Aamupala, päivän tärkein ateria -TUOREPUURO

13.11.2018

Onko sinulle aamupala päivän tärkein ateria? Mitä sinun aamiaisesi sisältää? Oletko ehkä niitä ihmisiä, joille heti aamulla ei maistu oikein mikään? 

Monet meistä eivät saa silmiään auki, jos eivät saa aamulla kahvia. Toisille maistuu hellalla keitetty puuro tai voileipä. Ehkä toiset haukkaavat vain hedelmän aamupalaksi. Nykyään monet syövät trendikästä tuorepuuroa, se on terveellistä ja täyttävää sekä nopea valmistaa. Jotkut meistä jättävät aamiaisen väliin ja syövät vasta myöhemmin aamupäivällä tai vasta lounaalla.


AAMUPALA, PÄIVÄN TÄRKEIN ATERIA -Vai onko?

Viisi syytä miksi aamupalan syöminen kannattaa <3

1. Energia varastot täyttyvät

Yöllä elimistö on lepotilassa. Elimistö tarvitsee ravintoa heti aamulla käynnistyäkseen. Aamiainen lopettaa yöpaaston ja täyttää energiavarastot, näin päivä lähtee hyvin käyntiin. Kannattaa syödä edes jotain, koska se on tärkeää. Jos heti heräämisen jälkeen ruoka ei maistu, voit syödä sen vaikka puolen tunnin tai tunnin päästä työpaikallasi.

2. Painonhallinta helpottuu

Aamupala on painonhallinan kannalta päivän tärkein ateria, se antaa elimistölle heti aamulla energiaa, tällöin napostelu päivän aikana vähenee. Kun elimistö saa energiaa ja verensokeri pysyy näin tasaisena, niin painonhallintakin on helpompaa. Normaalipainossa pysyy todennäköisesti paremmin laihdutuksen jälkeen, jos syö seitsemän kertaa viikossa aamiaisen ja liikkuu tunnin päivässä.

3. Aivot saavat energiaa

Aivot tarvitsevat energiaa toimiakseen. Ajattelu, oppiminen ja töissä suoriutuminen on vaikeampaa, jos ravinnon saanti ei ole riittävää. Hyvä aamupala antaa myös aivoille energiaa, joilloin ne ovat heti mukana päivän haasteissa.

4. Ravintoaineiden saanti varmistuu

Päivittäiselle ravintoaineiden saannille terveellinen aamupala antaa hyvän perustan. Esim. täysjyväviljat, marjat, hedelmät tai vihannekset, proteenia sisältävät maitotuotteet, kananmuna ja leikkeleet sisältävä aamupala antaa jo monipuolisesti ravintoaineita. Aamiaisen merkitys korostuu, jos lounas tahtoo jäädä iltapäivän puolelle.

5. Päivän syömiset rytmittyvät

Loppupäivän syömistä rytmittää hyvin aamupalan syöminen. On helpompaa syödä illalla kevyemmin, kun syö hyvin aamulla. Iso osa päivän energiatarpeesta pitäisi täyttyä aamupalalla ja lounaalla. (lähde)


TUOREPUURO  -Mitä se on?

Tuorepuuro valmistuu helposti ja nykyään se on trendikäs, helppo ja terveellinen vaihtoehto aamupalaksi. Tuorepuuro eroaa perinteisistä puuroista siten, että sitä ei kypsennetä lainkaan. Suomalaiseen tapaan tuorepuurossa käytetään kaurahiutaleita, joiden annetaan turvota ja pehmentyä täyteläiseksi puuroksi vähintään 3-4 tuntia jääkaapissa, mutta useimmiten se annetaan tekeytyä siellä yön yli

Tuorepuuron nesteenä voi käyttää esim. maitoa tai piimää. Tuorepuuron voi valmistaa myös maidottomana ja vegaanisena kasvisjuomaan kuten soija-, manteli tai kaurajuomaan. Nesteen lisäksi puuron sekaan monesti lisätään jogorttia tai rahkaa sekä oman maun mukaan hedelmiä, marjoja, mysliä, siemeniä (esim. cia tai pellava.) tai pähkinöitä. Maidottomassa ja vegaanisessa versiossa voi käyttää kasvispohjaisia vaihtoehtoja esim. Alprotuotteita. Gluteeniton tuorepuuro syntyy gluteenittomista kaurahiutaleista.

Tuorepuuro syntyy helposti eikä tarvitse montaakaan ainesosaa. Tekeytyminen hieman kestää, mutta se on sen arvoista! <3 Kun teet puuron valmiiksi illalla jääkaappiin, aamulla on mukava herätä, kun aamupala on jo valmiina. Jos olet tehnyt puuron valmiiksi rasiaan tai purkkiin, voit vain napata sen mukaan ja nauttia sen vaikka vasta töissä.


Itselläni ei päivä lähde käyntiin ilman mukillista kahvia, mutta pelkällä kahvilla en tule toimeen. Viimeaikoina olen syönyt terveellistä tuorepuuroa, joka on helppo valmistaa illalla jääkaappiin. Alkuvuodesta olin pienimuotoisella laihdutuskuurilla ja aloin tehdä tuorepuuroja aamupalaksi. Kokeilin mm. jogortin tilalla soijavalmisteita mm. Alprotuotteita. Jostain syystä soijavalmisteet eivät kuitenkaan itselleni sopineet, aloin saada niistä ilmavaivoja. Alkuvuodesta en vielä innostunut täysin tuorepuuroista. Meidän perheessä muutkin testasivat niitä, mutta eivät pitkäksi aikaa innostuneet.

Tänä syksynä innostuin uudelleen tuorepuuroista ja olen huomannut, että ne pitävät todella hyvin nälkää lounaaseen asti. <3


TUOREPUURO 

OHJE:

Noin 1.5-2 dl maustamatonta luonnonjogorttia

Loraus kaurajuomaa (niin, että puurosta tulee sopivan notkeaa) 

1 pss tuorepuurohiutaleita

Pellavansiemeniä ja supermysliä

 (näppituntumalla niin, että tulee tarpeeksi täyteläinen seos)

TEE NÄIN: Sekoita aineet keskenään ja laita tekeytymään yön yli jääkaappiin. Tekemiseen kuluu aikaa n. 5 minuuttia.

Laitan välillä myös erilaisia marjoja puuron sekaan mm. mustaviinimarjat sopii hyvin! <3


Kannattaa testata, voit vaikka ihastua. Tuorepuuro on vaivatonta tehdä ja herkullista sekä terveellistä syödä! 💜👍