Päiväretkellä -LOHJANSAARI

30.07.2018

Onko sinulle Lohjan seutu tuttua? Oletko koskaan käynyt Lohjansaaressa?

Lohja ei ole kesäkaupunkina yhtä tuttu kuin esim. Naantali tai Porvoo. Siitä huolimatta Lohjalla on paljon nähtävää ja koettavaa. Olet saattanut kuulla, että Lohjalla on Elämyskaivos Tytyri tai Lohjansaaressa on "Suomen kaunein" ja kuuluisin Paavolan tammi

(Kuva: tytär Edit: Maisa)


Itselleni Lohjan seutu on ihan vierasta. Lohjan ABC:lla on tullut käytyä muutamia kertoja, mutta siihen se on sitten jäänyt. Monta kertaa olen miettinyt, että Lohjan seudulla olisi kiva käydä. Vihdoin tiistaina 24.7. tarjoutui mahdollisuus vierailla, Lohjansaaressa. Ensimmäistä kertaa kävin myös Lohjan keskustassa. Lähdin päiväretkelle lasten ja äitini kanssa, kun tytär piti viedä kaverinsa luokse Nummelaan. He lähtivät seuraavana päivänä Fifteenleirille Keski-Suomeen.


LOHJA

Suomen kaupunki, joka sijaitsee Uudenmaan maakunnassa. Virallisesti kaupunki on kaksikielinen ja sen asukkaista 3,5% puhuu virallisesti ruotsia.


LOHJAN VIERAILUKOHTEET

Nähtävyydet Lohjalla kertovat tarinaa, niin lohjalaisista kuin muistakin suomalaisista. Monet meistä eivät ehkä tiedä, että suomalaisen kaivostoiminnan juuret ovat Lohjalla Ojamon kartanon mailla. Perinne elää yhä vahvana Tytyrin kaivoksessa ja kaivosmuseossa. Kansalliskirjailija Elias Lönnrotin vaiheisiin voi tutustua Lohjan Sammatin kylässä. Lohjan museossa on nähtävillä Lohja-näyttely, joka vie aikamatkalle paikkakunnan menneisyyteen kivikaudesta nykypäivään asti.


LOHJANSAARI

Lohjansaari tunnetaan poikkeuksellisen rikkaasta ja monipuolisesta luonnosta - kalkkikallioista, rehevistä lehdoista sekä upeista kulttuurimaisemistaan.

Monipuolisen luonnon perustana alueella on kalkkipitoinen kallio- ja maaperä, pitkä kasvukausi, suotuisan leuto ja riittävän sateinen ilmasto.

Paavolan tammikko sijaitsee Lohjansaarella, ja se rauhoitettiin luonnonsuojelualueeksi 12.12.1994. Lohjan seudun ehkä laajin yhtenäinen luontainen tammimetsikkö. Siellä kasvaa myös "Suomen kaunen puu", joka on nimeltään Paavolan tammi. Paavolan tammikossa kulkee Paavolan luontopolku, joka on n. 1 km mittainen.


MARTINPIHA

Martinpiha sijaitsee Lohjansaaressa, jossa voit yöpyä, järjestää erilaisia juhlia ja kokouksia sekä saunoa tunnelmallisessa vanhassa perinteisessä hirsisaunassa lankkulauteineen. Saunomisen kruunaa sopivaksi lämmitetty kylpytynnyri. 

Martinpihalta löytyy myös kesäravintola sekä erilaisia pieniä myymälöitä

KAHVILARAVINTOLA "VENTA LA RIIHI"

Martinpihalla on ravintola nimeltään Venta la Riihi. Siellä on tarjolla tapaksia, jäätelöannoksia, itse leivottuja piirakoita ja kakkuja sekä salaatteja, ruoka-annoksia ja vaihtuvia lounaita. 

Ravintola on sisustettu omaperäisesti. :)

Kahvilaravintolan pihapiirissä on useita pieniä myymälöitä, joista voit tehdä löytöjä mm. keramiikkaa, lahjatavaroita, koruja, kesävaatteita, asusteita, käsilaukkuja, taloustavaroita ym.

(Kuva: tytär Edit: Maisa)


(Kuva: tytär Edit: Maisa)

Tynnyriverstaalta voit ostaa aitoja, käytettyjä tammitynnyreitä ja niistä valmistettuja tuotteita. Viinitynnyreistä ideoimme uusia tuotteita koko ajan. Tammitynnyrit soveltuvat moneen käyttöön.


Lohjansaari on näkemisen arvoinen paikka, sinne menee tosi tunnelmallinen tie. 💜 Kävimme vierailulla Martinpihassa, söimme siellä myöhäisen lounaan n. klo 15.30 aikoihin. Ruoka oli hyvää ja annokset olivat riittävän kokoisia. :)

Itse otin: Aurajuustohampurilaisen bataattiranskalaisilla. Hinta 13,80 €.

Tyttäreni ja äitini ottivat: Club sandwichin salaatilla. Hinta 11,20 €.

(Kuva: tytär, Edit: Maisa)

Poikani ottiEnsalata de Caesar kanalla. Hinta 12,50 €.

Jälkiruoaksi itse otin kahvia ja lapset ottivat purkkijäätelöt. Oli kuuma hellepäivä ja muutama ukkosen jyrinäkin kuultiin, mutta sadetta ei siinä vaiheessa näkynyt. Kotimatkalla jossakin vaiheessa hieman ripsasi vettä. Kävelimme hieman pihapiirissä... 

(Kuva: tytär Edit: Maisa)

ja piipahdimme mm. Rättiliiterissä. Äitini osti sieltä naruhatun, joka on oikein sievä kesähattu

Itse ostin huivin, jota voin pitää hieman viileämmillä säillä. Olen huivien suurkuluttaja, minulla on lähes aina huivi kaulassa. ;) Ostokset eivät olleet hinnalla pilattuja, kumpikin ostos maksoi alle 10 €

Kun lähdimme Martinpihasta, meidän oli tarkoitus mennä katsomaan ennen poislähtöä Paavolan tammea. Ajoimme lahjakkaasti risteyksen ohi mistä sinne olisi pitänyt kääntyä. Pysähdyimme vähän matkan päässä yhdellä parkkipaikalla ja katsoimme googlemapsia, joka käski meidän kääntyä ympäri ja mennä vähän matkaa sinne mistä tulimme. Löysimme Paavolan tammen parkkipaikalle. Parkkipaikalta lähti luontopolku TAMMEN luo

Lähdimme koko porukalla kävelemään polkua, polun varrella oli kiukkuisia muurahaisia, jotka kiipesivät jalkoja pitkin. Niitä sai olla hätistelemässä ensitöikseen pois. Lapset kävivät nopeajalkaisina ihailemassa Paavolan tammea. Minä ja äitini jäimme hieman kauemmaksi, koska näytti siltä, että tammi on sen verran kaukana, että meillä ei olisi aikaa kävellä sinne asti. Tyttäreni otti muutaman kuvan TAMMESTA. Parkkipaikalta tammen luokse on arviolta n. 500 metriä, en osaa tarkkaan sanoa. 

(Kuva: tytär Edit: Maisa)

(Kuva: tytär Edit: Maisa)