Laitakari & Vuojoen Kartano

29.08.2017

Onko sinulle Satakunnan nähtävyydet tuttuja? Oletko sinä käynyt Laitakarissa tai Vuojoen Kartanossa?

Suomessa on paljon kivoja nähtävyyksiä varsinkin kesällä. Monista kohteista saa ehkä tietää vasta, kun on lähtenyt matkaan. Aina lomasuunnitelmat eivät ole ihan lukkoon lyötyjä, joten saatat kokea mukavia yllätyksiä matkan varrella. 


Laitakari on niemi ja satama, se sijaitsee Satakunassa Luvialla. Matkaa Luvian keskustasta on n. 4 km. Laitakarissa sijaitsee mm. suuri pienvenesatama ja Merikahvila IHANA.

Luvian Laitakari on perinteinen laivanrakennuspaikka. Siellä veistettiin purjelaivoja 1500-luvun lopusta aina 1900-luvun alkuun saakka. Se oli yksi Suomen vilkkaimmista telakka-alueista 1800-luvulla. Vuonna 1919 laskettiin Laitakarista viimeinen purjealus vesille. 

Vuosituhannen vaihteessa laivanrakennusperinne elvytettiin, kun Laitakarissa alettiin suunnitella uuden purjealuksen rakentamista. Kaljaasi Ihana valmistui tämän työn tuloksena vuonna 2010. (lähde; wikipedia).

Kaljaasi Ihanan suunnittelu aloitettiin 2005 ja varsinainen rakentaminen vuotta myöhemmin. Vesille se laskettiin 23.7.2010 ja sitä oli todistamassa Laitakarissa 7000 henkilön yleisö. Paikalla oli myös presidentti Tarja Halonen puolisoineen. Varsinaisen neitsytpurjehduksen se teki kesäkuussa 2011. Samana kesänä se osallistui The Tall Ships Races regattaan. 

Laiva on rakennettu kokonaan puusta. Sen kölirakenne on kuusta, kaaret ja kyljet ovat mäntyä ja kansirakenteet sekä mastot lehtikuusta. Ihana on purjealus, mutta siinä on myös 280 hevosvoiman tehoinen dieselmoottori. Alus on kooltaan 27,9 metriä pitkä ja 6,2 metriä leveä. Syväys 2,1 metriä ja purjeiden kokonaispinta-ala on 280m2. Kotisatama on Luvian Laitakari.

Lisää voit lukea täältä!


Piipahdimme Laitakarissa 14.6.2017, kun lähdimme Porista ajelemaan kotiinpäin. Mäntyluodon hotellissa suositeltiin, että siellä kannattaa käydä. Laitakari oli melko pieni paikka, mutta maisemat merelle olivat upeat! <3 


Vuojoen Kartano sijaitsee Eurajoella. Kartano on ollut aikoinaan Satakunnan suurimpia maatiloja. Se on perustettu vuonna 1626 ja sen ensimmäinen isäntä on ollut Gottfrid von Falkenberg. Myöhemmin Falkenberg sai Laitilasta Palttilan kartanon. Kartanolla on tämän jälkeen ollut monia eri omistajia.

Empiretyylinen päärakennus on kartanoarkkitehtuurin upeimpia luomuksia Suomessa. Carl Ludvig Engel piirsi sen vuonna 1836.

Päärakennus kaksine "flyygeleineen" eli sivurakennuksineen restauroitiin perusteellisesti vuonna 2005. Restauroitu kartano toimii kokous-, juhla-, koulutus- ja kulttuurikeskuksena sekä ravintolana. 

Lisää voit lukea täältä ja täältä!


Laitakarista ajelimme Vuojoen Kartanolle (saatiin vinkki, jonka perusteella poikkesimme), joka sijaitsee osoitteessa: Kartanontie 28, Eurajoki. Kartanon piha rakennuksineen oli kaunis kokonaisuus. Aurinko paistoi ja oli lämmin, joten paikka näytti juuri niin kauniillta, kun se vain voi näyttää. Tänä kesänä lämpimiä päiviä oli vähän ja tämä oli yksi niistä! :)

Pihapiiristä löytyi taidetta! :)

Ja näyttävä kukkaistutus! :)

Kartanon sisällä oli pieni puoti, josta sai ostaa pieniä matkamuistoja. Ostimme anopille ja hänen miehelleen tuliaiseksi pienen hunajapurkin. Olivathan he hoitaneet hyvin meidän koirua! <3