Isojen kontrastien kaupunki -BUKAREST, ROMANIA

06.05.2018

Oletko sinä käynyt Romanian pääkaupungissa Bukarestissa? Onko sinulla kenties suunnitelmissa matkustaa Bukarestiin?

Bukarest ja Romania yleensä herättää meissä varmasti monenlaisia ajatuksia ja tuntemuksia. Sinulle saattaa tulla mieleen heti Romanian kerjäläiset, jotka kerjäävät kadun kulmissa Suomessa tai muissa Euroopan maissa. Et ehkä tiennyt sitä, että Romaniassa on sakon uhalla kerjääminen kielletty.

Bukarest ei ehkä ole ensimmäinen kohde, johon suunnittelet matkustavasi. Saatat ajatella, että se on köyhä ja ränsistynyt maa. Osittain totta tuokin, mutta löytyy sieltä paljon muutakin. 


(Edit: Maisa)

BUKAREST "Pikku Pariisi"

Romanian pääkaupunki on Bukarest, jossa on 1,6 miljoonaa asukasta. Kaupunki on saanut nimensä 70 vuotta ennen aikamme alkua, daakialaisen paimenen mukaan, jonka nimi oli Bacur. Vasta 1400-luvulla kaupunki sai ensimmäiset merkinnät historian kirjoihinsa.

Bukarestista tuli pääkaupunki vuonna 1862, joka kokosi taiteilijoita, älymystöä sekä eliittiä. Se sai lempinimekseen "Pikku Pariisi". Kaupunki on kokenut molemmat maailmansodat, maanjäristyksen vuonna 1940 sekä Nicolae Ceausescun valtakauden. Bukarest on Euroopan yhdeksänneksi isoin kaupunki, metropolialue mukaan luettuna

Bukarest on jaettu kuuteen eri sektoriin:

1. Sektori, johon kuuluvat lähiöt: Baneasa, Floreasca ja Pipera.

2. Sektori, johon kuuluvat lähiöt: Colentina, Obor ja Pantelimon.

3. Sektori, johon kuuluvat lähiöt: Titan ja Vitan.

4. Sektori, johon kuuluvat lähiöt: Berceni, Oltenitei ja Tineretului.

5. Sektori, johon kuuluvat lähiöt: Cotroceni, Ferentari, Rahova ja 13 Septembrie.

6. Sektori, johon kuuluvat lähiöt: Drumul Taberei, Giulesti ja Militari

Bukarest on Dåmbovita joen varrella

Useita järviä sijaitsee kaupungin alueella, joista tärkeimpiä ovat mm. Floreasca sekä Colentina. 

Pieni tekojärvi sijaitsee keskustassa, nimeltään Cismigiu, jonka ympärille on rakennettu puisto. Se avattiin vuonna 1847, joka mukaili saksalaisen arkkitehdin Carl F.W. Meyerin suunnitelmia.

Bukarest sijaitsee alangolla Etelä-Romaniassa, ja sitä peitti laajat metsäalueet aikoinaan. Kaupungin kanssa samalla pituuspiirillä ovat Helsinki ja Johannesburg. 

Sään puolesta Bukarest kuuluu kesäkuumaan mannerilmastoon. Kaupungin sijainnin vuoksi talvet voivat olla tuulisia ja lämpötila voi laskea alle nollan. Keskilämpötila on kesällä +23 astetta, mutta helteellä lämpötila voi nousta +35-40 asteeseen.

LUE LISÄÄ


YKKÖSNÄHTÄVYYS

PARLAMENTTITALO "Nicolae Ceaucescun palatsi"

Nicolae Ceaucescu (1918-1989) hallitsi vuodesta 1965 kovalla kädellä Romaniaa, aina vallankumouksen mukanaan tuomaan teloitukseensa asti, joka tapahtui joulun pyhinä 1989. Ceaucescun ympärille oli luotu mittava henkilökultti, jonka myötä ei ollut ihme, että Romania oli myös ulkoisesti jakautunut kahtia. Kun tavalliset kansalaiset asuivat surkeissa oloissa, niin samaan aikaan sukulaisia suosiva hallintojärjestelmä kehitti loistokkaita oloja hallinnon ympärille.

Vuonna 1984 aloitettiin Ceaucescun palatsin rakentaminen. Palatsia suunnittelemaan palkattiin 700 arkkitehtiä. Kilpailun voitti 27-vuotias Anca Petrescu.

Palatsi on pituudeltaan 270 metriä ja leveydeltään 240 metriä pitkä. Sen korkeus on 86 metriä. Parkkiluolineen rakennus jatkuu maan alle 92 metriä, joten työ oli jättimäinen. Palatsissa on n. 1100 huonetta ja se toimii nykyisin Romanian parlamenttirakennuksena. Se on maailman toiseksi suurin rakennus Pentagonin jälkeen. Palatsi on myös maailman suurin ja kallein siviilihallintorakennus, joka on myös maailman painavin rakennus

LUE LISÄÄ

P.s. Palatsia rakennettiin 13 vuotta ja se valmistui vuonna 1997. (klik)

Jos kiinnostus heräsi, niin aukioloajat ja hinnat löydät täältä


OLD TOWN 

LIPSCANI

Useimmat paikalliset tuntevat vanhan kaupungin nimellä Centru Vechi (vanha keskus). Bukarestin vanha kaupunki on määritelty alue, joka rajoittuu Dambovita jokeen etelässä, Calea Victorieihin lännessä, Bulevardul Brătianuun idässä ja Regina Elisabetaan pohjoisessa

Bukarestin vanha kaupunki on historiallinen alue, joka oli 1600-luvun puoliväliin mennessä kauppiaskylä. Sen oli tarkoitus säilyä toisen maailmansodan loppuun saakka. Näin ei kuitenkaan käynyt.

LUE LISÄÄ

Saint Anthony kirkko -vanha tuomioistuin

Kirkko on Bukarestin vanhin, ja sen on rakentanut voivode Mircea Ciobanul (1545-1553 ja 1558).

Kirkko on yksi monista hiljaisuuden paikoista, joka houkuttelee pyhiinvaeltajia päivittäin.

LUE LISÄÄ


Olin mieheni kanssa Romaniassa huhtikuun alussa 1.-6.4.18. Kiertelimme kaksi päivää Bukarestissa. 

Ensimmäiset kaksi yötä olimme HOTEL DUKEssa, joka on neljän tähden hotelli. 

Saavuimme Bukarestiin Otopenin kansainväliselle lentokentälle 1.4.18. n. klo 23. Jouduimme odottamaan passin tarkastuksessa n. puolituntia, ennen kuin pääsimme eteenpäin. Sieltä otimme taksin hotellille, taksi maksoi vähän päälle 60 leitä. (100 leitä = n. 20 €). Matka kesti n. puolituntia. Pääosin kaikki taksit ovat paikallisia Dacioita.

Seuraavana päivänä 2.4.18. kiertelimme kaupunkia ristiin rastiin. Välillä kävimme vähän levähtämässä hotellilla ja kävimme illalla vielä ostamassa seuraavalle päivälle junaliput Brasoviin. Tuli käveltyä yhteensä päivän aikana n. 20 km. Jonkin verran tuntui jaloissa, mutta yllättävän vähän, rakoiltakin vältyttiin, vaikka kummallakin oli uudet tennarit jalassa. Sää oli aurinkoinen n. +10 astetta, mutta tuuli oli melko viileä.


Romanian Atheneum

Atheneum on korserttitalo, joka sijaitsee Bukarestin keskustassa. Se on avattu vuonna 1888, koristeellinen, kupera, pyöreä rakennus on kaupungin pääkonserttitalo. Siellä pidetään vuosittain musiikkifestivaaleja.

LUE LISÄÄ


Kävelimme Atheneumin pihapiirissä ja ihastelimme talon komeutta. Istahdimme hetkeksi pihapiirissä olevalle penkillekin.

Luontokin oli jo puhjennut kukkaan.

Katukuvassa näkyi paljon kelloja.

Shopping center -COCOR


Piipahdimme COCOR shopping centerissä, mutta se ei ollut samaa maata, kuin yleensä kauppakeskukset Suomessa tai Euroopassa. Ulkoapäin näytti hienolta, mutta sisällä käytävät tuntuivat ahtailta, koska myyntipisteitä oli myös käytävillä, tämän johdosta  avaruus puuttui täysin. Käytävien varrella oli lisäksi erilaisia kauppoja, kovin kauan ei jaksettu siellä kierrellä.


Matkan varrella tuli vastaan näyttävä limusiini.

Oli todella jännä huomata, että vaikka porukka asuisi miten huonossa talossa tahansa, niin autot kuitenkin olivat viimeisen päälle hienoja. Toki oli poikkeuksia, mutta todella vähän näki liikenteessä mitään oikein rämä autoja.

Näyttävä kirjastorakennus

Ihailimme parlamenttitaloa vain ulkoapäin. Ei ollut inspiraatiota mennä sisälle, kun oli vähän nälkäkin juuri silloin, kun olimme talon kohdalla. Hienolta näytti ulkoa, mutta varmasti on hieno sisältäkin. 

Bukarestissa ja yleensä koko Romaniassa kontrastit ovat todella suuria. Ihan lähekkäin, jopa vierekkäin on hienoja ja huonoja taloja. Eriarvoisuus näkyi todella rajusti. Missään muualla, en ole tähän mennessä nähnyt näin suuria eroja rikkaiden ja köyhien välillä.

Luonnontieteellinen museo

Pankki


Kiertelimme Old Townissa 2.4. sekä 5.4. Siellä oli tosi hienoja rakennuksia. Siellä ei tullut niin rajusti vastaan eriarvoisuus.


Tempul Coral (Synagoga)

Synagoga, joka sijaitsee Bukarestissa. (klik)

Sisälle emme päässeet, mutta ulkoapäin katselimme, että hienolta näyttää.


Levähdimme hotellilla hetken ja päätimme lähteä sen jälkeen katsomaan missä sijaitsee pohjoinen rautatieasema. Maisemat muuttuivatkin sinne päin mentäessä melkoisesti.

Ensimmäisessä kuvassa vasemmalla näkee mm. paikalliset sähköt. Ei voi, kun ihmetellä miten tuollainen viritelmä voi ylipäätään toimia, jos tulee esim. ukon ilma.

POHJOINEN RAUTATIEASEMA


Katolinen kirkko


Vaihdoimme hotellia, kun palasimme takaisin Bukarestiin Brasovin reissulta. Olimme neljän tähden Rankalaistyyppisessä Vila Monaco hotellissa kaksi yötä, ennen kuin lähdimme kotiin. 

Kiertelimme 5.4. myös ristiin rastiin kaupunkia, mutta huomattavasti vähemmän kävelimme. Kilometrejä kertyi tällä kertaa n. 10. Monenlaisia paikkoja näimme ja osittain myös samoja. Kuviakin otin huomattavasti vähemmän mitä ensimmäisenä päivänä. Sää oli huomattavasti ensimmäistä päivää lämpimämpi. Aurinko paistoi ja lämpötila oli n. +24-26 astetta

Matkan varrella oli myös todella näyttäviä taloja.

Kissakin kurkisti yhdestä aidan raosta. :)


Matkan varrelle osui Cismigiu puisto, joka oli hieno. <3


Pormestarin talo "kaupungin talo", joka näkyy kauempana.

Bukarest on kaupunki, joka pitää itse kokea, mutta sanoisin, että se ei ole ehkä matkakohteiden ykkönen. Elämys kuitenkin, joka kannatti kokea! :)