Kaunis ja idyllinen -RAASEPORI

12.09.2017

Mikä saa sinut harrastamaan kotimaanmatkailua? Onko ne kauniit maisemat kesällä vai syksyllä ihastuttava ruska? Oletko kenties talvi-ihminen, joka saa sinut lähtemään pohjoiseen lumille?

Kesällä varmasti monet kiertävät Suomea ja ihastelevat sen upeita maisemia. Suomessa on kesällä paljon idyllisen kauniita paikkoja. Monta kertaa melko lähelläkin on paikkoja missä et ole ehkä käynyt. 


Raasepori on kaupunki eteläisessä Suomessa Helsingin ja Turun puolivälissä. Se syntyi 1.1.2009, kun Tammisaaren ja Karjaan kaupungit sekä Pohjan kunta yhdistyivät. Asukkaita Raaseporissa on vähän alle 30 000. Se on asukasluvultaan 39. suurin kunta ja siellä on ruotsinkielisiä 64,9 % asukkaista. 

Kaupunki on saanut nimensä Raaseporin linnasta, joka sijaitsee Tammisaaren Snappertunassa.

Suomen kunnista Raaseporissa on kuudenneksi eniten kesämökkejä. Vuonna 2009 alussa niitä oli 6 200.  (lähde: Wikipedia)

Raaseporissa on kuusi tähteä: Fiskarsin ja Billnäsin Ruukit, Raaseporin linnanrauniot, Mustion Linna, Tammisaaren elävä ja pittoreski kaupunki sekä upea saaristo kansallispuistoineen.

Suomen karttoja, kun katsoo keskiajalta, niin sieltä löytyvät tätä nykyä raaseporilaiset, Tenhola ja Snappertuna, Turun linnoituskaupungin lisäksi.

Kun katsoo nykyistä karttaa, vaikka lähiruokapisteitä ja luomutiloja, niin niitä löytyy juuri tiheimmin Raaseporista. Voit maistaa mm. Tenholan juustoa sekä pientuottajien kehittelemiä herkkuja, vasta pyydettyjä kaloja sekä lähituotannon vihanneksia, juureksia ja kananmunia.

Voit ihastua merellisessä Tammisaaressa pikkukaupungin charmiin, ja se näkyy myös vanhan kaupungin kujilla ja pihapiirien majataloissa.

Lisää voit lukea täältä


Päätimme lähteä päiväretkelle Raaseporiin 12.7.17 koko perheen voimin, kun mieheni oli lomalla ja itselläni oli vapaapäivä. Aamupäivästä oli melko pilvistä, mutta iltapäivästä aurinko tuli esiin ja päivästä tuli oikein mukava ja lämmin.

Saimme auton parkkiin melko nopeasti ja lähdimme kävellen tutkimaan paikkoja. Kuljimme todella idyllisen puiston läpi mennessä ja tullessa. <3


Puolen päivän jälkeen alkoi tulla nälkä, ja aloimme katsella lounaspaikkaa. Se löytyikin melko pian torin laidalta kahvila-ravintola Cafferiesta osoitteesta: Museokatu 2, Tammisaari. Paikka oli melko pieni ja sievä, tunnelmaa ei puuttunut. Päätimme ottaa päivän lounaslistalta ruoka-annoksemme. Lapset ja mieheni ottivat salaattiannokset ja itse otin erittäin herkullisen vuohenjuusto-uuniperuna annoksen. 

Nautimme jälkiruokakahvit ulkoterassilla ja huomasin, että paikka on myös koiraystävällinen! <3


Lounaan jälkeen lähdimme kiertelemään lisää paikkoja ja päädyimme Kuninkaankadulle, joka on kävelykatu Tammisaaressa. Siellä oli mm. kivoja pikku putiikkeja! :) 

Matkan varrelle osui myös putiikki Casa de Mari, jossa oli loppuunmyynti. Päätin poiketa siellä tyttäreni kanssa. Ostimme sieltä kivat mekot, kun olivat alennuksella kohtuulliseen hintaan. Itse ostin sinisen ja tyttäreni osti punaisen. Lisäksi tyttäreni osti myös joitakin pieniä matkamuistoja, joita myös kyseisessä liikkeessä myytiin. 

Mekkoni! :)

Tyttäreni mekko! :) Hänellä on kukkakuvio takana helmassa, kun minulla se on tuossa edessä. Minun mekossani on myös tuo kukkakuvio selässä. 


Tammisaarikierros jatkui, kun lähdimme mekkokaupasta eteenpäin. Miehet olivat valinneet hieman eri reitin. Seuraavat neljä kuvaa osuivat matkan varrellemme ennen kuin tapasimme taas torin laidalla.

Torilta lähdimme kohti rantaa.... jossa oli silmiä hivelevät maisemat! <3

Rannasta jatkoimme vielä samaiseen puistoon missä olimme jo olleet päivällä! :)

Puistossa oli todella mahtavia ja upeita puita! :)


Minkälaiset nähtävyydet sinua kiehtovat? Onko ne museot? Onko kenties keskiaikaset linnat tai sen rauniot mielenkiintoisia kohteita? Oletko kiinnostunut taiteesta ja sen myötä taidenäyttelyistä? 

Suomesta löytyy monenlaisia nähtävyyksiä. Löytyy erilaisia museoita, linnoja ja niiden raunioita sekä erilaisia taidenäyttelyitä. Listaa voisi jatkaa vaikka ja kuinka. Jokaiselle varmasti löytyy jotakin nähtävää! :)

RAASEPORIN LINNA on rakennettu 1370 luvulla. Se valvoi Suomen merenkulkua ja kauppaa sekä oli tärkeä sotilaallinen tukikohta. Raaseporin kukoistuskausi oli 1450-1460-luvuilla. Helsingin ja Tammisaaren kaupunkien perustamisen jälkeen linna hylättiin. Autiona se seisoi yli 300 vuotta, kunnes raunioilla aloitettiin restaurointityöt ensimmäisen kerran 1880-luvulla. Nykyään Metsähallitus hoitaa ja vastaa linnanraunioiden toiminnasta.

Raaseporin linna on oiva käynti kohde kesällä ja vielä syyskuussakin. Voit samoilla ritarisaleissa ja tornikammareissa sekä eläytyä sodankäynnin tunnelmiin ampumakäytävässä ja samalla ihailla maisemia näköalatasanteella. 

Suomen komeimmista linnanraunioista on Raaseporin keskiainen linna. Se kertoo kiehtovasta keskiajasta, jolloin Suomi oli osa Ruotsin valtakuntaa. Elämänmeno on vaihdellut Raaseporin linnassa hallintokeskuksen arjesta loisteliaaseen hovielämään.

Linnanrauniot ovat avoinna vielä syyskuussa viikonloppuisin. Pääsymaksu on aikuiselta 5 € ja 1 € alle 12-vuotiaalta. Linnanrauniot löytyy osoitteesta: Raaseporin linnantie 110, Snappertuna.

Lisää voit lukea täältä!


Kun olimme käyneet Tammisaaressa, niin matka jatkui kohti Raaseporin linnanraunioita. Linnanrauniot sijaitsevat kauniilla paikalla luonnon keskellä. Lapset ja mieheni kävivät katsastamassa rauniot, mutta itse istuskelin sillä aikaa yhdellä penkillä. 

Linnanraunioiden pihapiirissä sijaitsee Linnavoudin tupa, josta saa kahvia ja lounasta. Lisätiedot ja aukioloajat löydät täältä!