Aikamme varas vai onko? - KIIRE

29.03.2019

Tuntuuko sinusta, että sinulla on kiireinen elämä? Onko sinulla aikaa hengähtää arjen kiireissä? 

Nykyään elämä on monta kertaa kovin hektistä ja vaatimukset ovat lisääntyneet joka suuntaan. Peruskoulusta lähtien vaatimustaso on kasvanut. Työelämäkin vaatii meiltä monenlaista ja vaatimukset ovat koventuneet. Pelkkä perustyö ei enään riitä, joka on valitettava tosiasia. Monet uupuvat työpaineiden alla. Vapaa-ajastakin on tullut monelle melkoista suorittamista. On laitettu kalenterit täyteen erilaisia harrastuksia ja muita menoja. Juostaan paikasta toiseen kello kaulassa. Mieti hetki, onko se pakollista? 🤔


Kiire on tunne,jonka voi selättää vai voiko?

Onko sinun elämäsi jatkuvaa hosumista päivästä toiseen? Saat lisää levollista aikaa arkeesi, kun opettelet tunnistamaan tunteet kiireen taustalla. 

Aamulla töihin, suoraan jumppaan, kauppaan, kotiin, koiran kanssa ulos, lapsia harrastuksiin kuskaamaan, iltapalalle ja petiin ym. Seuraavana päivänä lähes sama rumba uudelleen. Kuulostaako tutulta

Meillä kaikilla on sama määrä aikaa käytettävissä, mutta se miten sen käytämme vaihtelee. Yksinkertaisesti superkiireinen on suunnitellut liikaa asioita arkeensa, usein ulkoisista paineista johtuen. Psykologi Heli Heiskanen tietää, että usein ihmisen arvoa mitataan suoristuskeskeisessä yhteiskunnassa tekemisen, ei olemisen perusteella

Iltamme täyttyy velvollisuuksista, vaikka oleilu rennosti villasukissa palauttaisi.

Voi olla vaikea vaihtaa vapaalle kiireisen työpäivän jälkeen, joten ilta täyttyy uusista velvollisuuksista, vaikka oleilu rennosti villasukissa virkistäisi ja palauttaisi sekä antaisi sopivasti tilaa luovuudelle.

Oletko miettinyt kenen tahdissa kuljet?

Kiire on usein tekojen jatkumoa ja taustalla voi olla monenlaisia tunteita sekä mahdollisesti ongelmien välttelyä. Kellon tahdissa, kun kiitää paikasta toiseen, niin unohtuu usein oma ja toisten hyvinvointi. Kiire on usein omatekoista, vaikka aina sitä ei osaa sillä tavalla ajatella. 

"Kun uskaltaa rakastaa itseään myös vajavaisena, elämästä nauttimiselle jää enemmän aikaa"

Aina ei tarvitse olla superihminen, vaatijoita riittää aina. Kun on riittävän hyvä, niin se riittää! 💜Kiireen taltuttaa tehokkaasti, kun on armollinen itseään kohtaan. Epätäydellisyys ja keskeneräisyys ovat osa ihmisyyttä, joten se on vain viisainta hyväksyä. Näin elämästä nauttimiselle jää enemmän aikaa, kun uskaltaa myös vajavaisena rakastaa itseään. 💜

Erota hyvä ja huono kiire

Moni meistä saattaa kokea kiireen myös positiivisena ongelmana, joka on seurausta suuresta janosta elämää kohtaan. Heiskanen kehoittaa monista asioista innostuneita opettelemaan sanomaan myös EI. Ihmisen ei tarvitse ottaa osaa kaikkeen. 

Hyvä kiire on itse valittua ja se on monta kertaa hetkellistä. Pienellä kiireellä saa kasaan duuniraportin sekä saa hoidettua viikon ruokaostokset. Huono kiire taas jatkuu päivästä ja viikosta toiseen. Heiskanen on työssään huomannut, että kiireestä kärsivällä on usein monia stressin oireita. Se ei ole koskaan hyvä asia, jos ne jatkuvat pitkään!!! Arki menee usein säätämiseksi. On helposti ärtymystä ja väsymystä. Saatetaan unohdella tärkeitäkin asioita ja uuden oppiminen vaikeutuu. Usein ei osata organisoida enää siinä vaiheessa asioita tarpeeksi hyvin ja uuvutaan. Elämässä selvitään vähemmälläkin suorittamisella, sitä vain ei tahdota tässä oravanpyörässä aina ymmärtää. Sanontahan kuuluu, että kukaan ei ole korvaamaton!!!

Ensiapu on raivata viikkoon vähintään yksi vapaapäivä, jolloin voi tehdä itselleen mielekkäitä asioita.

Ensiapu kiireen kesyttämiselle on pitää vähintään yksi vaapapäivä viikossa ja silloin tulee tehdä niitä asioita mitkä ovat mielekkäitä. Se kannattaa, että jaksaa tätä hektistä arkea!!!

Kauppareissun sijaan voit tehdä ostokset, vaikka netin kautta ja käyt vain noutamassa kassit. Voit myös halutessasi tilata ne kotiovellesi asti. Tällöin sinulle jää aikaa tavata esim. ystävääsi kahvittelun merkeissä. Ystävät ovat tärkeitä, joten kannattaa jättää myös aikaa heille! 💜

Kuusi keinoa vähentää kiirettä ja stressiä

1. HÖLLÄÄ KRITEEREITÄ

Unohda superäitiyden tai vuoden duunaritittelin tavoittelu. Tiukka suorittaminen lisää kiirettä, eikä täydellisyyden tavoittelu tee ihmistä onnelliseksi. Kun tavoitteet ovat realistiset, ehdit nauttia elämästä enemmän. Kodin ei tarvitse aina olla esim. viimeisen päälle siisti. Vähempikin riittää!!!

2. OTA PRIORISOINTILISTA KÄYTTÖÖN

Tehtävien listaaminen on hyvä keino päästä alkuun, mutta hajallaan olevat asiat saattavat aiheuttaa paniikkia. Kokoa kaikki muistettavat asiat yhteen paikkaan. Vaikka tehtävälistasi näyttäisi miten pitkältä tahansa, niin ÄLÄ HUOLESTU - kaikkea ei tarvitse TEHDÄ, ainakaan HETI! Asiat voi järkeistää tärkeysjärjestykseen, aikaa on varmasti kaikkien niiden tekemiseen tarpeeksi. Voit rentoutua, kun tiedät, että kaikki asiat ovat hoidossa, kun olet kirjannut ne ylös

3. PYRI EROON VÄHÄTTELYSTÄ

Kiireessä asiat helposti kasaantuu. Tee suunnitelma ja jaa tehtävät eri päiville: Pese koneellinen pyykkiä, järjestele paikkoja, tee ruoka valmiiksi seuraavalle päivälle sekä mene aiemmin nukkumaan ym. Voit siis ripotella asioita monelle eri päivälle, älä tee kaikkea saman päivän aikana, näin JAKSAT PAREMMIN!!!

4. NAUTI SIITÄ MISTÄ PIDÄT

Älä hosu vapaalla - tee asioita, jotka ovat sinulle mielekkäitä. Jos tykkäät esim. katsoa jotain ohjelmaa tv:stä, lukea lehtiä tai tehdä käsitöitä, niin ota siihen aikaa hyvällä omallatunnolla. Aina ei tarvitse tehdä asioita mitkä ovat pakollisia tai velvoittavia, koska ne ehtii tehdä myöhemminkin. Aivojen nollaaminen LATAA AKKUJA parhaiten!

5. PYYDÄ APUA

Kaikkea ei tarvitse tehdä itse, joka on myös hyvä muistaa. Apua kannattaa siis pyytää, kun sitä tarvitsee. Aina voi jonkun tehtävän delegoida jollekin toiselle. Voit tarvittaessa esim. tilata ulkopuolisen siivoojan kotiisi, jos et itse ehdi tai jaksa siivota. Auttamisen kulttuuri on nykypäivänä vähentynyt, kun ollaan jo, niin uuvuksissa omista jutuista. Näin ei kuitenkaan ole kaikkien kohdalla!

6. OTA RAUHOITTUMISNAPPI KÄYTTÖÖN

Helposti kiireen tunne jäykistää kehon: hartiat nousevat korviin ja suu jämähtää viivaksi. Olemme rauhattomia ja säntäilemme sinne ja tänne. Päivän aikana tulisi istua alas ja pyöritellä hartioita sekä hengittää muutama syvä hengenveto. Levollisemmalla mielellä asiat hoituvat paremmin, vaikka niitä olisi joskus enemmänkin hoidettavana!!! 💚


Onko minulla sitten kiire ja stressiä?

Koen, että elämäni on melko väljää juuri nyt. Minulla on vain hetkittäin kiireisiä päiviä tällä hetkellä elämässäni. En ole oikeastaan koskaan lähtenyt mukaan liialliseen suorittamiseen. Tulen lähinnä stressaantuneeksi, jos minulla on liiallisia ja tiukkoja aikatauluja. En halua toistaa samoja asioita viikosta toiseen. Haluan, että päiväni ja viikkoni työn lisäksi täyttyvät vähän eri asioista. Minä en jaksaisi käydä esim. jossakin harrastuksessa viikosta toiseen samaan aikaan. On tietysti asioita mitkä toistuu viikottain, mutta pitää olla väljyyttä tehdä myös asioita mitkä tuntuvat kivoilta ja motivoivilta. Näin jaksan arkea paremmin ja se tuntuu mielekkäältä. Töissä on aika ajoin sen verran stressiä, että on hyvä, kun koko elämä ei ole, niin tarkkaan ohjelmoitua. Riittää, kun se ohjelmaosuus on enimmäkseen töissä. 

Kun teen jotain itselleni mielekkäitä asioita esim. lähden tapaamaan jotakin ystävää, niin en halua asettaa liian tiukkaa aikataulua sen suhteen miten kauan voimme istua alas ja jutella. 

Mistä sitten saan itselleni aikaiseksi kiireen? Voin sanoa, että heikkoutteni on se, että olen useissa paikoissa aina viime minuutilla. Kärsin siitä monta kertaa ja monessa tilanteessa. Olen yrittänyt korjata tilannetta, toisinaan se onnistuu ja toisinaan ei. Mieheni kanssa tulee välillä asiasta erimielisyyttä, varsinkin kun pitäisi olla töissä ajoissa. Hänellä alkaa työt klo 8 ja minulla klo 7. Hän olisi töissä superajoissa ja minä vasta viime minuutilla. Mieheni on keksinyt tehdä aamulenkin Ruissalossa ennen töihin menoa, joten siinä kuluu hänellä mukavasti aika. 

Kun opiskelin ammattiini, niin aamuisin minulla oli myös todella kova kiire ehtiä bussiin, että ehtisin ajoissa kouluun. Harvoin kuitenkaan myöhästyin. Nykyäänkin bussiin ehtiminen on toisinaan vaikeaa. Miten sitä ei osaakkaan lähteä ajoissa, vaikka olisi miten paljon aikaa valmistautua lähtöön. Ei ole kauan, kun juuri myöhästyin bussista, kun en ottanutkaan niitä kuuluisia juoksuaskeleita mitä yleensä aina otan. Onneksi seuraava bussi meni puolen tunnin päästä. Aika kului melko joutuisasti, kun kävelin seuraavalle pysäkille ja kuuntelin samalla äänikirjaa. 

Ei kannata haalia liikaa tekemistä itselleen, se on usein helpommin sanottu kuin tehty. Kun elämä on sopivasti balanssissa, niin siitä nauttii enemmän. 💜 Kiireellä väsätty lepohetkikin saattaa ahdistaa, jos tiedossa on pitkä lista tekemättömiä tehtäviä. Muistakaa ihmiset, miten tärkeää on pitää huolta itsestään, että ei uuvuta itseään liikaa. 💙