Myöhäinen kevät muuttui yllättäen varhaiseksi kesäksi 

18.05.2018

Odotitko sinä kevättä tänä vuonna tavallista innokkaammin? Ehditkö haaveilla kesästä?

Paljon mahdollista, että olet odottanut kevättä kuin kuuta nousevaa tänä vuonna. Talvi oli pitkä, ja saattoi monta kertaa tuntua siltä, että loppua ei ole näköpiirissä. Huhtikuun alussa toisena pääsiäispäivänä satoi vielä lunta. 

Tavallisesti kevätsäästä saamme nauttia jo maaliskuun puolella, ainakin eteläisessä Suomessa. Tänä vuonna kevät oli ainakin pari viikkoa myöhässä. Kevät oli harvinaisen lyhyt, ehkä n. kuukauden mittainen.

Kesä saapui yllättäen toukokuun alkupuolella, luonto heräsi nopeasti muutamassa päivässä viherloistoonsa. 

Muistatko millainen sää oli viime vuonna toukokuun alkupuolella? 

(Kuva otettu 10.5.17.)


KEVÄT

Suomessa vuodenaikoja on neljä ja yksi niistä on kevät, se on talven ja kesän välissä. Yleensä kevääksi lasketaan maalis, huhti- ja toukokuu. Maaliskuu saattaa olla vielä hyvin talvinen, mutta usein bongaamme jo kevään merkkejä, ainakin etelä-Suomessa. Pohjois-Suomessa keväästä saatetaan puhua vielä kesäkuun alkupuolellakin. Takatalvi saattaa yllättää vielä toukokuun alkupuolella

TERMINEN KEVÄT

Terminen kevät voidaan katsoa alkaneeksi, kun vuorokauden keskilämpötila on 0 ja +10 asteen välillä. Terminen kevät saapuu ensimmäisenä Ahvenanmaalle ja etelärannikolle, yleensä maaliskuun lopulla, sisämaahan huhtikuun alkupuolella. Pohjois-pohjanmaalle huhtikuun puolivälissä ja Lappiin vasta huhtikuun lopussa. Terminen kevät saattaa alkaa Kilpisjärvellä vasta toukokuussa. 

Keväällä luonto herää ja kasvien kukintakausi alkaa lepän ja pähkinäpensaan kukinnalla, Etelä-Suomessa maalis-huhtikuussa ja pohjoisemmassa selvästi myöhemmin. Leskenlehti kukkii luonnonkukista ensimmäisenä ja sitä tavataan koko maassa.

Lähde: (https://fi.wikipedia.org/wiki/Kevät)


Tein seuraavia havaintoja. Näin kevät eteni tänä vuonna...

LESKENLEHTI (Tussilago farfars)

(Kuva otettu 19.4.18.)


PAJUT (Salix)

Kevään varhaisimpia kukkijoita ovat pajut. Paju kukkii, kun pajunkissoihin ilmestyy keltaisia heteitä tai vihreitä emejä.

LUE LISÄÄ

(Kuva otettu 28.4.18.)

TUOMI (Prunus padus)

LUE LISÄÄ

(Kuva otettu 28.4.18.)


Luonnon äänet ovat vaan, niin rentouttavia, kuten tuossa koskessa! <3

(Kuva otettu 28.4.18.)


SINIVUOKKO (Hepatica nobilis)

Sinivuokko kukkii myös varhain keväällä. Ensimmäiset kukat ilmestyvät metsän pohjiin jo huhtikuussa, vaikka kukinnan huippu onkin usein vasta toukokuussa.

LUE LISÄÄ

(Kuva otettu 28.4.18.)

VALKOVUOKKO (Anemone nemorosa)

Valkovuokko kukkii äitienpäivän aikoihin Etelä-Suomen lehtipuumetsien pohjalla. Kukkiva valkovuokkomeri on upea luontoelämys.

LUE LISÄÄ

(Kuva otettu 7.5.18.)


RAUDUSKOIVU (Betula pendula)

Suomen kansallispuu on rauduskoivu. Se on paljon valoa vaativa, runsaasti versova pioneeripuu, joka nopeasti valtaa paljaat alueet.

LUE LISÄÄ

(Kuva otettu 7.5.2018.)

(Kuva otettu 9.5.18.)


Kevät on itselleni vain positiivinen asia. Valon määrä lisääntyy ja unen tarve vähenee. Tuntuu kuin heräisi talven jälkeen eloon ihan uudella tavalla. Joka vuosi on jännä seurata miten luonto herää eloon. Joskus se herää hitaammin ja joskus nopeammin. Tänä vuonna luonto heräsi n. viikossa ihanaan viherloistoonsa. Voin sanoa, että tänä vuonna on ollut IHANA KEVÄT! <3


KESÄ

Kesä on vuodenajoista lämpimin, se on kevään ja syksyn välissä. Pohjoisella pallonpuoliskolla kesäkuukauksiksi lasketaan yleisesti kesä- heinä ja elokuu.

KESÄN MÄÄRITELMÄ

Useilla eri tavoilla voidaan määritella kesän pituus, kuten kalenterin, ilmaston tai sään perusteella. Terminen kesä katsotaan alkaneeksi, kun vuorokauden keskilämpötila on pysyvämmin yli +10 astetta. Sen katsotaan loppuneeksi, kun keskilämpötila laskee alle +10 astetta vuorokaudessa. Etelä-Suomessa terminen kesä kestää neljä kuukautta, mutta Pohjois-Lapissa vain n. kaksi kuukautta.

LÄHDE: (https://fi.wikipedia.org/wiki/Kesä)


Kevät muuttui yllättäen kesäksi jo heti toukokuun alkupuolella...

(Kuva otettu 10.5.18.)

Helatorstaina 10.5.18. päätin lähteä lasten ja koiran kanssa luontopolulle ja päädyimme Vaarniemen näköalakalliolle. En ollutkaan siellä aiemmin käynyt. Muutama muukin oli saanut saman idean. Ilma oli todella kesäisen lämmin n. +22 astetta. Voi siis sanoa jo kesän alkaneen. <3 Näköalat olivat silmiä hivelevät. :) Suomessa on hienoja paikkoja, varsinkin kesällä ne pääsevät oikeuksiinsa.


VAAHTERA (Acer platanoides)

Vaahterat ovat yleisesti koriste- ja puistopuita. Lajeja on 100-200, riippuen rajaamis-perusteista. Useimmat lajit kasvavat pohjoisen pallonpuoliskon lauhkean vyöhykkeen lehtimetsissä. 

LUE LISÄÄ

(Kuva otettu 10.5.18.)


Näyttää jo melko kesäiseltä, mutta ehkä aavistus vielä keväästä jäljellä! <3

(Kuva otettu 10.5.18.)

(Kuva otettu 10.5.18.)

(Kuva otettu 10.5.18.) 


RENTUKKA eli luhtarentukka (Caltha palustris)

Rentukka kukkii kosteilla paikoilla keväällä ja alkukesällä. Se on myrkyllinen ja kuuluu leinikkikasveihin.

LUE LISÄÄ

(Kuva otettu 11.5.18.)


Tätä puuta/pensasta en tunnistanut...

(Kuva otettu 11.5.18.)


ÄITIENPÄIVÄNÄ KÄVELYLLÄ NAANTALIN RANNASSA 13.5.18(Minun ihana kotikaupunkini.) <3 Lämpötila reilu +25 astetta. Hyvin tarkeni. KESÄ! <3

Tietää kesän tulleen, kun minulle maistuu jäätelö. <3 

(En ole erityisesti jäätelön ystävä, mutta pehmis kyllä maistuu kesällä, jos lämpötila on tarpeeksi korkea.)

IHANAT ORVOKIT! <3


RAPARPERI (Rheum rhabarbarum)

Erittäin hapan vihannes, joka kuuluu tartarkasveihin. Sen meheviä lehtiruoteja (varsia) käytetään ravinnoksi. Raparperia voidaan käyttää piirakoissa, kiisselissä ja hillossa. Se on kotoisin Kiinasta.

LUE LISÄÄ

(Kollaasin ylempi kuva otettu 11.5. ja alempi kuva 14.5.18.)


NORJAN ANGERVO (Spiraea ´Grefsheim´)

Suosittu monikäyttöinen pensas, joka sopii yksittäin, ryhmässä kuin aitanakin kasva-tettavaksi. Kukinta alkaa toukokuussa ja kukkii runsaasti, jos saa vapaasti kasvaa. Kukinta-aika on kuitenkin melko lyhyt. (Tiedän kokemuksesta.)

LUE LISÄÄ

(Kuva otettu 15.5.18.)


(Kuvattu: Rentukka 11.5, tulppaanit punainen ja keltainen 14.5. sekä voikukka 15.5.18.)

TULIKELLUKKA (Geum coccineum)

Monivuotinen perenna, joka löytyy omalta pihaltani perennapenkistä.

(Kuvattu 16.5.18.)

KESÄ on tullut sanan varsinaisessa merkityksessä, kun 16.5.18. luonto näytti tämän näköiseltä! <3

Helle helli Suomea seitsemän päivän ajan, toukokuun puolen välin molemmin puolin. <3


Olen ehdottomasti kesäihminen ja rakastan lämpöä, hellettä. <3 Voin paremmin, kun on lämmintä. Kesällä kaikki on niin paljon mukavampaa, paitsi jos on kylmä.


Postaus kuuluu Blogisisarten Tervetuloa kevät ja kesä -teemapostaussarjaan, joka on sarjan ensimmäinen. Sarjan on tarkoitus sisältää mahdollisimman paljon eri tyyppisiä postauksia aiheesta kevät&kesä, joten jokaiselle varmasti löytyy mieleistä luettavaa. Löydät kaikki sarjan postaukset kootusti Kahden talon väkeä -blogista. Huomenna Craft Candidate -blogissa postauksen aihe on: Japanilainen hellemekko.