Ole läsnä - KUUNTELE

17.02.2019

Tällä viikolla vietimme ystävänpäivää. Ystävillä on suuri merkitys ihmisen elämässä. 💜 Sillä on merkitystä miten tulet kohdatuksi ja kuulluksi, kun tapaat ystävän tai tutun. 

Kun tapaamme ystävän/ystäviä odotamme varmasti rakentavaa molemmin puolista vuorovaikutusta. Näin ei kuitenkaan välttämättä aina tapahdu. Toinen saattaa olla omissa ajatuksissaan syystä tai toisesta, vaikka hän onkin läsnä. Saattaa näyttää siltä, että hän kuuntelee mitä sanot, mutta todellisuudessa hän ei keskity siihen. Joskus saattaa käydä niin, että et saa sanottua asiaa loppuun, kun toinen jo aloittaa oman juttunsa ja puhuttekin lähes päällekkäin ja usein vielä eri asiasta. Sinulle saattaa tulla tunne, että et ole tullut kuulluksi.

Läsnäolevaa vuorovaikutusta häiritsee nykyään monesti mobiililaitteet. Some varastaa meidän aikaamme jopa silloin, kun tapaamme ystäviä kasvokkain tai olemme vain perheen jäsenten kanssa vuorovaikutuksessa. Monta kertaa selaamme puhelinta tapaamisen aikana, vaikka sinä aikana ei tapahdu mitään niin tärkeää tai katselemme jotain mielenkiintoista tabletilta. Onko tämä sinulle tuttua? 


LÄSNÄOLEVA KUUNTELEMINENMitä se on?

Oletko lähiaikoina tavannut jonkun ystävän, joka on tehnyt sinut iloiseksi? 

Mukava kohtaaminen sekä arvostava vuorovaikutus toisen kanssa saa meidät iloiseksi. Jokainen meistä tietää miltä tuntuu kohdata ihminen, joka ei halua tai jaksa nähdä vaivaa toisen kohtaamiseen, se ei ainakaan ilahduta ketään.

Hyvät vuorovaikutustaidot ovat sitä, että kykenee ja haluaa vaihtaa ajatuksia, mielipiteitä ja kokemuksia toisen kanssa vastavuoroisesti. On tärkeää, että molemmat osapuolet osallistuvat yhteiseen kohtaamiseen.

Yksi kohtaamisen tarjoamista mahdollisuuksista on tulla kuulluksi. Toisen kuunteleminen kuulostaa hyvin yksinkertaiselta, mutta todellisuudessa se ei ole aina, niin helppoa kuin luulisi. Monet meistä ajattelevat, että osaavat kuunnella toista, mutta eivät kuitenkaan osaa aidosti rekisteröidä sitä mitä toisella on sanottavanaan.

Toisen kuunteleminen aidosti saa aikaan rakentavaa vuorovaikutusta, josta itselle ja toiselle jää hyvä mieli. Aina ei tarvitse edes kertoa omaa mielipidettä asiasta tai jakaa jotain neuvoa, mutta pääasia on, että kuuntelee ja huomioi toisen olemalla aidosti läsnä. Ei keskity sillä hetkellä muuhun. Tästä syntyy tunne, että on toiselle TÄRKEÄ! 💜

Kuuntelemisen taito on yhtä tärkeää ystävyyssuhteissa kuin työelämässä!!!

1. Kuuntele ja ole kiinnostunut siitä, mitä toinen sanoo

Kuunteletko oikeasti toista keskittyneesti vai puolinaisesti? Tuntuuko sinusta siltä, että haluat heti jatkaa omilla asioillasi vai keskitytkö oikeasti siihen, mitä toisella on sanottavaa? Usein kuunteluun liittyvä ongelma on se, että alamme liian pian tuomaan omaa näkemystämme esiin eikä kuunnella loppuun sitä mitä toisella on sanottavaa. Saatamme pahimmallaan aloittaa jo ennen kuin toinen on saanut sanottua asiansa loppuun. Asiasta tiedetään vain osa ja vastauksemmekin on jotain muuta mitä toinen on ajatellut. 

Hyvä kuuntelija osaa laittaa oman egonsa sivuun kuuntelemisen ajaksi. Keskittyy todella siihen mitä toisella on sanottavanaan. 💜 On AIDOSTI läsnä. Odottaa omaa puheenvuoroa siihen asti, kun toinen on lopettanut. 

2. Muista vastavuoroisuus

Kannattaa pitää mielessä miten kommunikoit toiselle. Jos puhuja ei tule kuulluksi, hänelle saattaa tulla olo, että hänen asiansa ei ole tärkeä. Hän saattaa jättää jotain kertomatta, jos kokee, että toinen ei kuuntele. Näytä hänelle, että olet aidosti kiinnostunut siitä mistä hän puhuu esim. kysyt täydentäviä kysymyksiä. Tällä tavalla kannustat ja rohkaiset toista kertomaan asiasta lisää. Jokaisella on oikeus tulla kuulluksi

Hyvä kuuntelija osaa poimia toisen puheesta oleelliset pointit ja samalla osoittaa, että kuuntelee, kun ottaa kantaa toisen kerrontaan.

3. Huomioi myös muut kuin sanalliset viestit

Ihmisen elekielestä näkee kiinnostuksen toista kohtaan. Hyvä kuuntelija huomioi sanojen lisäksi myös nonverbaalisen viestinnän eli kehon liikehdinnän, äänensävyt, tauot sekä katseet. Näin puheen merkitys laajenee. 

Luo henkilöön katsekontakti, jos mahdollista. Ilmaise myös omilla eleilläsi ja ilmeilläsi, että kuuntelet toista. Jokainen meistä haluaa tulla huomatuksi. Voimme osoittaa sen esim. hymyllä tai nyökyttelyllä.

Taitava kuuntelija osaa päätellä useimmiten miten tulee toimia missäkin tilanteessa!!!

4. Ole objektiivinen

Pyri kuuntelemaan vilpittömästi toista loppuun asti, riippumatta siitä mitä mieltä itse olet asiasta. Joskus objektiivinen kuunteleminen on hankalaa ja toisinaan jopa mahdotonta, mutta on hyvä tiedostaa omat ennakkoasenteet. 

Hyvä kuuntelija osaa antaa palautetta, josta toiselle on hyötyä, vaikka ei itse olisi asiasta samaa mieltä.


Itse tapaan ystäviä usein lounaan tai kahvittelun merkeissä. Tapaamiset ystävien kanssa ovat arjen helmiä. 💜🤗

Mietin monesti, että olenko todella läsnä ja kiinnostunut ystävieni kuulumisista ja mielipiteistä. Haluan todella olla läsnä ja kiinnostunut, mutta toisinaan tulee ihan huomaamatta selattua kännykkää samalla. Välillä tulee mietittyä, että mitäköhän se toinen mahtaa ajatella siitä. Kotona varsinkin keskittyminen usein herpaantuu puolin ja toisin, kun joku perheen jäsenistä selittää jotakin. Toisinaan sitä itsekin huomaa, että korottaa äänensä, kun ei saa minkäänlaista vastausta toiselta. Pitäisi oikein pysähtyä miettimään, mitä tarkoittaa "OLLA LÄSNÄ" nykypäivänä. 🤔

Minulla on muutama ystävä, jotka ovat kovia puhumaan. Monia ystäviä tapaan melko harvoin ja juttua riittää siitäkin syystä paljon. Monesti huomaan, että puhutaan lähes päällekkäin ja ei muisteta aina odottaa sitä, että toinen puhuisi asiansa loppuun. Välillä myös mietin, että kommentoinko toisen asioita tarpeeksi vai puhunko vain omistani aivan liikaa. Olen kuitenkin saanut palautetta ystäviltäni tapaamisen jälkeen, että oli virkistävä ja mukava tapaaminen. Tämä saa mieleni aina iloiseksi ja koen, että vuorovaikutus on onnistunut. 💜 Kerran sain palautetta, että olin todella läsnä, kun tapasin erään ystävän. Minulla jäi kännykkä sillä kertaa autoon ja en lähtenyt sitä hakemaan. Sillä kertaa huomasin miten paljon kännykkä vaikuttaa ihmisen elämään ystävyyssuhteissakin. Toisinaan olen myös huomannut sellaisen ilmiön, että toisella tapaamisella toinen puhuu enemmän ja toisella toinen. Tämäkin on monesti hyvä juttu, koska aika on rajallista. 🤗


Tänään tulee kuluneeksi 20 vuotta siitä, kun lähetin miehelleni ensimmäisen viestin erään ystäväni houkuttelemana. Siitä alkoi yhteyden pito! 💜💙

Mieheni on loistava keskustelija, mutta toisinaan hän ei kuuntele tarpeeksi. Usein hän haluaa jatkaa omaa juttua, ennen kuin toinen on saanut lauseensa loppuun. Tämän olen huomannut silloin, kun hänen kanssaan juttelee joku sellainen henkilö, joka myös on kova puhumaan. 

Itse olen hiljaisempi, joten saatan kuunnella häntä tunninkin ja sanoa vain muutamia lauseita. Joskus, kun itselläni on joku asia minkä haluan tuoda julki oikeasti, niin silloin olen kokenut, että rakas mieheni kuuntelee minua aidosti. 💙👂

Ystävänpäivänä mieheni yllätti minut ihanalla suklaayllätyksellä, vaikka en suklaata paljon syö tällä hetkellä. Ajatus oli tärkeä! 💜 Lapsille suklaa maistui sitäkin paremmin!


Osaatko sinä kuunnella ja olla läsnä?