Ole terveesti epäitsekäs - MITÄ SE ON?

24.02.2019

Ajatteletko sinä aina ensin itseäsi ja sitä miten sinulla olisi mahdollisimman hyvä olla? Vai mietitkö usein sitä mistä toinen ilahtuisi? Onko sinun helppo tehdä asioita, kun puoliso pyytää sinua esim. lenkille tai ystäväsi pyytää sinua viemään hänet linja-autoasemalle, kun hän on lähdössä reissuun aamutuimaan?

Ihminen ajattelee luontaisesti usein vain omaa etuaan ja hyvinvointiaan. Tätä kutsutaan usein itsekkyydeksi. Monesti saatamme miettiä, mistä toinen ilahtuisi ainakin silloin, jos hänellä on jokin merkkipäivä. Kun puoliso pyytää lähtemään esim. lenkille kanssaan saatat sanoa, että sinua väsyttää tai nyt ei millään sovi, kun sinulla on muuta mielekkäämpää tekemistä. Kannattaa pysähtyä hetkeksi miettimään mitä pyyntö merkitsee toiselle ja mitä itse hyötyisit siitä, että suostut toisen pyyntöön. Lenkki on aina hyvä idea myös itselle, vaikka vähän väsyttäisikin, koska lenkillä piristyy kummasti. Voitte vaihtaa samalla päivän kuulumiset ja liikunta auttaa jaksamaan arjen pyöritystä paremmin. Ystävän pyyntökin saattaa tulla joskus huonoon saumaan, mutta saatamme kuitenkin lähteä, koska meillä on halu auttaa ja pitää ystävyyssuhde kunnossa. Ystävät ovat tärkeitä ja ystävyyttä kannattaa vaalia!!! 🤗


Ole terveesti epäitsekäs - MITÄ SE ON?

Usein kuulee puhuttavan, että ole terveellä tavalla itsekäs, mutta sen voi kääntää myös toisinpäin. Voit olla myös terveellä tavalla epäitsekäs, unohtamatta kuitenkaan itseäsi. Tämä ei tarkoita sitä, että suostuisit aina kaikkeen mitä toinen sinulta pyytää. Tämä voi olla myös avunantoa ilman toisen pyytämistä. 

Rakkaus vaatii meiltä monenlaisia tekoja, vaikka aina ei tuntuisikaan niin mukavalta. Voit tehdä arjen keskellä pieniä tekoja mistä toinen ilahtuu. Esim. jos heräät ja nouset toista aiemmin voit keittää kahvin valmiiksi, kun toinen vasta heräilee. Voit sopia, että käyt kaupassa töiden jälkeen, että toinen voi tulla rauhassa kotiin. On paljon asioita, missä voit huomioida toista ilman toisen pyytämistä. Mutta on myös asioita mistä voit joustaa toisen pyynnöstä. Kaikkia pyyntöjä ei tarvitse täyttää, mutta se, millä asenteella olet liikkeellä, merkitsee toiselle paljon. Liian kiltti ei missään tapauksessa tarvitse olla, koska terveellä tavalla pitää myös huolehtia itsestäänkin.


Minulla ja miehelläni on erilaisia asioita missä epäitsekkyys näkyy puolin ja toisin. Toisinaan se vaatii itseltä vähän enemmän, mutta se kannattaa

Itse herään n. tuntia aiemmin kuin mieheni. Käyn näin talviaikaan laittamassa aamuisin lähes poikkeuksetta auton lämmitykseen. 

Itse olen vuorotyössä ja mieheni tekee töitä vain arkisin. Aamuvuoroon pääsen mieheni kyydissä, mutta hän joutuu lähtemään yli puoli tuntia aiemmin töihin. Hän on keksinyt, että tekee Ruissalon Kansanpuistossa n. puolen tunnin lenkin ennen töihin menoaan. Jos on huono sää, lenkki saattaa jäädä väliin. Näin hyödymme tästä molemmat. Minulla on epäsäännöllisen säännöllisesti viikonlopputöitä ja mieheni + lapset tarvitsevat usein silloin autoa. Tästä pääsemmekin siihen, että tarvitsen kyydin aamuvuoroon, koska en saa aikaiseksi kävellä aamuisin. Mieheni saisi nukkua, kun hänellä on vapaapäivä, mutta hän nousee ja lähtee viemään minut töihin, vaikka se ei aina ole hänelle mieluinen tehtävä. Arvostan tätä suuresti.

Tarvitsen aina joskus autoa syystä tai toisesta ja silloin mieheni joutuu menemään bussilla töihin. Käyn sitten hakemassa hänet töistä. Usein asiasta ei koidu ongelmia, kun vien hänet bussipysäkille. Turun keskustassa ovat liikennejärjestelyt muuttuneet toriparkin rakentamisen vuoksi ja hänen pitää kävellä tavallista pidempi matka aiempaan verrattuna. Uusien liikennejärjestelyjen vuoksi mieheni pyysi jokin aika sitten, että veisin hänet töihin. Hänen työmatkansa on n. 22 km. Tämä pyyntö tuntui itsestäni erityisen hankalalta, koska siihen kuluu aikaa n. tunti, vaikka en ollut sinä päivänä menossa itse töihin. Mietin ja mietin, mutta ajatus tuntui vaikealta, että veisin hänet. Lopulta kävi niin, että mieheni ei olisi enää ehtinyt bussiin, joten asiaa ei tarvinnut enää paljon miettiä. Lähdin viemään miestäni lähes vasten tahtoani ja mainitsinkin siitä, että tämä ei tunnu nyt yhtään kivalta. Tuli myös puheeksi, miten hän nousee viemään minut töihin, vaikka hänellä on vapaapäivä. Minun työmatka taittuu autolla alle viidessä minuutissa. Ajattelin, että siitä ei sillä tavalla olisi vaivaa, mutta mieheni sanoi, että hänen pitää kuitenkin nousta ylös ja uni ei tahdo aina tulla uudelleen, kun joutuu välillä nousemaan ylös. Havahduin siihen, että tosiaan mikä merkitys sillä on itselleni. Lopulta tajusin miten paljon se merkitsi miehelleni sillä kertaa, että vein hänet oikein töihin asti. Hän kiitteli siitä monta kertaa. Samalla kotiin tullessani sain hoidettua yhden tärkeän asian matkan varrella. Näin ne asiat hoituvat, kun huomioi toista. Vaikka toisen huomioiminen ei aina olisikaan kovin mieluista, niin se TODELLA kannattaa. En hävinnyt siinä mitään, vaikka se tuntuikin aluksi hyvin epämukavalta. 💙

Mieheni ei juo kahvia aamuisin, mutta välillä varsinkin viikonloppuisin hän pyytää keittämään kahvia. Teen sen mielelläni, koska itsekin juon kahvia.

Näin talviaikaan lämmitämme lähes päivittäin takkaa. Mieheni hakee pyytämättä lähes poikkeuksetta aina puut sisälle. Joskus ilmaisee, että hän haluaisi jonkun muunkin välillä hakevan puita. Olen muutamia kertoja hakenut, mutta useimmiten se menee kuitenkin niin, että mieheni lähtee niitä itse hakemaan. Välillä jompi kumpi lapsista lähtee näyttämään hänelle valoa, jos on pimeää.

Silitän aina miehelleni housut ja paidat, kun hän tarvitsee puhtaat vaatteet päällensä. Välillä iltaisin olen niin väsynyt, että en jaksa millään silittää. Herään aamulla sen verran ajoissa, että silitän ne sitten aamulla. Joskus mieheni muistaa vasta noustuaan, että pitäisi silittää vaatteita ja minulla saattaa olla juuri silloin vapaapäivä. Vapaapäivisin en nouse niin aikaisin, paitsi silloinkin olen käynyt laittamassa auton lämmitykseen näin talviaikaan. Nousen silittämään vaatteet, kun tajuan, että ei ryppysillä vaatteilla voi lähteä mihinkään. Olen siitä tarkka, että housut ja paitapuserot sekä neuleet pitää olla silitetty ennen päälle laittamista.

Usein viikonloppuaamuisin mieheni lähtee mielellään koiran kanssa lenkille, koska hänelle se ei ole vaikeaa. Olen siitä hyvin kiitollinen, koska en ole erityinen aamuihminen ja pääsen hitaasti liikkeelle, jos ei ole mitään pakollista menoa. Itse tykkään käydä lenkillä enemmän iltapäiväisin ja iltaisin. Näin säilyy tasapaino. Käymme toki välillä yhdessäkin lenkillä! <3 Meillä myös lapset lenkittävät koiraa aktiivisesti. Arkisin aina aamuisin sekä useimmiten myös iltapäivisin.

Näin meillä toimii tämä yhteiselo. Olen siitä hyvin kiitollinen, että osaamme huomioida toista puolin ja toisin, vaikka aina se ei olisikaan niin mieluista. En koe, että unohtaisin itseni, vaikka huomioinkin toista. Toisen huomioiminen kannattaa AINA!!! 💜💙


Edesmennyt isäni on varmasti epäitsekkäin ihminen, jonka tiedän. Hän oli lähes aina auttamassa muita ja laittoi monta kertaa varmasti toisten tarpeet omien tarpeidensa edelle.