Syksyinen omenariisipuuro

08.10.2017

Tykkäätkö sinä omenoista? Syötkö mielelläsi omenoita sellaisenaan vai valmistatko niistä mielummin esim. omenapiirakkaa, omenariisipuuroa tai vaikkapa kauraomenapaistosta? Onko sinusta omenamehu hyvää?

Monet meistä varmasti tykkäävät kotimaisista omenoista ja syövät niitä mielellään sellaisenaan. Toiset leipovat omenapiirakkaa vieraille kahvipöytään tai keittävät isomman satsin omenariisipuuroa, jota voi syödä vaikkapa aamiaisella. Välipalaksi saattaa tehdä mieli kauraomenapaistosta uuden sadon omenoista kera vaniljakastikkeen. Omenamehua on tarjolla esim. hotellien aamiaisbuffeteissa, se onkin piristävä aamiaisjuoma. 


Tiesitkö, että omenaa ei kannata kuoria? Ikääntymistä hidastavat monet ominaisuudet piilevät sen kuoressa.

1. Polyfenolit suojaavat taudeilta

Omenan kuoressa on runsaasti polyfenoleita, jotka suojaavat kasveja mm. Uv-säteilyltä sekä taudinaiheuttajilta. Hyödyllisiä ne näyttävät myös olevan ihmisille. Ne voivat auttaa ehkäisemään 2 tyypin diabetesta sekä sydän- ja verisuonitauteja. 

2. Kuituja kuin ruisleivässä

Ravintokuidut, jotka omena sisältää, saavat olon tuntumaan kylläiseltä. Verensokerin nousu aterian jälkeen tasoittuu sekä auttaa suolistoa voimaan hyvin. 

3. Kolesteroli pysyy kurissa

Omenan kuitujen ansiosta veren haitallinen LDL-kolesterolin määrä pienenee.

4. Toimii luonnon antihistamiinina (ja antibiottina)

Omenassa on runsaasti kversetiiniä ja se vähentää tulehduksia sekä estää soluja hapettumiselta. Se voi myös auttaa suojautumaan esim. ikärappeutumiselta.

5. Ei kannata kuoria

Valtaosa arvokkaista omenan ravintoaineista sijaitsee kuorikerroksessa. Kuorineen voi kotimaiset omenat syödä huoletta. Huolellisesti ne kuitenkin kannattaa pestä!!!

6. Sokeri terveellisessä paketissa

Fruktoosia omena sisältää luontaisesti - yleensä kuitenkin vähemmän kuin elintarvikkeissa, joihin sitä on lisätty. Sokerin saannin takia omenan syöntiä ei kannata rajoittaa.

Keskikokoinen omena sisältää sokereita yhteensä n. 13 g, josta fruktoosia on n. 7 g.

7. Suurin osa painosta on vettä

Painontarkkailijakin voi hyvillä mielen popsia omenoita. <3

Keskikokoinen omena sisältää n. 70 kcal.

Lisää voit lukea täältä!


Mietin perjantaina kauppareissulla, että olisikin mukava tehdä omenariisipuuroa. Ostin muutaman kotimaisen omenan ja päätin eilen illalla tehdä puuroa. Olen tehnyt sitä kerran aiemminkin. 

OMENARIISIPUURO

OHJE:

1,5 l Vettä

2,25 dl puuroriisä (esim. Risella tai Myllyn Paras)

6 kotimaista omenaa

0.75 dl sokeria

ripaus suolaa

TEE NÄIN:

Keitä puuro tavallisessa kattilassa tai voit keittää sen myös kerroskattilassa (itse käytin kerroskattilaa). Laita alimpaan kattilaan vettä niin, että se ei ota kiinni ylempään kattilaan. Laita levy kutoselle ja kun vesi alkaa kiehua pienennä se kolmoselle. Mittaa ylempään kattilaan 1.5 l vettä. Lisää joukkoon riisit ja ripaus suolaa. Kuori ja paloittele omenat ja lisää riisien joukkoon. Sekoita välillä. Kun seos alkaa näyttää puurolta lisää sokeri ja sekoita.

Valmistusaika on n. 2 h kerroskattilalla. 

Puuro valmis nautittavaksi. Nautin puuron aamupalaksi, joka oli hyvää! <3

Alkuperäisen ohjeen löydät täältä!