Hämmentävä tulos - INTROVERTTI vai EKSTROVERTTI?

25.08.2019

Tiedätkö sinä, oletko intro- vai ekstrovertti?

Olemme saattaneet joskus miettiä, että olemmeko intro- vai ekstroverttejä. Meillä saattaa olla hyvinkin selkeä käsitys siitä, mitä olemme ihmisinä, mutta se ei välttämättä pidä aina täysin paikkansa. Usein introvertiksi mielletään henkilöt, jotka viihtyvät paljon yksin ja tarvitsevat paljon omaa aikaa, mutta se ei ole koko totuus. Voit olla hyvinkin sosiaalinen ja viihdyt ihmisten seurassa, mutta siitä huolimatta olet enemmän introvertti. Ehkä, et ole se porukan puheliain ja nautit enemmän kahdenkeskisistä keskusteluista, joka viittaa siihen, että oletkin enemmän introvertti. Toisaalta taas erakkoluonteinen henkilö saattaakin olla yllättävän paljon enempi ekstrovertti kuin olisi ajatellutkaan. Tämä on hyvin mielenkiintoista. Kaikki mikä näyttää joltain, ei hyvin usein pidäkään paikkansa.


INTROVERTTI

Ihmisten keskeisiä luonteenpiirteitä ovat sisään- tai ulospäinsuuntautuneisuus. Introvertit ovat käytökseltään sisäänpäin suuntautuneita, ja heitä on väestössä n. 30 %.  Nykytutkimuksen mukaan perimä vaikuttaa näihin kahteen luonteenpiirteeseen. Meissä kaikissa on molempia luonteenpiirteitä, mutta helposti näemme sen, kumpaan suuntaan olemme kallellaan enemmän. On myös ihmisiä, jotka ovat ambiverttejä, jolloin kumpikin luonteenpiirre on lähes tasoissa. 

Introverteille heidän sisäinen maailmansa on ulkoista maailmaa tärkeämpi. Carl Jungin mukaan introvertti kuluttaa psyykkistä energiaa sosiaalisissa kanssakäymisissä ihmisten kanssa ja tarvitsevat paljon aikaa olla yksin, ladatakseen akkujaan. Useimmiten introvertit nauttivat tekemisestä, jota voi tehdä yksin omassa rauhassa, kuten mm. lukemisesta, kirjoittamisesta tai luonnossa liikkumisesta. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että heillä ei olisi ystäviä. Introverteilla on yleensä muutama hyvä ystävä, joiden kanssa voi käydä syvällisiä keskusteluja. He menestyvät yleisesti hyvin ammateissa, joissa vaaditaan paljon ajatustyötä ja pohdiskelua sekä vähemmän tiimityöskentelyä. Introvertit sopivat hyvin mm. tiedemiehiksi, taiteilijoiksi, kirjailijoiksi tai insinööreiksi. 

Introvertit ovat useimmiten hyviä oppijoita, koska he paneutuvat perusteellisesti asioihin. Heille luottamus on äärimmäisen tärkeää, jonka vuoksi he ovat hyvin avoimia ja rehellisiä ystäviään kohtaan. 💜 Introvertit tyypillisesti ajattelevat ennen kuin tekevät mitään ja voivat keskittää huomionsa tehokkaasti kerrallaan vain yhteen asiaan. 

EKSTROVERTTI

Ekstrovertit ovat käytökseltään ulospäin suuntautuneita ja heitä on väestöstä n. 70%. Eksrtoverteille ulkoinen maailma on sisäistä maailmaa tärkeämpi, siksi he ovat tehneet maailmasta heille sopivan paikan. He saavat energiaa tapaamalla ihmisiä ja viihtyvät useimmiten porukoissa ja vieläpä keskipisteenä. Ekstrovertti tylsistyy hyvin nopeasti, jos joutuu tekemään asioita yksin. He suuntautuvat useimmiten aloille, jossa saavat olla paljon ihmisten kanssa tekemisissä. Heille hyviä ammatteja ovat mm. myyjä, opettaja, poliitikko tai johtaja. 

Ekstroverttien käsialaa ovat avokonttorit työpaikalla, koulutus pienryhmissä, sosiaaliset käyttämissäännöt ym.


INTROVERTTI - joka hämmentää

Bongasin Jyllannin suomineito blogista testin, josta tuli melko hämmentävä tulos. Testi löytyy täältä.

Tein testin ja sain tulokseksi

Kuvittelin olevani vähintään isommalla prosentilla ekstrovertti, vähintäänkin ambivertti. Hieman hämmentävä tulos. 🤔

Olen sosiaalinen ja nautin ihmisten seurasta. Tykkään olla porukassa, mutta se on totta, että vieraammassa porukassa koen itseni usein ulkopuoliseksi, enkä aina keksi mitään sanottavaa. Tutussa porukassa olen puhelias ja tunnen itseni rentoutuneeksi. Olen parhaimmillani sosiaalisesti keskustellessani kahdenkeskisesti

Vieraiden ihmisten kanssa, on joskus vaikea aloittaa keskustelu, mutta nykyään sekin onnistuu paremmin kuin muutamia vuosia sitten. 

Ilmaisen itseäni parhaiten kirjoittamalla. En ole missään määrin puhuja, en pienen enkä ison joukon edessä. Joskus on tarpeen ilmaista ajatukset kirjoittamalla ja vasta sitten puhua asioista. Jätin rakkaalle isällekin jäähyväiskirjeen ja vasta kirjeen pohjalta juttelimme asioista. 

En halua olla missään määrin porukan keskipiste enkä ole esim. synttärien juhlia. Häät ovat olleet ainoat, missä halusin aidosti olla keskipisteenä. 💜💙 Häissämme oli vieraita n. 100, joka on paljon sellaiselle ihmiselle, joka ei oikeasti nauti keskipisteenä olemisesta. 

En viihdy pitkiä aikoja yksin, tarvitsen yllättävän vähän omaa tilaa. Teininä olin koko ajan menossa kavereiden kanssa tai vähintäänkin puhuin puhelimessa. Nykyään puhelimessa tulee puhuttua melko vähän, lähinnä äitini kanssa puhun pidempiä puheluita. 

Mieheni on todellinen ekstrovertti. Hän sai tulokseksi 25/75, joka pitää hyvin paikkansa. Mieheni on todella puhelias, en tiedä kovin montaa henkilöä, joka olisi yhtä puhelias. Hän on todella hyvä puhumaan lähes tilanteessa kuin tilanteessa.