkään. Oli ihana nauttia aamun raikkaudesta. Ymmärrän hyvin ihmisiä, jotka haluavat käydä aamuisin lenkillä. Siinä lähtee kyllä hyvin päivä käyntiin. Itselleni vain on hyvin haastavaa päästä liikkeelle aikaisin aamulla, jos siihen ei ole mitään tarvetta. 

Lenkin jälkeen iski väsymys, ja tuli nukuttua varmaan n. 1,5 h päiväunet. Sitä se teettää, kun lähtee aamuisin liian aikaisin liikkeelle. Oli kyllä silti todella ihana käydä siitä huolimatta aamulla ajoissa lenkillä. :)