Joulufiilistä hakemassa -Konsertti, Mikaelinkirkko

13.12.2017

Mistä sinulle tulee joulufiilis? Tuleeko se joulukonserteista? Saatko sen kenties käymällä jossakin joulutorilla? Tunnelmoitko ehkä kotona juomalla glögiä ja polttamalla kynttilöitä? 

Joulufiilis voi tulla monesta asiasta. Toisille sen tuo tunnelmalliset konsertit ja toiset taas fiilistelevät sitä toreilla, jopa ulkomailla asti. Joku ehkä luo jouluisen tunnelman kotiinsa jo hyvissä ajoin ennen joulua.  


Mikaelinkirkko sijaitsee Turussa Port Arthurin (Portsa) kaupunginosassa osoitteessa: Puistokatu 16.

HISTORIAA:

Kirkko on saanut nimensä Arkkienkeli Mikaelin mukaan. Muodoltaan se on kolmilaivainen pitkäkirkko, jonka torni on 77 metriä korkea. Se on suosittu konsertti- ja vihkikirkko ja siellä on 1250 istumapaikkaa. 

Mikaelinkirkko rakennettiin vuosina 1899-1905. Sen suunnitteli Lars Sonck voittaessaan 24-vuotiaana kirkon arkkitehtikilpailun vuonna 1894. Voitti jopa opettajansa tekemän kilpailuehdotuksen. Voitto oli vanhempien arkkitehtien mielestä sopimatonta ja Sonckille suunniteltiin jopa potkuja polyteknillisestä opistosta. Arkkitehtuuri kirkossa edustaa uusgotiikkaa ja jugendia. Kirkon todetaan saaneen pelkkää ihailua valmistuttuaan, mutta Sonck ei ollut itse siihen tyytyväinen myöhemmällä iällään. Sonck kävi Keski-Euroopassa ennen rakennustöiden alkua, jossa jugendtyyli oli saanut suosiota. Kotiin palattuaan hän teki uuden kirkkosuunnitelman voittaneen ehdotuksen korvaajaksi, mutta siihen ei suostuttu. Joitakin korjauksia hän sai läpi rakennusaikana, mutta osaa taas ei. Uudet suunnitelmat hän pääsi myöhemmin toteuttamaan Tampereen Tuomiokirkossa. (lähde: klik).

Itselleni joulufiilis syntyy usein, jossakin tunnelmallisessa joulukonsertissa. Mietin mihin konserttiin menisin tänä vuonna. Katselin ihan maksullisiakin konsertteja, mutta en oikein löytänyt mitään kivaa tai jotain olisi löytynyt, mutta se ei sopinut sitten aikatauluun.

Torstaina selasin Facebookkia ja sieltä bongasin ilmaisen konsertin, joka oli kauniissa Mikaelin kirkossa Turussa, Jean Sibeliuksen päivänä. Päätin mennä siihen, johon myös tyttäreni lähti mielellään mukaan.

Konsertti oli oikein kiva ja tunnelmallinen. Siellä lauloi mm. Silvia Koski, Aboa Gospelin pienryhmä sekä Vox Michaelis ym. Marko Hakanpää soitti uruilla Jean Sibeliuksen Finlandia sekä Toccatan "Soi kunnniaksi Luojan". Yhteislauluina olivat; En etsi valtaa loistoa sekä Tulkoon joulu. Laulut olivat kaikki melko tuttuja, mutta muutama vieraampi oli joukossa esim. Mökit nukkuu lumiset  ja  Det möknar ute.