Mietteitä Suomesta ja suomalaisuudesta -SUOMI 100

15.12.2017

Onko sinusta Suomessa hyvä elää ja olla? Mitä sinä arvostat Suomessa ja suomalaisuudessa?

Suomi täytti tänä vuonna 100 vuotta. Olet ehkä kiitollinen, että olet syntynyt juuri Suomeen ja olet suomalainen. Onhan täällä melko korkea elintaso, hyvät koulutusmahdollisuudet, vertaansa vailla oleva terveydenhuolto, hyvä sosiaaliturva jne. Saatat arvostaa sitä, että Suomessa on neljä vaihtuvaa vuodenaikaa ja puhdasta luontoa. Saatat miettiä, että olipas meillä urheita sotaveteraaneja, jotka taistelivat meille itsenäisen Suomen. Tosin tällä hetkellä monia asioita säätelee Eu-direktiivit.  


Yksi Suomen kansallissymboleista on siniristilippu eli Suomen lippu. Merensininen risti on lipussa valkoisella pohjalla. 

Suomen lipuksi vahvistettiin 29.5.1918 siniristilippu. Ennen vahvistamista mm. lipun väreistä oli käyty keskustelua, osa kannatti sinivalkoista ja osa punakeltaista lippua. Vuoden alussa senaatti oli ehdottanut valtiolipuksi ns. leijonalippua. Lopulta Eero Snellman ja Bruno Tuukkanen suunnittelivat siniristilipun. Käyttötarkoitukseltaan lipusta on kolme eri tyyppiä: kansallislippu (tavallinen siniristilippu), suorakaiteinen valtionlippu sekä kielekkeinen valtionlippu.

Suomessa on kuusi virallista sekä kymmenen vakiintunutta liputuspäivää vuodessa. Oikeus on kuitenkin jokaisella liputtaa, kun katsoo siihen olevan aihetta. Suomalaisen aluksen kansallisuustunnuksena toimii kansallislippu. 

Lisää voit lukea täältä!

Suomen itsenäistymisen historiaa

Itsenäistyminen oli tapahtumasarja ja sen tuloksena autonominen suuriruhtinaskunta muuttui vuonna 1917 itsenäiseksi valtioksi. Aiemmin se oli kuulunut Venäjän keisarikuntaan vuodesta 1809 lähtien. Suomessa alkoi keväällä 1917 itsenäistymismahdollisuuden käsittely. Suomen eduskunnassa hyväksyttiin itsenäisyysjulistus 6.12.1917

Lisää voit lukea täältä!


Suomi täytti sata vuotta 6.12.2017. Sitä juhlittiin Presidentin linnassa linnanjuhlien merkeissä. Satavuotista itsenäisyyttä juhlistettiin sinivalkoisin juhlavalaisuin kautta koko Suomen, ja yli 30 eri maassa. Eri puolilla maailmaa valaistiin sinivalkoisin värein yli 50 ikonista kohdetta.

Eri maiden kanssa valmistelema laaja kokonaisuus kansainvälisistä valaisuista, oli Suomi 100:n ja Suomen edustusverkon yhteistyötä. Sinivalkoisen valaistuksen saivat Suomen kunniaksi mm. Kristus-patsas Rio de Janeirossa, Globen Tukholmassa, Holmenkollen Norjassa sekä monet muut upeat kohteet.

Lisää voit lukea täältä! 


SUOMEN LUONTO JA NELJÄ VAIHTUVAA VUODENAIKAA 

Neljä erilaista vuodenaikaa ovat Suomen luonnon rikkaus. Vuodenajat eroavat selvästi toisistaan (tai ainakin pitäisi erottua). 

Maalis-, huhti- ja toukokuu ovat kevätkuukausia. Keväällä alkaa paistaa taas aurinko, ja sitä suomalaiset odottavat. Valo alkaa lisääntyä ja päivät muuttuvat pidemmiksi. Lumet sulavat ja muuttolinnut palaavat etelästä. Lapissa tosin keväthanget ovat parasta hiihto- ja lasketteluaikaa.

Pääsiäinen ja Vappu ovat kevään juhlia. Etelä-Suomessa puut saavat lehtensä toukokuussa ja luonto herää kokonaisuudessaan. Ensimmäiset kukat näkevät päivän valon keväällä. 

Kesä-, heinä- ja elokuu ovat kesäkuukausia. Vuodeajoista kaunein on kesä. <3 Päivät ovat pitkiä ja aurinko paistaa sekä luonto viheriöi ja kukkii kauniisti. Suomalaiset haluavat lomailla kesällä ja heinäkuu onkin suosituin lomakuukausi. Suurin kesän juhla on juhannus, jolloin on yötön yö. Pohjoisessa aurinko paistaa silloin läpi yön. 

Syys-, loka- ja marraskuu ovat syksykuukausia. Syksyllä pääsee ihailemaan kauniita ruskan värejä luonnossa. Myöhemmin syksyllä puut pudottavat lehtensä ja ilmat kylmenevät sekä usein sataa paljon. Päivät lyhenevät ja pimeys lisääntyy. Loppusyksy onkin vuoden synkintä aikaa. 

Joulu-, tammi- ja helmikuu ovat talvikuukausia. Silloin päivä on lyhimmillään ja lumi peittää maan (ainakin Lapissa, ja joskus etelässäkin). Hiihto ja laskettelu ovat talvella suosittuja urheilulajeja. Talvella Lapin tuntureilla vilisee turisteja, aina ulkomaita myöden. Ilmat voivat olla hyvinkin kylmiä, ainakin lapsissa. Pakkasta voi olla yli -30 astetta paikka paikoin. Suurin osa vesistöistä menee talvella jäähän. 

Suomalaisten suurin juhla on JOULU. Se on perinteisesti perhejuhla ja se tuo lämpöä sekä valoa talven keskelle. (lähde: klik)


Suomessa on maailman seitsemänneksi paras terveydenhuolto. Lisää voit lukea halutessasi täältä!

Euroopan tasolla neljänneksi paras terveydenhuolto sekä EU:ssa toiseksi paras. Vertailussa Suomen sijoitus nousi hoitojonojen lyhentymisen myötä. Suomea edellä ovat Hollanti, Sveitsi ja Norja. (lähde: klik)

Olen reilun parin viikon aikana saanut oikein loistavaa hoitoa kunnallisesta terveydenhuollosta (klik), yliopistollisesta sairaalasta sekä työterveyshuollosta. Voin sanoa, että Suomessa saa mielestäni hyvää hoitoa, joka sitä tarvitsee.


Olen etuoikeutettu ja kiitollinen, että olen syntynyt Suomessa ja olen suomalainen. <3

Olen kiitollinen mm. siitä, että saan elää rauhallisessa maassa ilman sotaa ja nälän hätää. Minulla on ollut oikeus opiskella perus- ja ammattikoulussa. Minulle kuuluu julkisen terveydenhuollon palvelut. Saan nauttia puhtaasta ja kauniista luonnosta sekä vuodenaikojen vaihteluista.