Näe ja koe sairaalasaari - SEILI, TURUN SAARISTO

21.07.2019

Oletko sinä vieraillut Seilissä? Oletko kuullut Seilin karusta historiasta?

Seilin saari on nykyään viehättävä turistikohde Turun saaristossa. Karun historiansa ansiosta, se kiehtoo meistä monia. Turun seudulla asuville, se on mukava päiväretkikohde. Turun saaristo on upea, joten sinne kannattaa tulla kauempaakin ja siellä on monia mahdollisuuksia myös yöpyä. Saaristo houkuttelee myös pyöräilijöitä, onhan Saariston Rengastiellä paljon nähtävää


SEILI - SJÄLÖ

Seili on saari, joka sijaitsee Nauvossa, Paraisten kaupungissa, tarkemmin ottaen Saaristomerellä, Airiston eteläosassa, Turusta etelään n. 30 km. Saaren pituus pisimmästä kohdasta on n. 2,5 km ja leveimmästä kohdasta n. 1,5 km. Koko saaren pinta-ala on n. 1,6 km2. (klik)

KARU HISTORIA

Pitkää historiaa Seilissä leimaavat vuodet spitaalisten ja mielisairaiden hoitopaikkana. Saarelle sijoitetut sairaat 1600- ja 1700-luvuilla elivät eristyksissä muusta maailmasta eikä toivoa muusta ollut saarelle astumisen jälkeen. Puuristit muistuttavat sairaiden kohtaloista puukirkkoa ympäröivällä hautausmaalla

Saarella on ollut leprapotilaita vähintään 663 ja viimeinen spitaalipotilas menehtyi 1785Mielisairaalassa potilaita on ollut 192.

Mielisairaala lakkautettiin 1962 ja tilat siirtyivät Turun yliopiston Saaristomeren tutkimuslaitoksen käyttöön. 

Päärakennus, johon vierailijoilla on vapaa pääsy.


LUONTO

Seilissä huomaa nopeasti ihmisen pitkäaikaisen läsnäolon jättämät jäljet. Saaressa harjoitettiin jo keskiajalla maanviljelyä. Laiduntamista on myös saarella ollut pitkään. Arvellaan, että saari olisi ollut lähes puuton 1600-1900-luvuilla. Saaren niityt, hakamaat ja kedot ovat alkaneet laiduntamisen vähentymisen myötä kuitenkin metsittyä.

Maaperä Seilissä on osin hiekkapohjaista, minkä vuoksi se soveltui hyvin leprahospitaalin sijoituspaikaksi. Saarella on useita luontotyyppejä sekä harvinaisia lajeja. 

Keskiosaa saarta leimaa perinnemaisema, joka on muovautunut vuosisatojen saatossa. Saaren eteläosa on lehtomainen ja rehevä, kun taas pohjoisosa on havupuiden karua aluetta.

Seilistä löytyy myös harvinaisia luontotyyppejä, kuten laajoja pähkinäpensaslehtoja saaren eteläosassa sekä kallioketoja saaren keskiosasta.

Suomen uhanalaisin luontotyyppi on perinnemaisema, joten Seilistä löytyy useita suojeltavia ja silmälläpidettäviä lajeja. Saarelta löytyy myös luonnontilaa lähestyviä metsiä, kalliomänniköitä, arvokkaita lehtoja, pähkinäpensaita sekä muita jalopuita. Saarelta voi bongata mm. ketoneilikan, amiraali- ja neitoperhosen, pohjanlepakon sekä vesisiipan. Vuosittain saaressa pesii kalasääskipari. 

Koko saari on luokiteltu luonnonsuojelualueeksi, ja suuri osa saarta kuuluu myös Natura 2000 -suojeluverkostoon. Saaren perinnemaisemia on elvytetty niittämällä, kulottamalla sekä tuomalla lampaita ja lehmiä saarelle laiduntamaan


KIRKKO

Seilissä sijaitsee puukirkko, joka on rakennettu vuonna 1733 aiemman, Turusta tuodun 1624 siirretyn pyhän Yrjänän puukirkon paikalle. Aiemmin kirkko oli erillisellä neljän hehtaarin saarella saaren itäpuolella, mutta se on ollut jo osa pääsaarta kauan, joka on maakohoamisen seurausta. Rakennustyöt aloitettiin 1.6.1733 ja ne valmistuivat 23.8.1733. Kirkko vihittiin käyttöön kolme päivää myöhemmin. Suuria muutoksia kirkon sisällä ei ole tehty sen jälkeen. Ikkunoita on suurennettu vuonna 1906, jolloin tehtiin myös ulkovuoraus. Tukipalkit seiniin on lisätty vuonna 1933. Vuosien saatossa kirkon lattiaa ja penkkejä on hieman korjailtu. Kirkossa on pelkistetty sisustus.


OPASTUSKIERROKSET

Seilissä järjestetään opastuskierroksia, jossa pääsee tutustumaan tarkemmin saaren historiaan, luontoon sekä saarella tehtävään tutkimustoimintaan. 

Kierroksille ilmoittaudutaan etukäteen netissä online-varauksen kautta tai paikan päällä olevassa kahvilassa. Postilaiturilta kierros alkaa klo 12 (huom. 19.6-17.8. keskiviikkoisin ja lauantaisin klo 11.30!) ja päärakennuksen vierestä lipputangolta klo 14. Opastukset ovat suomeksi!!! 

Hinnasto:

Aikuinen 9 €

Lapset 3-12 v. 5,50€

Perhe (2+2) 23 €

Alle 3-vuotiaat ilmaiseksi

Opastetut kierrokset sisältävät kirkon sisäänpääsymaksun!!!


MAJOITUS

Seilissä on mahdollisuus myös yöpyä

FYYRI

Fyyri oli alun perin hospitaalin taloudenhoitajan ja päällysmiehen virkatalo. Fyyri sijaitsee päärakennuksen ja vierasvenelaiturin yhteydessä n. 600 metrin päässä yhteysaluslaiturista. Rakennuksessa on yhden, kahden ja kolmen hengen huoneita, joissa on erilliset vuoteet. Lisävuoteita voidaan tarvittaessa lisätä. Wc ja suihku ovat yhteiset ja sijaitsevat käytävällä. Talossa on yhteiskeittiö.


Olimme yksien ystävien kanssa Seilissä päiväretkellä 20.07.2019. Seili tuli puheeksi, kun kävimme ystävien luona kylässä kesäkuun puolivälin paikkeilla ja päätimme tehdä sinne retken. Olin jo aiemmin ajatellut, että viimeistään tänä kesänä pitäisi käydä Seilissä.

Lähdimme Nauvon venesatamasta Östern aluksella klo 12.10 kohti Seiliä. Sääkin oli mitä parhain. Varmasti tämän kesän lämpimin päivä, ainakin siltä se tuntui. ☀️

Matka Seiliin kesti puolituntia ja maksoi meidän perheeltä 28 €/per suunta.

Seilissä on kivoja pikku taloja ja yksityiskohtia.

Kävimme tutustumassa päärakennukseen.

Potilashuone

Päärakennuksen eräällä seinällä oli seuraava teksti: Seilin saaresta puhuttaessa tuodaan yleensä esille, sen synkkä historia spitaalisairaalana 1700- ja 1800-luvuilla. Koko menneisyys ei ole, niin synkkä. Sain nyt vielä kerran tilaisuuden käydä Seilin saarella. Muistelin hyvillä mielin, kuinka ihana Seilissä sijaitseva laitos mielenterveyspotilaille oli. Kaikilla oli pieni kaunis huone ja oma rauha, mikä ei ollut tuolloin tavallista laitospotilaille. Potilailla oli vapaus ja pieniä tehtäviä ihanan luonnon keskellä. Suurin osa potilaista viihtyi saarella, samoin henkilökunta. 

1900-luvulla Seilissä työskennellyt

Lopuksi menimme ulos kahvittelemaan, ennen kuin jatkoimme kierrosta. ☕️

Matka jatkui kohti kirkkoa ja sen pihapiiriä.

Joh. 3:16 💜

Emme osallistuneet opastetulle kierrokselle, emmekä käyneet kirkossa sisällä. Olisi varmasti ollut mielenkiintoista osallistua ja käydä kirkossa, mutta aika ei olisi riittänyt. Olimme saarella 1 h 40 minuuttia. Mielestäni siinä ajassa ehti nähdä kaiken oleellisen, jos ei halua osallistua opastetulle kierrokselle.


Seiliin pääsee Nauvosta tai Rymättylän Hankasta.

Seiliin pääsee myös Turusta.

Jos sinulla on mahdollisuus, niin Seiliin pääsee myös omalla veneellä!!! 👍


Suosittelen todella käymään Seilissä, jos sellaiseen tulee mahdollisuus! 👍