Kesäistä idylliä -UUSIKAUPUNKI

22.08.2018

Mitä sinä tiedät Uudestakaupungista? Oletko vieraillut siellä? Onko se mahdollisesti asuinkaupunkisi? 

Olet ehkä kuullut, että Uudessakaupungissa on autotehdas, joka on viimeaikoina tarjonnut monelle työpaikan. Kaupunki tarjoilee kesäistä idylliä mm. Pakkahuoneen torilla ja sen ympäristössä. Kesäkuun lopusta elokuun alkupuolelle Pakkahuoneen torilla on joka keskiviikko iltatori. Uusikaupunki on upea kesällä, mutta mielenkiintoinen matkailukohde ympärivuoden. Uskoisin, että asukkaat viihtyvät kaupungissa, joka sijaitsee meren rannalla.


UUSIKAUPUNKI (alunperin Kalainen)

Uusikaupunki on yksi Suomen rannikkokaupungeista, joka kuuluu Varsinais-Suomen maakuntaan ja Vakka-Suomen seutukuntaan. Se on Vakka-Suomen SYDÄN. <3 Kaupunki tunnetaan mm. autotehtaasta sekä ruutukaavaan perustuvasta puutalokeskustasta.

Uusikaupunki on Suomen 12. vanhin kaupunki, jonka kuningas Kustaa II Aadolf perusti vuonna 1617. Kaupunki kukoisti erityisesti 1800-luvulla, jolloin elettiin laivanrakennuskautta.

Uudenkaupungin väkiluku on ollut 15 757 tuhatta. (30.4.2018)

Tori


Päätimme lähteä extempore 11.7. Uuteenkaupunkiin päiväretkelle, kun olimme koko perhe kesälomalla. Meillä oli oikein mukava päivä Ukissa. :)

Miehelleni Uusikaupunki on tuttu kaupunki, kun hän opiskeli siellä kolme vuotta peruskoulun jälkeen


GASTHAUS POOKI

Gastahaus Pookissa on tarjolla monipuolisen palvelun kokonaisuus. Sieltä löytyy A la Carte, buffetlounas, viikonlopun pitopöytä, saaristolaispöytä, hotellipalvelut, juhlatilat, kokoustilat, pitopalvelu, upea kesäterassi, kesäkievari ja paljon muuta!

Sijainti löytyy täältä!

Gasthaus Pookin omistajat vaihtuivat 07/17. Uudet omistajat omistavat Turussa myös Ravintola Julinian sekä Pizzeria Napolin. Voit lukea omistajan vaihdoksesta täällä!


Kävimme ensimmäisenä syömässä myöhäisen lounaan Gasthaus Pookin saaristolaispöydässä. Olimme jo kotona miettineet, että menemme sinne syömään. Se olikin hyvä valinta. Tarjolla oli monenlaista. Menun löydät täältä!

Pookin piha oli ihastuttava... 💜


Myöhäisen lounaan jälkeen lähdimme vähän kiertelemään, ja kävimme mm. Pakkahuoneen iltatorilla, kun oli keskiviikko. Matkan varrella oli mm. kaksi kirkkoa ja idyllisiä puutaloja

Iltatori on avoin kaikille, siellä voit myydä esim. tarpeettomaksi käyneitä vaatteita ja tavaroita. Voit myös tulla tekemään sinne löytöjä. (klik) Tältä kesältä tori-illat ovat jo loppuneet.


VANHA KIRKKO

Kirkon rakentaminen

Kaupunkilaisille tuli halu saada oma kirkko, kun Kustaa II Adolf oli perustanut Uudenkaupungin. Vuonna 1623 alettiin rakentamaan kirkkoa, ja se valmistui 1629. Kirkkoon tuli kahdeksan pientä ikkunaa, kolme ovea sekä maalattia. Välikattoa ei silloin vielä rakennettu. 

Vähitellen porvarit alkoivat kunnostaa kirkkoa: vuonna 1643 tehtiin matala välikatto, kirkonkelloja hankittiin kaksi sekä suurennettiin ikkunoita. Hankittiin myös valaisimia

Vuonna 1700 alkoi suuri Pohjansota. Kirkkoon tehtiin näihin aikoihin vain välttämättömiä korjauksia. Vuonna 1713 venäläiset saapuivat kaupunkiin ja ottivat kirkon länsipäädyn viljavarastokseen.

Jumalanpalvelustarkoitukseen käytettiin edelleen kirkon etuosaa - myös venäläiset käyttivät sitä kirkkona. Alttarin alle on haudattu ainakin kaksi venäläistä luutnanttia. Papit ja porvarit olivat paenneet Ruotsiin vieden mukanaan kirkon arvoesineet ennen vuotta 1713. Kaupunkiin jäivät vain köyhät. 



UUSI KIRKKO

Vanhan kirkon korjauksesta oli päätetty luopua, joten uuden kirkon rakennustyöt aloitettiin vuonna 1858 ja rakennus valmistui 1863. Vuonna 1864 loppiaisena kirkko otettiin käyttöön arvokkaassa vihkiäisjuhlassa. Kirkko on rakennettu tiilestä goottilaistyyliin. Valmistumisen jälkeen kirkkoon mahtui 1300 henkeä, mutta nykyään tilaa on 1200 hengelle.

Kirkon torni rakennettiin 56 metriä korkeaksi, koska merikaupungissa täytyy olla korkea kirkon torni. Näin merenkulkijat löytävät kotisatamaan. Kirjoittamaton sääntö on vielä nykyäänkin voimassa, että ei saa rakentaa niin korkeaa taloa, joka peittäisi kirkon tornin. Uuteen kirkkoon siirrettiin vanhasta kirkosta kolme kirkonkelloa sekä lisäksi ostettiin Könnin kello. 

Kirkko sijaitsee keskellä kaupunkia.


ELÄMYKSELLINEN TAIDETALO -PILVILINNA

Hurmaavia värejä, hauskoja kuvituksia, kiehtovia tarinoita -tätä kaikkea on Taidetalo Pilvilinna.

Pilvilinna on hauskalla tavalla omaperäinen ja värikäs taidetalo. Kuvitukset koristava talon ulko- ja sisäseiniä sekä näyttelyt ovat taiteilija Raija Nokkalan käsialaa. Ulla Kamppisen pilvirunoja voi lukea seiniltä. 

Pitsimökki, vuosittain vaihtuvat taidenäyttelyt, tunnelmallinen taidepolku metsässä, kahviterassi meren rannalla, herkkupöytä ja omaperäinen korttipuoti takaavat, että Pilvilinna jää vierailijan mieleen ainutlaatuisena taide-elämyksenä

Taidetalo Pilvilinnan sijainnin löydät täältä!

Pilvilinna on ylivoimaisesti suosituin vierailukohde Uudessakaupungissa ja sopii mainiosti koko perheen taidekohteeksi!!!

P.S. Tämän kesän osalta vierailut ovat päättyneet, mutta ensi kesänä on mahdollista taas vierailla Pilvilinnassa!!!


Kävimme katsastamassa Pilvilinnan ulkoapäin, meidän harmiksemme juuri sinä päivänä se ei ollut auki. Näytti aika veikeältä ulkoapäin. ;)

Pilvilinnan vieressä sijaitsee kaupungin uimaranta, ja meidän teini olisi halunnut mennä vaatteet päällä uimaan, kun uikkareita ei ollut mukana. Taisi kuitenkin olla vitsi! ;)


HAHMOPELTO -AHKERAT AMMATTILAISET

Hullun hauskasta neljän naisen ideasta kehkeytyi loistava nähtävyys Lokalahdentien varteen, virastotalo Mörnen alapuolella olevalle peltoalueelle, jota kutsutaan hahmopelloksi. Nähtävyys pitää sisällään 200 hahmoa - hauskasti esiteltynä eri alojen ammattilaisia työssään. 


Kotiin lähtiessä huomasimme tien vieressä hahmopellon, joka sitten pitikin mennä kuvaamaan. Aika hauska idea. :)

Suosittelen joskus vierailemaan Uudessakaupungissa!!!