Näin vietimme joulua <3

26.12.2017

Miten sinä vietit joulua? Onko sinulla jouluperinteitä, joista pidät kiinni vuodesta toiseen?

Monet meistä ovat varmasti viettäneet joulua perheen ja/tai sukulaisten parissa. Jotkut meistä ovat saattaneet viettää yksinäisen joulun syystä tai toisesta. On monta tapaa viettää joulua. Aina se ei ole itsestä kiinni miten sitä viettää. Jokainen meistä on viettänyt joulua tavallaan, ehkä joku on viettänyt sen töissä. Joku meistä ei ole viettänyt ehkä joulua ollenkaan. 

Monilla meistä on jouluperinteitä, jotka jatkuvat vuodesta toiseen samanlaisina. Perinteet ovat jokaisella vähän erilaiset ja niihin saattaa kuulua seuraavia juttuja; monet meistä kuuntelevat tai katselevat joulurauhan julistuksen radiosta, tv:stä tai netistä, jotkut taas saattavat mennä paikan päälle katsomaan sitä. Riisipuuro on monille aamupäivän herkkuhetki, ennen varsinaista jouluateriaa. Pukki mahdollisesti vierailee monissa lapsiperheissä. Jotkut saattavat käydä viemässä kynttilän, jonkun läheisen haudalle tai mennä joulukirkkoon. Monet myös käyvät joulusaunassa, yleensä aamulla. 


JOULURAUHA

Joulurauhan julistus on pitkä perinne ja se julistetaan jouluaattona klo 12 Suomen Turusta, Vanhalta suurtorilta suomeksi ja ruotsiksi. Se johdattaa joulun viettoon ja julistaa joulun alkaneeksi.

Lähes katkeamattomana perinteenä joulurauhan julistus on luettu Turussa 700 vuoden ajan aina 1300-luvulta asti. Vuodesta 1886 lähtien joulurauha on julistettu Brinkalan talon parvekkeelta. Nykyisen joulurauhan julistuksen kaava on vuodelta 1903 peräisin.

Joulurauhaa ei tiettävästi julistettu:

- ison vihan vuosina 1712-1721

- mahdollisesti vuosien 1809-1815 aikana

- miliisilakon aikana 1917

- ilmapommitusten pelon takia 1939

Vuodesta 1935 lähtien Turun joulurauhan julistus on radioitu. Vuonna 1983 aloitettiin televisiolähetykset kotimaassa ja Ruotsissa vuonna 1986. Nykyään internetin välityksellä joulurauhan julistusta voi seurata ympäri maailmaa.

JOULURAUHAN JULISTUS

Huomenna, jos Jumala suo, on meidän Herramme ja Vapahtajamme armorikas syntymäjuhla; ja julistetaan siis täten yleinen joulurauha kehoittamalla kaikkia tätä juhlaa asiaan kuuluvalla hartaudella viettämään sekä muutoin hiljaisesti ja rauhallisesti käyttäytymään,sillä se, joka tämän rauhan rikkoo ja joulujuhlaa jollakin laittomalla taikka sopimattomalla käytöksellä häiritsee, on raskauttavien asianhaarain vallitessa syypää siihen rangaistukseen, jonka laki ja asetukset kustakin rikoksesta ja rikkomuksesta erikseen säätävät.

Lopuksi toivotetaan kaupungin kaikille asukkaille riemullista joulujuhlaa. (klik)


JOULUAATTO <3

Meillä alkoi jouluaatto riisipuuron syönnillä, joka olikin todella maistuvaa. Tietysti riisipuuron jälkeen piti saada mukillinen kahvia.

Muu perhe kävi joulusaunassa heti aamulla, mutta itse en ehtinyt käydä. Tein sen verran kaikkia valmisteluita, että sauna jäi väliin.

Katsoimme joulurauhan julistuksen netin kautta. Siitä alkoikin virallisesti meidän joulun vietto. :) Itse olen muistaakseni kerran lapsuudessa ollut paikan päällä katsomassa joulurauhan julistusta. Mieheni on ollut useammankin kerran.

Meillä on ollut monta vuotta jo tapana kutsua minun vanhemmat sekä anoppi ja hänen miehensä yhteiseen joulunviettoon. Niin kutsuimme heidät tänäkin vuonna. Ensin saapuivat vanhempani klo 14 aikoihin. Anoppi ja hänen miehensä tulivat vähän ennen klo 15. Laittelin isäni kanssa ruokia tarjolle ja aloitimme syömään jouluateriaa n. klo 15.30. Ruoka oli todella herkullista ja sitä tuli syötyä sopivasti.

JOULUMENU SISÄLSI:

Kirjolohenmätiä, turkkilaista jogorttia, sipulia, kylmäsavu- sekä savustettua lohta, kinkkua, kalkkunaa, sinappia, sienisalaattia, rosollia, porkkana-, lanttu-, peruna-, bataatti- ja maksalaatikkoa, karjalanpaistia, kotijuustoa, sinihomejuustoa sekä 2-3 erilaista juustoa paloiteltuna, keitettyjä kananmunia, kahta erilaista joululeipää sekä ruisleipää + juomia (erilaisia limsoja + kivennäisvettä).

Jälkiruoka sisälsi;

Piparkakkurahkaa, joulutorttuja, pipareita, sinihomejuustoa, suklaata, omenan ja ananaksen paloja sekä kahvia ja glögiä.

Jouluaterian jälkeen anopin mies lauloi pari laulua sekä anopin kanssa yhdessä ainakin yhden laulun. Lapset lukivat jouluevankeliumin sekä lauloivat; Nyt sytytämme kynttilän. Sitten avasimme lahjat, joita tulikin melko kiitettävästi kaikille. Lahjat olivat mieluisia ja etenkin lapset olivat innoissaa saamistaan lahjoistaan. :)

Poikani oli toivonut pianoa lahjaksi ja hän jännitti viimeiseen asti, että mahtaakohan hän saada sitä. Kovasti jo mietiskeli ennen jouluateriaa, että miten mahtaa käydä. Viitteitä siihen suuntaan oli ollut ilmassa, että piano saattaisi tulla lahjaksi. Näin sitten kävi, että viimeisenä lahjana poikani sai toivomansa pianon, kun mieheni haki sen sängyn alta. Piano oli meidän sekä mummon ja papan antama yhteinen lahja. Poikani on ajatellut aloittaa pianotunnit. Otimme tabletille ensin kahden viikon kokeilun Yousician(ista), se on opetusohjelma, jonka avulla voi opetella soittamaan pianoa todella helposti. Pojallani on selkeästi musiikillisialahjoja, joten ohjelman alkukappaleet ovat hänelle olleet melko helppoja. Näillä näkymin otamme ohjelman myös maksullisena käyttöön, koska tyttärenikin on kiinnostunut opettelemaan ainakin jonkin verran pianonsoittoa. Ohjelman avulla voi opetella myös kitaran soittoa. 

Itse olen lapsuudessani ja teini-iän kynnyksellä käynyt pianotunneilla, mutta se ei ollut minun juttuni. Pianon opettajani totesi moneen otteeseen, että minulla ei ole rytmitajua. Jouduin opettelemaan rytmiä metronomin avulla ja siihen meni hermot. Lopetin sitten 7 luokalla pianotunnilla käymisen. Isäni ei ollut oikein iloinen asiasta, mutta lopulta hyväksyi sen, että kaikista ei ole pianisteiksi. Nyt olen vähän kokeillut soittaa pianoa ja katsonut mitä vielä muistuisi mieleen, jotain muistui, mutta paljon olen jo unohtunutkin mm. sointuja. Nuotit ovat vielä muistissa. Ei sitä tiedä, vaikka vielä innostuisi itsekin vähän soittelemaan lisää. Tuo ohjelma neuvoo rytmiäkin, ehkä on vielä toivoa, että sen voisi oppia! ;)

Tyttäreni toivelahja oli mm. tossut, jotka hän sai anopilta. Tossut ovat todella kivat. <3

Lahjojen avaamisen jälkeen söimme vielä herkullisia jälkiruokia! :)


JOULUPÄIVÄ

Joulupäivänä meillä on ollut tapana kutsua mieheni sisko ja hänen miehensä sekä mieheni eno jouluaterialle. Kutsuimme heidät siis tänäkin vuonna. Oli oikein mukava iltapäivä ja ilta heidän kanssaan. :)


TAPANINPÄIVÄ

Olemme viettäneet tänään aikaa perheen kesken ihan vain kotosalla. Itse sain kudontainnostuksen tässä vähän ennen joulua, joten olen tänään jonkin verran kutonut ja soittanut vähän pianoa. Iltapäivällä söimme vielä vähän jouluruokia ja pelasimme Trivial Pursuit perhepeliä, jonka lapset saivat joululahjaksi. Itse en kauheasti jaksa pelata mitään pelejä, mutta joskus ja jouluna tulee pelattua. Oli ihan mukava pelata. Sain pelinappulani ensimmäisenä täyteen, mutta lopulta pääsin maaliin viimeisenä. ;)

Mukava joulu ja sen alusaika on ollut tänä vuonna, kun jouluun sai laskeutua levosta käsin! <3