Idylliä kotikulmilla - PUKKILAN KARTANO

15.06.2019

Oletko sinä jo kesälomalla vai onko se vasta edessä? Oletko jo lyönyt lomasuunnitelmasi lukkoon vai mietitkö vielä?

Suomessa on paljon hienoja paikkoja, missä voit vierailla juurikin kesällä. Oletko miettinyt mitä kaikkea kivaa voi löytyä kotisi lähiympäristöstä tai matkasi varrelta, jos olet road tripillä? Monista paikoista saatat olla täysin tietämätön, ennen kuin otat asioista selvää. Suomessa on paljon idyllisiä kartanoita, kahviloita, museoita, linnoja ym. Yksi niistä on Pukkilan Kartano Piikkiössä, joka kuuluu Kaarinaan.


PUKKILAN KARTANO

Osoite:

Littoistentie 114, KAARINA (Piikkiö)

Kartanon juuret ulottuvat 1400-luvulle asti. Vuosisatojen aikana kartanokokonaisuus on kokenut lukuisia muutosvaiheita ja nykyinen rokokooasu päärakennuksessa on tulosta 1960-luvun palauttavista restaurointivaiheista. 

Tilan omisti 1500-1700-luvuilla Bock niminen suku, josta Pukkila on saanut nimensä. Hovioikeudenneuvos Christoffer Johan Rappe rakennutti kartanon nykyisen päärakennuksen, ja hänestä tuli myöhemmin Turun ja Porin läänin maaherra. Päärakennus on yksikerroksinen, lautaverhoiltu ja katettu mansardikatolla ja se valmistui vuonna 1762. Pihapiiriä rajaavat lisäksi vanha päärakennus, aittarivi sekä 1900-luvun alussa rakennettu komea kivinavetta. 

Laaja puutarha on ympäröinyt aikoinaan kartanoa, jossa oli ryytimaa sekä hedelmätarha. Puutarhanhoito, hyödyn aikakaudella oli säätyläisten muotiharrastus. Suosittua oli viljellä uusia ja eksoottisia kasvilajeja ja ulkomaanmatkoilta tuotiin myös siemeniä. 

Museoviraston kartanomuseo ja museopuutarha toimi aiemmin Pukkilassa. Nykyään Pukkilassa toimii sisustusliike Adalmiinan Helmi. Kartanosta löytyy myös Fabbes Cafe.


Adalmiinan Helmi on perustettu alunperin vuonna 2004 vanhaan kivinavettaan Paimioon. Paimiossa navettamyymälä toimi yli 14 vuoden ajan, kunnes löytyi tila yhdestä maailman kauneimmasta rakennuksesta Pukkilan kartanosta, ja sitä ei voinut vastustaa. Adalmiinan Helmi avasi ovensa loppuvuodesta 2018 Kartanossa, joka on nyt osa historiallisen Pukkilan Kartanon tulevaisuutta. 

AUKIOLOAJAT

Ke-pe klo 14-18

La klo 12-16


Olemme koko perhe parhaillaan kesälomalla ja piipahdimme yhtä lukuun ottamatta Pukkilan Kartanossa tänään. Piipahdus on on ollut mielessä aiemminkin, mutta ei vain ole tullut lähdettyä, vaikka Kartano kotikulmilla sijaitseekin. Joskus sitä löytää jotain todella idyllistä kotiympäristöstä. Niinkuin sanonta kuuluu, aina ei tarvitse lähteä merta edemmäs kalaan.

(Adalmiinan Helmi on todella kauniisti sisustettu myymälä)

Poikkesimme Fabbes Cafeen päiväkahville ja täytyy sanoa, että tunnelma oli kohdillaan, kun nautimme kahvin, teen ja mehun sekä ihanat suussa sulavat makeat leivonnaiset, ihanassa säässä puutarhan katveessa. Ilma oli kuin linnunmaito. 🤗

Fabbes Cafe löytyy myös Turun keskustan tuntumasta. Fabbes Cafe on perustettu perheyritys keväällä 2012. Kahvilaa pyörittää isä Ralf Degerth sekä tytär Sofia Degerth. (Lue lisää)

Kartanon pihapiiri on myös idyllinen. <3


Kannattaa vierailla Pukkilan Kartanossa, jos osuu matkasi varrelle! 👍🤗