LÄHIMATKAILUA; Wiurilan kartano, Halikko

15.07.2017

Oletko sinä ottanut selvää mitä kaikkea nähtävää löytyy, kun puhutaan lähimatkailusta?

Lähimatkailu avartaa kummasti, varmasti jokaisella meistä löytyy näkemisen arvoisia kohteita noin 50 km säteellä kodista. Kesä onkin parasta aikaa tutkia lähikohteita ihan uusin silmin ja löytää jopa uusia paikkoja mistä ei ole ollut edes tietoinen. 


Wiurila on yksi Suomen tärkeimmistä kartanoista ja näyttävimmistä kulttuuriympäristöistä. Se on ollut Armfieldin perheen omistuksessa vuodesta 1787. Wiurila on ainutlaatuinen kokonaisuus, joka tarjoaa vierailijoille läheltä ja kaukaa; kartanoelämää, rentoa ilmapiiriä, inspiroitumista taiteesta sekä kulttuurielämyksiä.

Wiurilassa on tarjolla mm. yöpymistä, hyvää ruokaa ja juomaa, isot golf kentät, kokouksia, tapahtumia sekä museovierailuja. Siellä voit järjestää myös erilaisia juhlia. 

Wiurilan kartano löytyy osoitteesta; Viurilantie 126, Halikko (Salo)

Juhlasaliin on avattu uutuutena KAKKUBUFFET, joka on avoinna 9.6-1.9.17 ma-pe klo 12-17. Buffetista löytyy makeita ja suolaisia herkkuja, Porvoon paahtimon kahvia, haudutettua teetä ja seljankukkamehua hintaan 14 €/hlö.


Wiurilan bristo tarjoaa rentoa tunnelmaa sekä yksinkertaista ja raikasta ruokaa. Se valmistetaan huolella vuodenaikoja noudattaen puhtaista ja paikallisista raaka-aineista. Listalta löytyy kylmiä ja lämpimiä ruokia jokaiseen makuun. Bristosta saat myös maistuvaa kahvia sekä pieniä suolaisia ja makeita herkkuja. Voit nauttia ruokasi sisätiloissa tai hienolla säällä ulkoterassilla.

Päätimme lähteä käymään Wiurilan kartanossa lounaalla 14.7.17, kun olimme pari päivää aiemmin nähneet kyltin tien varressa, kun olimme tulossa kotiin päin Raaseporista. Lounas oli erittäin maistuva, mutta melko arvokas. Minä ja mieheni otimme hampurilaisateriat. Kooltaan ateria näytti melko pieneltä, mutta olikin tosi täyttävä. :) Lapset ottivat pasta-annokset, jossa oli lihapullia. Lapsetkin tykkäsivät omista annoksistaan. :) Maistuvaa kahvia otin jälkkäriksi, joka tarjoiltiin tosi söpöstä kupista! ;)

Wiurilan kartanomiljöössä on esillä kesällä 2017 kolme näyttelykokonaisuutta, jotka tarjoavat kiinnostavan katsauksen tämänhetkiseen kotimaiseen kuvataiteeseen. Näyttelytiloina toimivat kartanopihan keskiössä sijaitsevat Viljamakasiini, Kaariholvin Galleria, Galleria Pääsky, Avaingalleria, kartanon puistoalue sekä uutena näyttelytilana avattu Galleria Hotelli. (lähde; Wiurilasta saatu esite taidenäyttelyistä).

Näyttelyt ovat avoinna päivittäin klo 11-17.

Näyttelyihin on VAPAA PÄÄSY!

Lisätietoa näyttelyistä löydät täältä!


En ole kovin kiinnostunut taiteesta, mutta uteliaisuus kuitenkin heräsi ja kiersin kaikki näyttelyt. Lapset myös kiersivät, mutta mieheni kiersi vain osan. Olivat kyllä näkemisen arvoisia, että kannatti mennä katsomaan! :) 

Wiurilan kartanossa on mahdollisuus vierailla myös koti- ja hevosvaunumuseoissa. Museoissa pääset aikamatkalle kartanon elämään ja pääset osalliseksi Armfieltin perheen menneiden ja nykyisten sukupolvien kartanoelämään.

Museovierailulla pääset kurkistamaan mm. millaisilla välineillä kartanon keittiössä laitettiin ruokaa. Tai millaisia töitä kartanon pihapiirissä tehtiin.

Museolippu 6 €/hlö ja 4 €/alle 12v. lapsi. Samalla lipulla vierailet molemmissa museoissa.

Lisää voit lukea täältä!

Me ei käyty museokierroksella, mutta varmaan sekin olisi ollut mielenkiintoinen! 

Wiurilan maisemista löytyy myös hevostalli. 

Lisää voit lukea täältä!

Pois lähtiessä huomasimme vielä karjaa laitumella ja tokihan sekin piti vielä kuvata! :)

Wiurilan kartano on upea kokonaisuus ja todella vierailun arvoinen kohde! :)